Siirry sisältöön

Tampereen Hiedanrannassa kokeillaan itseohjautuvaa ajoneuvoa julkisen liikenteen osana

Julkaistu 23.9.2020 11.00

Paasikiventien joukkoliikenne kytketään älyliikennekokeilussa Lielahden kartanoon ja Hiedanrannan Kuivaamoon. Avoin ja maksuton koeliikenne itseohjautuvalla ajoneuvolla alkaa maanantaina 28. syyskuuta kello 8 ja kestää kuusi viikkoa.

 

Sähkökäyttöisen "Robon" voi reitin kuudelta pysäkiltä tilata älypuhelinsovelluksella. Tilaa on seitsemälle matkustajalle, mutta koronarajoitusten vuoksi kyytiin otetaan neljä kerrallaan. Itsenäisesti ajava ajoneuvo kulkee muun liikenteen seassa hiedanraitilla ja Lielahden kartanon alueella.

Kokeilu on osa Tampereen kaupungin Hiedanranta MaaS -hanketta, jossa kehitetään kestävää liikkumista palveluna. Euroopan aluekehitysrahaston tukemassa hankkeessa kerätään myös kokemuksia rakennettavan Hiedanrannan alueen kehitykseen. Kaupunginosan suunnittelussa painotetaan kestäviä liikkumisen muotoja, eikä ajoneuvopysäköinnille tarvita tilaa entiseen tapaan. Tampereen kaupungin liikenneinsinööri Pekka Stenmanin mukaan uusia liikkumisratkaisuja tarvitaan eri puolella kaupunkia, ei pelkästään Hiedanrannassa.

- Robottibussit ovat esimerkki ratkaisuista, joilla parannetaan joukkoliikenteen saavutettavuutta ja tehdään tulevasta raitiovaunuliikenteestä vaivattomampaa.

Turvallisuus ja käyttäjien kokemukset tärkeitä

Roboride Oy:n operoima ajoneuvo liikkuu noin noin 20 kilometrin tuntinopeudella ja hyödyntää automaattiajoon useita tekniikoita, kuten sensoreita, kameroita ja tutkia. Näiden avulla Robo ajaa oikeaa reittiä ja tunnistaa muita tienkäyttäjiä. Ajoneuvo liikkuu itsenäisesti, mutta kokeilun aikana sen sisällä tai lähettyvillä on turvakuljettaja.

Kokeilusta tallennetaan jatkokehitystä varten tietoja, kuten ajetut kilometrit, käyttöajat, energiankulutus ja käyttäjämäärät. Samalla kerätään palautetta ja käyttäjien kokemuksia kyydistä. Hiedanrannan Kehitys Oy:n kehityspäällikkö Reijo Väliharju pitää Hiedanrantaa hyvänä ympäristönä pilotointiin.

- Hiedanrannasta tavoitellaan hiilinegatiivista ja liikenne on merkittävä päästölähde. Kokeilussa halutaan kehittää joukkoliikenteen palvelua pysäkiltä määränpäähän.

Liikennöinnin tarkka aikataulu julkaistaan ennen liikennöinnin alkua osoitteessa www.hiedanranta.fi. Ohjeet Robon tilaamiseen puhelimella tai tabletilla löytyvät pysäkeiltä.

Lisätietoja:
Pekka Stenman
Liikenneinsinööri, Tampereen kaupunki
puhelin: 040 163 7226
[email protected]

Reijo Väliharju
Kehitysjohtaja, Hiedanrannan Kehitys Oy
puhelin: 050 388 0901
[email protected]

Tatu Nieminen
Toimitusjohtaja, Roboride Oy
puhelin: 040 721 9090
[email protected]


Teksti Matti Huhta