Siirry sisältöön

Vammaisneuvosto, vanhusneuvosto ja Vatenk huolissaan Hämeenkadun turvallisesta ylittämisestä ratikka-aikana

Julkaistu 15.10.2020 13.18

Vammaisneuvosto, vanhusneuvosto ja Tampereen vammais- ja terveydenhuollon neuvottelukunta Vatenk ovat huolissaan Hämeenkadun turvallisesta ylittämisestä ratikka-aikana. Ratikka-aikana Hämeenkadulle on tulossa liikennevalo-ohjatut ylityspaikat vain Rautatienkadun, Aleksanterinkadun, Pellavatehtaankadun, Näsilinnankadun ja Hämeenpuiston kohdille. Muissa kohdin Hämeenkatua ylitys ylityspaikalla on ilman liikennevaloja monille kaupunkilaisille turvatonta.

Vammaisneuvoston ja vanhusneuvoston mukaan varsinkin näkö- ja kuulonäkövammaiset henkilöt, erilaisia apuvälineitä käyttävät ja lapset joutuvat vaarantamaan turvallisuutensa ylittäessään Hämeenkatua liikenteen seassa.

Tampereella on investoitu paljon joukkoliikenteeseen, ennen kaikkea raideliikenteeseen. Itse ratikan suunnittelussa yhdenvertaisuutta onkin pyritty hyvin toteuttamaan: kaikkia käyttäjäryhmiä on aidosti kuultu, mitä on myös kiitetty. Tampere saa joukkoliikennevälineen, joka palvelee mahdollisimman hyvin kaikkia käyttäjiä.

Ratikan käyttöympäristössä yhdenvertaisuutta ei kuitenkaan ole huomioitu riittävästi. Surullisin ja onnettomuuksille alttein tilanne on aivan Tampereen sydämessä, jossa Hämeenkadulle on jäämässä liikennevalo-ohjatut ylityspaikat vain Rautatienkadun, Aleksanterinkadun, Pellavatehtaankadun, Näsilinnankadun ja Hämeenpuiston kohdille. Kadun ylitys ylityspaikalla on monille kaupunkilaisille turvatonta, jopa hengenvaarallista.

Näkövammainen ja kuulonäkövammainen ihminen ei näe ratikkaa, busseja tai autoja eikä kuule kaupungin hälyssä hiljaista ratikkaa tai sähköautoja. Rollaattoria käyttävä tai muuten hitaammin liikkuva ihminen pelkää, ettei ehdi kahden kaistan yli riittävän nopeasti. Lapsi ei alle 12-vuotiaana hahmota liikennettä siten, että kykenisi arvioimaan, milloin turvallinen ylitys on mahdollinen.

Siksi vammaisneuvosto, vanhusneuvosto ja Tampereen vammais- ja terveydenhuollon neuvottelukunta Vatenk vaativat, että Aleksis Kiven kadulle tulee liikennevalo-ohjattu ylityspaikka välittömästi, ei vasta sitten, kun jollekulle on jo käynyt huonosti.

Lausunto asiasta jätettiin 6.10.2020 pormestari Lylylle, apulaispormestari Loukaskorvelle, apulaispormestari Jäntille, apulaispormestari Stenhällille, yhdyskuntalautakunnalle, kaupunginvaltuustolle, liikennelaitokselle, kaupunginhallitukselle ja raitiotieallianssille.

***
Tiedotetta muokattu 22.10.2020:
Lisätty otsikkoon tieto, että kyseessä on vammaisneuvoston ja vanhusneuvoston yhteinen kannanotto, jonka allekirjoittajana myös Tampereen vammais- ja terveydenhuollon neuvottelukunta Vatenk.


Lisätietoja

Vammaisneuvoston puheenjohtaja
Esko Jantunen
puhelin 050 631 51
sähköposti [email protected]

Vanhusneuvoston puheenjohtaja
Tarja Jokinen
puhelin 040 560 6711
sähköposti [email protected]