Siirry sisältöön

Tampereen kaupungin varhaiskasvatus noudattaa valtakunnallisia ohjeita koronatartuntojen estämiseksi

Julkaistu 7.8.2020 10.56

Tampereen kaupungin päiväkodit ja avoimen varhaiskasvatuksen kerhot noudattavat toiminnassaan viranomaisten antamia valtakunnallisia hygienia- ja toimintaohjeita. Tavoitteena on välttää koronatartuntojen leviämistä.

Päiväkodeissa ja avoimen varhaiskasvatuksen kerhoissa vältetään tarpeettomia lähikontakteja, ja toiminnassa noudatetaan tartuntoja ehkäisevää hygieniaa. Samalla huolehditaan, että lapsi saa tarvitsemansa aikuisen läheisyyden, turvan ja vuorovaikutuksen mahdollisimman samalla tavalla kuin ennenkin.

Lievätkin hengitystieoireet testattava

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL 5.8.2020) antaman linjauksen mukaan lapsi tulee nyt viedä herkästi koronavirustestiin, jos hänellä on edes lieviä hengitystieoireita. Mikäli testitulos on negatiivinen ja oireilu selvästi vähenemässä, voi päiväkotiin mennä, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Ennen testituloksen valmistumista on kuitenkin vältettävä kontaktia muihin.

Jos lapsen oireet myöhemmin alkavat uudelleen tai lisääntyvät, tulee hakeutua uuteen testiin. Jos oireet selvästi helpottavat allergialääkityksen aloittamisen jälkeen, oireiden voidaan ajatella johtuneen allergiasta: oireiden lievittymistä tulee kuitenkin odottaa, ennen kuin lapsi voi mennä päiväkotiin.

Lasta saattava aikuinen käy päiväkodissa vain lyhyesti

Muiden kuin lasten ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan oleskelua päiväkodin alueella vältetään. Huoltajan tulee lasta tuodessaan ja hakiessaan välttää tarpeettoman pitkää oleskelua päiväkodissa. Näin turvataan mahdollisimman hyvin kaikkien terveys.

Päiväkotiin tultaessa vanhempi saattaa lapsen kura- tai ulkoeteiseen. Muissa tiloissa liikkumisesta vanhemman tulee sopia päiväkodin henkilökunnan kanssa. Henkilökunta huolehtii lasten käsien pesusta päiväkotiin tultaessa. Päiväkodista lähtiessä ei kätellä, vaan sanotaan näkemiin.

Jos vanhemmalla itsellään on hengitystieoireita, suosituksena on, ettei hän asioi päiväkodin sisätiloissa.

Pienryhmiä ja ulkoilua suositaan, oma tärkeä lelu voi olla mukana

Henkilöstö pyrkii toimimaan mahdollisimman paljon saman lapsiryhmän kanssa, tavoitteena on pysytellä mahdollisimman paljon pienryhmissä. Toimintaa järjestetään mahdollisimman paljon ulkotiloissa, jolloin kontaktien määrä vähenee.

Lapselle tärkeän lelun saa tuoda varhaiskasvatukseen ja viedä kotiin päivän päätteeksi.

Hygieniasta pidetään huolta

Hygienia otetaan huomioon myös ruokailussa. Käsihygieniasta huolehditaan ruokailussa tehostetusti. Aikuinen jakaa annokset lapsille. Lapset eivät ota itse ruokaa tai käsittele toistensa astioita tai ruokailuvälineitä.

Lapsia ohjataan yskimään ja aivastamaan hihaan ja käyttämään nenäliinaa vain yhden kerran. Jos lapsi sairastuu päiväkodissa olon aikana, oireinen lapsi siirretään heti erilliseen tilaan odottamaan vanhempaa aikuisen valvonnassa.

Jos vanhempi epäilee lapsella koronavirustartuntaa ja vie hänet koronatestiin, vanhemman toivotaan vastauksen saatuaan ilmoittavan, milloin lapsen arvioidaan palaavan takaisin varhaiskasvatukseen.

Varhaiskasvatuksen henkilökunta ja päiväkodin johtaja vastaavat mielellään, mikäli perheillä on aiheeseen liittyvää kysyttävää.

Tiedotetta on muokattu 10.8.2020 klo 8.35: tieto oman lelun tuomisesta lisätty.


Lisätietoja

Koillinen palvelualue
Palvelupäällikkö
Pia Mikkola
puhelin 050 468 2922
sähköposti [email protected]

Läntinen palvelualue
Palvelupäällikkö
Kirsi Lahtinen
puhelin 040 806 4941
sähköposti [email protected]

Eteläinen ja kaakon palvelualue
Palvelupäällikkö
Tanja Moisala
puhelin 040 485 6275
sähköposti [email protected]

Keskustan palvelualue
Varhaiskasvatusjohtaja
Elli Rasimus
puhelin 050 523 7386
sähköposti [email protected]

Perusopetusjohtaja
Kristiina Järvelä
puhelin 040 800 4678
sähköposti [email protected]


Teksti Johanna Toivanen