Siirry sisältöön

Osallistuva budjetointi jatkuu: ideoista työstetään yhdessä konkreettisia suunnitelmia

Julkaistu 11.8.2020 15.10

Tamperelaiset ideoivat keväällä, miten voitaisiin käyttää 450 000 euroa lasten ja nuorten hyväksi. Kaupungin osallistuvan budjetoinnin menetelmässä on nyt edetty työpajavaiheeseen. Elokuussa ideoista kirkastetaan toteutuskelpoisia suunnitelmia kaikille avoimissa työpajoissa eri puolilla kaupunkia. Ilmoittautuminen työpajoihin on parhaillaan käynnissä. Työpajoihin edenneet ideat ovat nähtävissä mun.tampere.fi-sivustolla.

 

– Työpajoissa osallistujat tutustuvat alueittain ja teemoittain ryhmiteltyihin ideoihin. Uusia ideoita ei enää oteta mukaan, mutta keväällä saatuja ideoita syvennetään yhdistelemällä samankaltaisia ehdotuksia ja tarkentamalla niitä. Tavoitteena on saada aikaan konkreettisia toteutussuunnitelmia. Syksyn aikana kaupungin asiantuntijat selvittävät, mitä niiden toteutus tulisi maksamaan, kertoo suunnittelija Lilli Siikasmaa.

Marraskuussa tamperelaiset äänestävät suunnitelmista. Äänestyksessä voittaneet suunnitelmat toteutetaan vuoden 2021 aikana.

Osallistuvan budjetoinnin (osbu) työpajat ovat avoimia kaikille iästä tai kotipaikkakunnasta riippumatta. Niihin voi tulla mukaan, vaikka ei olisi osallistunut ideointiin tai vaikka oma idea olisi karsiutunut esitarkastuksessa.

Työpajoja on kaikkiaan kuusi. Koko kaupungin kattavat ideat käsitellään omassa työpajassaan, ja jokaisella alueella on tilaisuutensa, missä käydään läpi alueen omat ideat. Alueellisten työpajojen lisäksi järjestetään erityisesti nuorille suunnattu työpaja.

Työpajat toteutetaan lähitapaamisina, mikäli ohjeet yleisötilaisuuksien järjestämisestä eivät muutu elo-syyskuun aikana.

Esitarkastuksessa arvioitiin jokainen idea

Kevään ideointivaiheessa tamperelaisilta saatiin 380 ideaa lasten ja nuorten hyväksi. Ehdotukset jätettiin mun.tampere.fi-sivustolle, missä ne ovat edelleen nähtävissä.

Kesän aikana laaja joukko kaupungin asiantuntijoita tarkasti ideoiden toteutuskelpoisuuden. Tarkastus tehtiin Mun Tampere -sivustolla julkaistujen kriteerien perusteella, ja arviointitekstit ovat avoimesti nähtävissä jokaisen idean kohdalla. Muutama idea odottaa yhä tarkastustaan mutta tässä vaiheessa työpajoihin on etenemässä noin 220 ideaa.

– Valtaosa saaduista ehdotuksista on mahdollista toteuttaa osana osallistuvaa budjetointia. Eniten tuli ideoita liikunta- ja harrastusmahdollisuuksien parantamisesta. Saimme monipuolisia ehdotuksia, jotka liittyivät mielenterveyden tukeen, luontoon ja puutarhaviljelyyn sekä nuorten vaikutusmahdollisuuksien parantamiseen. Itseäni sykähdytti ideat pitkästä ruutuhyppelyradasta, Harry Potter -teosten innoittamasta lapsia kehuvasta kirjeestä sekä keräilijälasten yhdistyksestä, projektisuunnittelija Jari Mäkäläinen kertoo.

Esitarkastuksessa karsittiin pois ehdotukset, joiden toteutus ylittäisi osallistuvan budjetoinnin määrärahan tai joiden käynnistys edellyttäisi pitkäaikaista, jatkuvaa toimintaa. Jatkoon eivät edenneet myöskään ne ideat, joissa ehdotettiin toimintaa, jota kaupunki toteuttaa jo nyt.

– Kaikki ideat käytiin huolellisesti läpi. Kaupunki sai niistä arvokasta tietoa siitä, millaisia asioita tamperelaiset tarvitsevat ja mitkä asiat ovat heille tärkeitä, toteaa suunnittelija Lilli Siikasmaa.

Ilmoittaudu työpajoihin

Elokuussa alkaa osallistuvan budjetoinnin työpajavaihe. Työpajoihin ilmoittaudutaan viimeistään kaksi päivää ennen tilaisuutta lomakkeella. Alueelliset työpajat järjestetään yhteistyössä alueverkostojen kanssa.

Osallistuvan budjetoinnin työpajat

Koko kaupunkia koskevien ideoiden työpaja
• ke 19.8. klo 17-19, kaupunginkirjasto Metso (Pirkankatu 2), salit Kuusi ja Pihlaja

Kaakon työpaja
• ma 24.8. klo 17-19, Tredu Hervanta (Hepolamminkatu 10), L-talon ruokasali

Koillisen työpaja
• ke 26.8. klo 17-19, Koilliskeskus (Liikekatu 3), Kivi-tila

Lännen työpaja
• ti 1.9. klo 17-19, Tesoman hyvinvointikeskus (Tesomankatu 4 A), Into-monitoimitila

Keskustan työpaja
• to 3.9. klo 17-19, kaupunginkirjasto Metso (Pirkankatu 2), Lehmus-sali

Etelän työpaja
• ke 9.9. klo 17-19, Me-talo/Vanha suklaatehdas (Multisillankatu 1)


Lisätietoja

Suunnittelija
Lilli-Nora Siikasmaa
puhelin +358406587593
puhelin 040 658 7593
sähköposti [email protected]

Projektisuunnittelija
Jari Mäkäläinen
puhelin 040 801 6150
sähköposti [email protected]


Teksti Johanna Kurela

Kuvat Visit Tampere/Kladez Zolota