Siirry sisältöön

Anu Raud ja Aet Ollisaar – Yhdessä ja yksin Kulttuuritalo Laikun Galleriassa

Julkaistu 15.10.2020 17.20

Lokakuussa Laikun Galleriassa avautuu kahden virolaisen tekstiilitaiteilijan, Anu Raudin ja Aet Ollisaaren näyttely Yhdessä ja yksin. Anu Raud on Viron tekstiilitaiteen suuria nimiä. Hänen tuotantonsa tunnetaan Viron lisäksi myös maailmalla. Aet Ollisaaren nostalgiset maastot sijaitsevat seitsemän maan ja meren takana, jossain syvällä mielen sopukoissa. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Abstrakti maisemamaalaus.
 

Näyttelyssä on esillä kahden virolaisen tekstiilitaiteilijan, Anu Raudin ja Aet Ollisaaren, töitä. Taiteilijat työskentelevät keskenään erilaisissa ympäristöissä; Anu Raud kotimaatilallaan Käärikussa keskellä Viljandimaan maalauksellista luontoa ja Aet Ollisaar Tartossa historiallisessa Karlovan kaupunginosassa. Ympäristön vaikutus heijastuu selkeästi taiteilijoiden teoksiin.

Luonnonläheisyys, tutut maamerkit sekä symbolit tarinoivat Anu Raudin kuvakudoksissa. Mestarillisesti toteutetuista teoksista huokuu perinteistä talonpoikaisviisautta ja runollista notkeutta, viittauksia merkillisiin tapahtumiin sekä ajattomiin teemoihin.

Anu Raud on Viron tekstiilitaiteen suuria nimiä. Hänen tuotantonsa tunnetaan Viron lisäksi myös maailmalla. Näyttelyssä on Raudin uusimpien töiden rinnalla mukana esimerkkejä aikaisemmista teoksista. Esillä on lisäksi aivan uusia, vielä luonnosvaiheessa olevia teoksia.

Aet Ollisaaren nostalgiset maastot sijaitsevat seitsemän maan ja meren takana, jossain syvällä mielen sopukoissa. Sieltä ne nousevat unenomaisina hetkinä hänen teoksiinsa.

Mahdollisuus sukeltaa syvälle ateljeen hiljaisuuteen kuvakudoksia kudottaessa on tullut Ollisaarelle entistä tärkeämmäksi hänen työskennellessään päivittäin tekstiiliosaston päällikkönä sekä opiskelijoiden ohjaajana Tarton Taidekorkeakoulu Pallaksessa. Käsinkudottujen seinävaatteiden, gobeliinien, rinnalla näyttelyssä on esillä improvisoituja, taiteilijan itsensä kehittämällä tekniikalla valmistettuja esineitä. Näissä töissä painottuvat usein ajan kuluttamat hylätyt esineet. Se on taiteilijan näkemys hänelle itselleen tärkeästä ajasta sekä merkityksellisistä paikoista.

Taiteilijat tapasivat toisensa ensi kerran noin kolmekymmentä vuotta sitten, jolloin Anu Raud ohjasi Viron taideakatemiassa Aet Ollisaaren Viljandimaan sisustustekstiiliaiheita käsittelevän lopputyön. Heidän yhteistyönsä on kestänyt tähän päivään saakka. Lisäksi Raud ja Ollisaar ohjaavat yhdessä Pallaksen tekstiilialan opiskelijoiden jäljennösharjoittelua Viron Kansallismuseolle kuuluvassa Heimtalin kotiseutumuseossa.

Yhdessä olemisesta ja tekemisestä on tullut yhä tärkeämpää juuri nyt. Oltaessa tavallista enemmän yksin, palautuvat aikaisemmat tapaamiset ja tapahtumat mieleemme entistäkin vahvempina.

Mahdollisuus keskittyä omiin ajatuksiinsa nostaa mieleen kuvitteellisia muistikuvia olleista ja olemattomista ajoista ja paikoista - joissa on käyty tai joihin ei ole koskaan menty - sekä tavoittamattomista etäisyyksistä. Näyttely Yhdessä ja yksin Tampereella Kulttuuritalo Laikun galleriassa kuvaa tätä teemaa kahdesta eri näkökulmasta.


Näyttely avoinna:

24.10.2020 – 15.11.2020

ti–pe 9–21, la-su 10–18

Kulttuuritalo Laikku,

Keskustori 4

Kulttuuritalo Laikussa huolehditaan tehostetusti siivouksesta sekä kiinnitetään erityistä huomiota yleiseen hygieniaan sekä turvaväleihin. Aikuisen tai lapsen ei pidä tulla Kulttuuritalo Laikkuun, jos hänellä on sairastumiseen viittaavia oireita: yskää, kurkkukipua, kuumetta, hengenahdistusta, lihaskipuja, vatsaoireita, päänsärkyä. Lisäksi, Kulttuuritalo Laikkuun ei pidä tulla, jos tietää altistuneensa koronavirukselle.


Lisätietoja

Johtava koordinaattori
Maris Reinson
puhelin 050 372 7904
sähköposti [email protected]


Teksti Maris Reinson ja Mia Saharla