Siirry sisältöön

Itsenäisyydenkadun asematunnelin raitiotietyöt valmiit

Julkaistu 23.7.2020 10.43

Itsenäisyydenkadulla rautatien alittavan tunnelin eteläpuolen eli rautatieaseman puoleinen jalankulku- ja pyöräilyväylä avataan torstaina 23.7.2020 klo 7. Raitiotietyöt tunnelissa ovat valmistuneet, ja uusittu tunneli saadaan taas jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden käyttöön.

 

Tunnelin eteläpuolen jalankulku- ja pyöräilyväylä sekä reunakivet on uusittu. Rautatieaseman aukion ja kulkuväylän välinen viheralue on myös muokattu katusuunnitelman mukaiseksi ja alueella on uusia istutuksia. Tunnelin seinään on toteutettu koko tunnelin mittainen seinämaalaus "Maailman nopein kansa".

Tunneliin on entisen itään vievän ajoradan paikalle rakennettu raitiotie eli asennettu kiintoraidelaatta ja kiskot. Raitiotien ajojohtimet tunnelissa on asennettu väliaikaiseen suojakatokseen. Suojakatos tehtiin, jotta raitioliikennettä ei tarvitsisi keskeyttää, kun rautatiesilta tulevaisuudessa uusitaan. Katokseen saatetaan myöhemmin tehdä vielä ajojohtimiin liittyviä säätöjä, mutta ne eivät vaikuta jalankulkuun ja pyöräilyyn kuin hetkittäin.

Tunnelin pohjoispuolelle on uusittu autoliikenteen ajokaistat idän ja lännen suuntaan sekä jalankulku- ja pyöräilyväylä, jotka ovat olleet käytössä tunnelin raitiotietöiden aikana. Kaikki Itsenäisyydenkadun raitiotietyöt valmistuvat vuoden 2020 aikana.

Maailman nopein kansa ilahduttaa tunnelissa kulkevia

Asematunnelin eteläiselle puolelle, jossa kulkee raitiotie ja kevyen liikenteen väylä, on toteutettu raitiotietöiden aikana osana Ratikan taide -hanketta koko tunnelin mittainen seinämaalaus "Maailman nopein kansa". Teoksen tarina rakentuu puoliunisena maisemana tunnelin seinälle ja siinä on mahdollista nähdä viittauksia esimerkiksi eri kansanperinteisiin, paikallisuuteen sekä aikaan.

Maalauksen on toteuttanut pirkanmaalaistaustainen katutaiteilija EH-47 yhdessä paikallisten avustajiensa kanssa. Taiteilijan tuotantoa voi nähdä asematunnelin lisäksi Tampereella Hiedanrannan alueen katutaidepuistossa. Hän kiinnostui katutilaan tehtävistä maalauksista vuosituhannen vaihteessa ja viime vuosina myös julkisesta taiteesta.

- Olen kiinnostunut tuomaan teoksiini elementtejä erilaisista kulttuuri- ja tilakäsityksistä. Viimeaikaisessa työskentelyssä olen kiinnostunut muovista sekä kiertotaloudesta, kertoo EH-47.

Maalaus ilahduttaa tunnelin käyttäjiä siihen asti kun Asemakeskuksen rakentaminen alkaa.

Lisätietoja

Raitiotietyöt: Raitiotieallianssi
Aluevastaava
Kari Kuuttila
puhelin 050 390 0843

Ratikan taide: Raitiotien kehitysohjelma, Tampereen kaupunki
Projektipäällikkö
Antti Haukka
puhelin 040 180 7096

Palautteet:
Asiakaspalvelu, Tampereen palvelupiste
sähköposti [email protected]
puhelin 041 730 8168


Teksti Aila Rajamäki

Kuvat katutaiteilija EH-47