Siirry sisältöön

Teemaviikko tekee tutuksi yrittäjyyttä ja työelämää

Julkaistu 27.8.2020 10.54

Yrittäjyys ja työelämä ovat näkyvästi esillä päiväkodeissa, kouluissa, toisen asteen oppilaitoksissa sekä korkeakouluissa, kun Tampereella ja muissa Pirkanmaan kunnissa vietetään Yrittäjyyskasvatuksen ja työelämän teemaviikkoa 31.8.–4.9.2020.

Lapset tabletin ympärillä luokkahuoneessa
 

Yrittäjyyskasvatuksen ja työelämän teemaviikko järjestetään Pirkanmaalla nyt toista kertaa. Teemaviikon suojelijana on Tampereen pormestari Lauri Lyly.

- Työ ja yrittäjyys ovat arjen perusta, jonka varaan muu rakentuu. Yrittäjyyden ja talouden ymmärrystä on hyvä kartuttaa osana kasvamista. Se avaa näkemään, miten yhteiskunta toimii ja kuinka yhteinen arki on yhteistyömme varassa, kiteyttää Tampereen pormestari Lauri Lyly.

Koronatilanteen vuoksi teemaviikko järjestetään tänä syksynä turvallisesti etäyhteyksin ja aiottua rajoitetumpana tapahtumana. Korona-tilanteen vuoksi teemaviikon ohjelmaa on karsittu ja liikkumista tutustumiskohteisiin rajoitettu. Järjestävät toivovat, että teemaviikko voitaisiin ensi syksynä järjestää laajempana tapahtumana.

– Tavoitteena on, että syksyllä 2021 teemaviikko on merkittävä osa pirkanmaalaisten lasten, nuorten ja opiskelijoiden alkusyksyä, kertoo kehittäjäopettaja Ville Lähdesmäki teemaviikkoa järjestäneestä taustaryhmästä.

Yrittäjyyskasvatuksen ja työelämän teemaviikkoon osallistuu järjestäjien mukaan pirkanmaalaisia "taaperosta tohtoriin". Viime vuonna teemaviikko järjestettiin perusopetuksessa. Tänä vuonna teemaviikko laajenee varhaiskasvatukseen, toiselle asteelle ja korkeakouluihin.

Etävierailuja, yrittäjyysopintoja ja keinoja omaan työllistymiseen

Varhaiskasvatuksessa päiväkodeille on tehty teemaviikkoa varten yhteinen teemajuliste. Kirjasto on koonnut teemaan sopivan kirjalistan varhaiskasvatuksen käyttöön. Teemaviikolla hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan Nuori Yrittäjyys ry:n -sivustolla olevia varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen liittyviä materiaaleja. Tavoitteena on, että teemaviikolla jokainen lapsiryhmä toteuttaisi ainakin yhden teemaviikkoon annetun tehtävän.

Perusopetuksessa oppilaille tarjotaan etävierailuja yrityksiin, yrittäjyysopintoihin, vanhempien työpaikkoihin ja työelämään. Etävierailut tapahtuvat Teams-yhteyksin opettajan johdolla omissa luokissa. Lisäksi Tampere Business Race -kilpailu 9. -luokkalaisille järjestetään etänä. Oppilaat osallistuvat etäyhteyksillä joukkueina omilta kouluiltaan 2.9.2020 pidettävään kilpailuun, jossa ratkotaan Internetistä löytyviä tehtäviä.

Toisella asteella tarjotaan etävierailuja, jotka liittyvät esimerkiksi nuoren itsensä työllistämiseen tai kevytyrittäjyyteen. Tarjolla on myös tutustuminen Innovaatioleirin toimintaan 3-4.9.2020. Ylöjärven lukiolla Jalo NY ja Nuori Yrittäjyys ry esittäytyvät. Jalo NY kertoo matkastaan Suomen parhaaksi NY-yritykseksi sekä kokemuksesta osallistua yrittäjyyskasvatuksen EM-kilpailuihin. Lisäksi tutustutaan muiden NY-alumnien tarinoihin omista kokemuksistaan. Tredussa järjestetään muun muassa Leijonan luola Sammonkatu -paneeli.

Korkea-aste tarjoaa muun muassa asiantuntemusta teemaviikon ohjelmiin. Esimerkiksi Proakatemian opiskelijat ja yrittäjät etävierailevat oppilaitoksissa teemaviikon aikana.

Teemaviikkoa on ollut kehittämässä ja toteuttamassa lukuisa joukko eri toimijoita: 4H ry, Aamulehti, Business Tampere, Nuori yrittäjyys ry, Pirkanmaan Yrittäjät, Tampereen kauppakamari, Tampereen kaupungin kasvatus ja opetuspalvelut (mm. Mediakoulu), Tampereen kaupungin lukiokoulutus, Tampereen kaupungin nuorisotoimi, Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemia sekä Y-kampus, Tampereen yliopisto, TAT ry, Teknologiateollisuus ry, Tribe Tampere sekä Ylöjärven lukion yrittäjyyslinja.


Lisätietoja

Kehittäjäopettaja
Ville Lähdesmäki
puhelin 040 1602 760
sähköposti [email protected]


Teksti Johanna Toivanen