Siirry sisältöön

Osallistuvan budjetoinnin työpajoissa muokattiin 127 suunnitelmaa marraskuun äänestykseen

Julkaistu 1.10.2020 9.49

Tamperelaisten osallistuva budjetointi eli osbu etenee. Keväällä tamperelaiset ideoivat mun.tampere.fi-sivustolla, miten voitaisiin käyttää 450 000 euroa lasten ja nuorten hyväksi eri puolilla kaupunkia. Syksyn asukastyöpajoissa ideoita yhdisteltiin ja tarkennettiin. Tuloksena saatiin aikaan 127 toteutuskelpoista suunnitelmaa. Marraskuussa on äänestys, jossa tamperelaiset valitsevat, mitkä niistä toteutetaan.

 

Osallistuvassa budjetoinnissa kuntalaisilla on kolme mahdollisuutta vaikuttaa osbu-määrärahan käyttöön: ideointi, työpajat ja äänestys. Tampereen osallistuvan budjetoinnin työpajavaihe on nyt ohi.

– Järjestimme seitsemän työpajaa eri puolilla kaupunkia. Yhdessä niistä käytiin läpi koko Tamperetta koskevat osbu-ideat ja viidessä alueellisessa pajassa käsiteltiin paikalliset ideat. Asukkaat pääsivät siis jatkokehittämään heidän omaa kotialuettaan koskevia ideoita. Seitsemäs paja oli tarkoitettu ainoastaan lapsille ja nuorille, projektisuunnittelija Jari Mäkäläinen kertoo.

– Työpajoissa oli hyvä tunnelma ja vilkasta keskustelua. Mukaan tuli yli sata osallistujaa. Kaikissa pajoissa oli mukana nuoria, jotka pääsivät osallistumaan keskusteluun tasaveroisena aikuisten rinnalla, Mäkäläinen jatkaa.

Ideoista toteutuskelpoisia suunnitelmia

Asukastyöpajoissa osallistujat käsittelivät keväällä saatuja ideoita. Kesällä ideat esitarkastettiin ennalta määriteltyjen kriteerien perusteella.

– Työpajoissa osallistujat keskustelivat ideoista ja yhdistelivät yksittäisiä, samaan aihepiiriin liittyviä ideoita suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Esimerkiksi erilaisia kuvataiteeseen liittyviä harrastus- ja tapahtumaideoita sulatettiin yhteen laajemmaksi taidehankkeeksi. Samalla tavoin yhdistettiin erilaisia alueellisia liikuntaan liittyviä toiveita, suunnittelija Lilli Siikasmaa kertoo.

Ideat ja niiden pohjalta tehdyt suunnitelmat kohdistuvat aina jollekin alueelle. Koko kaupunkia koskevia suunnitelmia saatiin aikaan 54. Etelän alueelle saatiin 13 suunnitelmaa, kaakkoon 19, keskustan alueelle 16, koilliseen 15 ja länteen 10 suunnitelmaa. Yhteensä suunnitelmia tuli 127.

Lokakuun aikana suunnitelmat viedään mun.tampere.fi-sivustolle, missä niihin voi tutustua. Samalla selvitetään niiden toteutushinta. Marraskuuhun mennessä osbu-äänestyksen vaihtoehdot tuodaan muun muassa kirjastoihin nähtäville.

– Näistä suunnitelmista tamperelaiset äänestävät marraskuussa. Eniten ääniä saaneet suunnitelmat toteutetaan siinä järjestyksessä, missä ne mahtuvat kunkin alueen omaan budjettiin, projektisuunnittelija Mäkäläinen kertoo.

Äänestyksessä voittaneiden osbu-suunnitelmien toteutukseen on varattu 450 000 euroa. Se jakautuu alueittain niin, että koko kaupungin kattavien suunnitelmien toteutukseen on varattu 100 000 euroa ja jokaiselle alueelle (etelä, kaakko, keskusta, koillinen ja länsi) on kullekin varattu 70 000 euroa.

Marraskuun osbu-äänestyksessä jokainen tänä vuonna 12 vuotta täyttävä tai sitä vanhempi pääsee äänestämään.

– Tamperelaisilla ja erityisesti lapsilla ja nuorilla on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus päästä suoraan vaikuttamaan yhteisten verorahojen käyttöön ja siihen, millaista toimintaa saadaan alaikäisille eri puolilla kaupunkia, suunnittelija Siikasmaa sanoo.

Tampereen kaupunki toteuttaa äänestyksessä valitut osbu-suunnitelmat vuoden 2021 aikana.


Lisätietoja

Suunnittelija
Lilli-Nora Siikasmaa
puhelin 040 658 7593
sähköposti [email protected]

Projektisuunnittelija
Jari Mäkäläinen
puhelin 040 801 6150
sähköposti [email protected]


Teksti Johanna Kurela

Kuvat Veli-Matti Lahdenniemi