Osallistuvan budjetoinnin äänestys alkaa sunnuntaina
Tampereen osallistuvan budjetoinnin äänestys on käynnissä 1.–30.11.2020. Äänestyksessä tamperelaiset päättävät 450 000 euron käytöstä lasten ja nuorten hyväksi. Ehdotuksia, joista pääsee valitsemaan ja äänestämään mieleisensä, on 120. Niihin voi tutustua mun.tampere.fi-sivulla, jossa pääsee myös äänestämään. Äänestysoikeus on kaikilla tamperelaisilla, jotka ovat tänä vuonna 12-vuotiaita tai sitä vanhempia.

Osallistuva budjetointi (osbu) on kolmivaiheinen menetelmä, jossa kuntalaiset saavat ideoida, suunnitella ja päättää tietyn määrärahan käytöstä. Tänä vuonna Tampereen osallistuvan budjetoinnin teemana on ollut lasten ja nuorten hyvinvointi. Käytössä on 450 000 euroa asukkaiden ideoimien ja äänestyksessä valitsemien suunnitelmien toteuttamiseen eri puolilla kaupunkia.
Tampereen osallistuvan budjetoinnin äänestysvaihe alkaa sunnuntaina ja kestää koko marraskuun.
Jokaisella on käytössään kaksi ääntä, jotka voi antaa parhaille vaihtoehdoille. Valinnan voi tehdä 120 vaihtoehdosta, jotka ulottuvat mielenterveyden tukemisesta liikuntamahdollisuuksien lisäämiseen ja kulttuuriharrastuksista uusiin osallistumisen ja vaikuttamisen keinoihin.
Äänestysvaihtoehdot sekä niiden toteutushinnat ovat esillä mun.tampere.fi-verkkosivulla.
Äänestyksen tulokset julkistetaan joulukuussa. Tampereen kaupunki toteuttaa äänestyksessä voittaneet ehdotukset vuoden 2021 aikana.
Lapset, nuoret ja aikuiset voivat yhdessä vaikuttaa
Mun Tampere -osallistuvassa budjetoinnissa äänestysoikeus on kaikilla tamperelaisilla, jotka ovat syntyneet vuonna 2008 tai sitä aikaisemmin.
– Tampereen kaupunki ottaa ensimmäistä kertaa näin laajasti alaikäiset äänestyksessä täysivaltaiseksi päätöksentekijäksi aikuisten rinnalle, projektisuunnittelija Jari Mäkäläinen toteaa.
– Osallistuva budjetointi on nuorille mahtava ja ainutlaatuinen mahdollisuus olla mukana päättämässä suoraan heitä itseään koskevista jutuista.
Äänestys verkossa
Tampereen osallistuvan budjetoinnin äänestys käydään verkossa mun.tampere.fi-sivulla.
Aikuiset rekisteröityvät äänestäjäksi verkkopankkitunnuksillaan. Peruskoulun ja toisen asteen oppilaitoksen opiskelijat käyttävät äänestyksessä henkilökohtaisia opetusverkkotunnuksiaan.
– Verkkoäänestys on ensisijainen äänestystapa. Meillä on kuitenkin myös tuetun äänestämisen mahdollisuuksia niille, joilla ei ole verkkoäänestyksen edellyttämiä taitoja tai tietokonetta. Tuetussa äänestyksessä avustaja kirjaa asukkaan äänestysvalinnat mun.tampere.fi-sivulle, suunnittelija Lilli Siikasmaa kertoo.
Tuetun äänestyksen ajat ja paikat:
• 23.11.2020 klo 10–15 Keskusvirastotalo, Aleksis Kiven katu 14-16 C, Tampere
• 24.11.2020 klo 15–17 Tesoman kirjasto, Tesomankatu 4, Tampere
• 25.11.2020 klo 15–17 Koilliskeskuksen kirjasto, Liikekatu 3, Tampere
• 26.11.2020 klo 15–17 Hervannan kirjasto, Insinöörinkatu 38, Tampere
Tuetussa äänestyksessä äänestäjien on todistettava henkilöllisyytensä passilla, henkilökortilla, ajokortilla tai kuvallisella Kela-kortilla.
Lisätietoja
Teksti Johanna Kurela
Kuvat Werneri Turunen