Siirry sisältöön

Kompostoi haravointijäte pihalla tai vie se jätekeskukseen

Julkaistu 21.9.2020 13.57

Syksyn haravointiurakka ja pihanpuhdistustyöt ovat taas käsillä. Puutarhajätteet kuten pudonneet lehdet ja haketetut risut voi kompostoida omalla pihalla, ja isommat määrät voi viedä jätekeskukseen. Puistoihin eikä yleisille alueille puutarhajätteitä ei saa kärrätä. Jätelaki kieltää roskaamisen. Jätekasat heikentävät ympäristön viihtyisyyttä ja edesauttavat vieraslajien leviämistä.

Värikkäitä syksyn lehtiä puussa
 

Lehdet, risut ja muut puutarhajätteet voi kompostoida omalla pihalla esimerkiksi lautakehikossa, aumassa tai kompostorissa. Vähäisen määrän puutarhajätteitä voi laittaa myös biojäteastiaan, jos jäteastiassa on tilaa.

Omenajätteet ja muut puutarhajätteiden syötäväksi kelpaavat osat tulisi laittaa rotta- ja hajuhaittojen välttämiseksi biojätekompostoriin, biojäteastiaan tai viimeisenä vaihtoehtona sekajäteastiaan, jos biojäteastiaa ei ole. Muumio-omenia ei suositella laitettavaksi omaan biojätekompostoriin, mutta niitä voi laittaa pieninä erinä bio- ja sekajäteastiaan. Vieraslajit voi laittaa hyvin pakattuina sekajäteastiaan.

Oksat ja risut voi hakettaa muun puutarhajätteen sekaan tai pensaiden juurille katteeksi. Hakettimia voi tiedustella konevuokraamoilta ja omakotiyhdistyksiltä.

Maatuvaa puutarhajätettä - myös omenajätettä - Tarastenjärven ja Koukkujärven jätekeskukset ottavat vastaan veloituksetta henkilöauton peräkärryllisen, mutta isommista määristä peritään maksu.

Pihojen haravoimistöiden yhteydessä on hyvä muistaa, että kunnossapitolaki velvoittaa kiinteistönhaltijan puhdistamaan syksyiset lehdet ja muut roskat myös kadulta tontin kohdalta aina kadun keskilinjaan saakka.

Syksyllä kannattaa torjua espanjansiruetanaa ja kurtturuusua

Monet vieraslajit kuten jättipalsami ja jättitattaret ovat voineet levittäytyä ympäristöön puutarhajätekasoista. Myös haitallinen espanjansiruetana sekä kotimainen lehtokotilo viihtyvät puutarhajätekasojen alla.

Syksyllä sateet saavat espanjansiruetanat liikkeelle, joten nyt torjuntatoimet kannattaa ottaa käyttöön. Erityisesti Nekala-Turtola- alueella sekä Ryydynpohjassa on tehty runsaasti havaintoja espanjansiruetanasta. Alueille on viety torjunta- ja tunnistamisohjeita. Tampereen kaupunki on torjunut espanjansiruetanaa koeluontoisesti Vihiojan varrella. Espanjansiruetanaa ei tule sekoittaa ukkoetanaan, josta ei ole haittaa.

Syksy on myös otollista aikaa kurtturuusun torjuntaan. Kurtturuusu leviää uusille paikoille lintujen, veden ja ihmisen mukana. Kurtturuusun lehti on kurttuinen ja aniliininpunaisissa tai valkoisissa kukissa on yleensä viisi terälehteä. Ruusuihin on kypsynyt C-vitamiinipitoisia kiulukoita, joita voi hyödyntää hillona tai soseena. Kiulukoiden poiminta ehkäisee ruusua leviämästä puutarhasta luontoon. Tampereen kaupunki on torjunut jonkin verran kurtturuusua, ja torjuntoja tullaan tehostamaan.

Ohjeita niin espanjansiruetanoiden ja kurtturuusujen tunnistukseen ja torjuntatoimiin saa vieraslajit.fi-sivustolta, jonne voi myös ilmoittaa vieraslajihavainnoista. Kurtturuusuhavaintoja Tampereelta kaivataan etenkin rannoilta, luonnonsuojelualueilta sekä niiden läheisyydestä.

Kurtturuusun kukka ja kiulukoita
Kurtturuusu

Lisätietoja

Viheralueet ja kadut, Tampereen Infra:
Työpäällikkö
Teemu Kylmäkoski
puhelin 040 8016376

Roskaantuminen:
Ympäristötarkastaja
Petri Jokinen
puhelin 040 801 6004

Vieraslajit:
Ympäristösuunnittelija
Jenna Pihlajamäki
puhelin 040 548 5060


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen

Kuvat Laura Vanzo (lehtikuva)