Siirry sisältöön

Startup-talo aukeaa syksyllä Tampereella

Julkaistu 5.8.2020 10.01

Tampereen keskusta-alueelle Tullintorin viereen avataan syksyllä startup-yrittäjien keskittymä. Platform6-niminen yrittäjien kohtaamispaikka tarjoaa yrittäjille startup-sijoittajien verkostoja, tukiyhteisöjä ja palveluntuottajia. Tavoitteena on lisätä Tampereen seudulla startup-yritysten määrää, tukea yritystoiminnan osaamista ja yritysten kehittymistä.

Ryhmä ihmisiä.Tampereen uuden startup-talon toiminta käynnistyy syksyllä kaupungin ja Startup Hub:n yhteisvoimin.
 

Tampereen seudulla on selvitysten mukaan noin 150 startup-yritystä. Startup-yritykset lisäävät seudun elinvoimaa: tuottavat teknologiakehitystä, palvelujen innovaatioita, työpaikkoja, verotuloja ja myös kansainvälistä elinvoimaa.

– Startup-yritykset tarvitsevat kasvunsa tueksi uusia sijoituksia, asiakkaita ja palveluita. Startup-talo käynnistyy otollisella hetkellä, sillä kuluva vuosi on osoittanut, että kriisit aiheuttavat markkinoihin sellaista epäjatkuvuutta, jossa syntyy yllättäviä mahdollisuuksia uusille liikeideoille, sanoo Tampereen kaupungin elinkeinojohtaja Timo Antikainen.

Tampereen kaupunki kilpailutti yrityksille vuokratilaa välittävän palveluntuottajan roolin. Tilaoperaattorina aloittaa Tampere Startup Hub Oy, jonka taustalla on laaja joukko tamperelaisia startup-toimijoita ja -yrityksiä.

– Käynnistämme heti keskustelut alan startup-yrittäjien kanssa toimitilojen vuokraamisesta. Tampere Startup Hub Oy ottaa vastuulleen toteuttaa tilan, joka antaa hyville liikeideoille parhaat mahdollisuudet menestykseen ja kansainväliseen kasvuun, lupaa Tampere Startup Hubin hallituksen puheenjohtaja Joni Lappalainen.

Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen ja Tampere Startup Hub Oy:n hallituksen puheenjohtaja Joni Lappalainen ovat allekirjoittaneet sopimuksen.
Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen (oik.) ja Tampere Startup Hub Oy:n hallituksen puheenjohtaja Joni Lappalainen ovat allekirjoittaneet sopimuksen. Startup-keskittymä toimii nimellä Platform6. Nimi kuvaa sijaintia rautatieaseman ”kuudentena raiteena”, palvelun alustamaista luonnetta ja kansainvälistä asennetta.

Yrittäjät, palvelut ja yhteisöt saman katon alle

Platform6 mahdollistaa startup-yrityksille nopean yhteistyön käynnistämisen seudun suurten teollisuusyritysten, korkeakouluyhteisön ja innovaatioalustojen kanssa. Ainulaatuinen toimintaympäristö houkuttelee alansa parhaiden startup-yritysten lisäksi kansainvälisiä startup-yrittäjiä ja -sijoittajia.

– Keskittymä avataan kaupunkiseudun elinkeinostrategian konkreettisena kärkenä. Business Tampereen roolina on kehittää startup- ja kasvuyritysten toimintaympäristöä, ja lisätä pääomasijoituksia ja yritysten sijoittumisia seudun liiketoimintaekosysteemeihin, Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen kertoo.

Platform6 luottaa toimijoiden väliseen tiiviiseen vuorovaikutukseen. Tampereen kaupunki ja Business Tampere ovat rakentaneet viimeisen vuoden ajan toimintamallia kymmenien yhteistyökumppaneiden kanssa. Platform6 toimii alustana markkinaehtoisille kasvuyrityspalveluille ja verkostoja rikastavalle yhteisötoiminnalle.

Yrittäjyyttä tukeva Tribe Tampere -yhteisö on rakentanut startup-toimintaa Tampereella aktiivisten palvelutoimijoiden, kansainvälisten verkostojen ja opiskelijayhteisöjen kesken. Myös esimerkiksi Slush-yhteisö synnytti aikanaan 2010-luvun alussa startup-ilmiön pääkaupunkiseudulla ennen kuin nousi maailman huipulle.

– Tampere on nopeimmin kehittyvä ja yhtenäisin startup-kaupunki. Jos olet ahkera, voit oppia ja kehittyä rajatta yhdessä tekemisen kautta. Mitä enemmän osallistut ja annat yhteisön rakentamiseksi, sitä enemmän saat, koska me autamme aina, Tribe Tampereen startup community lead Juho Mäkinen sanoo.

Ympäristö tarjoaa tukikohdan myös tulevaisuuden startup-yrittäjille, jotka voivat saada tukea liikeidean testaamiseen ja tilaa yritystoiminnan käynnistämiseen. Platform6:lla uskotaan, että erityisesti Tampereen korkeakouluyhteisön opiskelijoista ja tutkijoista löytyy jatkossa monta uutta startup-yrittäjää.

Platform6
- Aukeaa remonttien valmistuttua, arviolta lokakuussa 2020.
- Sijaitsee Tullin alueella, Tullintorin vieressä. 4000 neliömetrin tilat noin 50 yritykselle ja yli 200 henkilölle.
- Hyväksyy vakituiseksi vuokralaiseksi startup-yrityksen, joka hakee nopeaa kasvua, kansainvälistymistä ja pääomasijoitusta.
- Tilaoperaattorina toimii Tampere Startup Hub Oy.
- Yhteisöoperaattorina toimii Tribe Tampere, joka vastaa 5. kerroksen kohtaamistilan toiminnasta.
- Platform6:ssa työkieli on englanti, verkostossa on toimijoita eri kaupungeista ja kansallisuuksista.
- Startup-toiminnan kehitystavoitteet ja toimintasuunnitelmat on hyväksynyt Tampereen kaupungin elinvoima- ja osaamislautakunta.

Lisätietoja:
Tampereen kaupunki
Timo Antikainen, elinkeinojohtaja
puh. 050 321 1279
[email protected]

Business Tampere
Tommi Uitti, startup-yhteisövastaava
puh. 040 587 0592
[email protected]

Tampere Startup Hub Oy
Joni Lappalainen, hallituksen puheenjohtaja
puh. 044 284 8805
[email protected]


Kuvat Business Tampere/Mirella Mellonmaa