Siirry sisältöön

Viinikanojan alueen suunnitteluun saatiin ideoita kansainvälisestä maisema- ja arkkitehtuurikilpailusta

Julkaistu 2.11.2020 11.31

Tampereen kaupunki osallistui yhteistyökumppanina 7.2.-30.10. järjestettyyn kansainväliseen Peter-Joseph Lenné Prize 2020 -ideakilpailuun. Kilpailusta saatiin 25 suunnitelmaa Viinikanojan viher- ja virkistysyhteyden kehittämiseen Pyhä- ja Iidesjärven välillä. Kilpailu toi kaupungille myös kansainvälistä näkyvyyttä.

Nuorille ammattilaisille ja opiskelijoille suunnatussa maisema- ja arkkitehtuurikilpailussa on kolme suunnittelukohdetta, joista yksi on kansainvälinen. Tänä vuonna saksalaisia kohteita olivat Berliinin puistokatu ja Frankfurtin päähautausmaa. Kansainväliseksi kohteeksi oli valittu Tampereen Viinikanoja.

Viinikanojan alue sai kilpailusta 25 ehdotusta. Kaikissa ehdotuksissa Viinikanojan nostettiin näkyvämmäksi osaksi kaupunkikuvaa ja sitä korostettiin merkittävänä kaupunkiekosysteeminä. Useissa suunnitelmissa tuotiin esille kaupunkiluonto ja sen leviäminen Iidesjärveltä kaupungin keskustaan päin. Kilpailuehdotuksiin oli saatu inspiraatiota muun muassa suomenkielisistä sanoista. Kansainvälisen kategorian voittanut ehdotus, Julia Hoffmannin Satumaa, muokkasi nimensä mukaisesti Viinikanojan alueesta leikkisän, mytologiasta ja Suomen luonnosta ammentavan sadunomaisen maailman.

- Satumaa on hyvä esimerkki siitä, kuinka kilpailuista saadaan täysin uusia näkökulmia alueiden kehittämiseksi. Se ravistelee perinteisen maisema-arkkitehtuurin rajoja ja esittelee useita omaperäisiä ratkaisuja, sanoo Tampereen kaupungin edustajana ja tuomariston kansainvälisenä tuomarina toiminut erikoissuunnittelija, maisema-arkkitehti Anna Levonmaa.

Viinikanojan rajautuu 2019-2020 järjestetyn Viinikanlahden kansainvälisen ideakilpailun alueeseen ja on osa suunnitteilla olevan Tampereen kansallisen kaupunkipuiston ehdotettua aluerajausta. Kansainvälisistä kilpailuista saatuja ideoita voidaan ottaa huomioon uusia alueita ja niiden viher- ja virkistysyhteyksiä suunniteltaessa. Viinikanojan alueen parhaista kilpailuehdotuksista tullaan järjestämään yleisölle avoin näyttely.


Lisätietoja

Erikoissuunnittelija
Anna Levonmaa
puhelin 040 139 9288
sähköposti [email protected]


Teksti Noora Kumpulainen