Siirry sisältöön

Ratikan taide tuo maamerkin Vuohenojalle - maisemateoksen taidekilpailun voittaja on selvinnyt

Julkaistu 30.6.2020 9.56

Tampereen Vuohenojalle saadaan ensi kesänä uusi maisemateos. Teoksen toteuttajaa haettiin Ratikan taide -hankkeen avoimella kansainvälisellä kilpailulla, johon saatiin 114 ehdotusta. Kilpailun voitti ruotsalainen työryhmä Brrum, jonka muodostavat Cecilia Lundbäck, Ulrika Karlsson ja Veronica Skeppe. Teosta rahoittaa A.R.Winterin Muistosäätiö yhdessä Tampereen kaupungin kanssa.

 

Ratikan taide -hanke avasi viime vuoden marraskuussa yhteistyössä Tampereen taidemuseon kanssa kansainvälisen taidekilpailun, jolla etsittiin tekijää tai tekijöitä toteuttamaan maisemateos Vuohenojalle, Tampereen raitiotien ja Hervannan valtaväylän varrelle. Kilpailu oli käynnissä maaliskuun lopulle. Kilpailuun saapuneiden ehdotusten määrä yllätti tuomariston positiivisesti.

- On hienoa, että saimme näin paljon ehdotuksia ja kilpailu herätti kiinnostusta myös ulkomailla. Ilmeisesti tehtävä on ollut haasteellinen, sillä ehdotusten taso oli vaihteleva. 15 ehdokkaan kärki nousi kuitenkin esille selkeästi, kilpailun tuomariston puheenjohtaja Taina Myllyharju Tampereen taidemuseolta kertoo.

Kilpailun voittajaksi tuomaristo nosti ehdotuksen Fågelsträck – Navigation Figures, jonka takaa paljastui ruotsalainen työryhmä Brrum. Voittaja palkitaan 10 000 euron palkinnolla ja neuvottelut toteutuksesta aloitetaan työryhmän kanssa. Voittajateos tulee näkymään niin raitiotien, viereisen kevyenliikenteen väylän kuin Hervannan valtaväylän käyttäjillekin. Tavoitteena on, että teos valmistuu jo kesällä 2021.

- Voittajaehdotus ottaa hyvin haltuun koko annetun kilpailualueen ja sen eri katselusuunnat luoden paikkaan tavoitellun selkeän maamerkin. Teos toimii hyvin sekä läheltä katsottaessa että nopeasti ohi kuljettaessa. Valaistuksensa ansiosta teos on näyttävä eri vuorokauden- ja vuodenaikoina. Teoksen ajatus kommunikoinnista ja sen yhteys Hervantaan ja viestintäteknologiaan sekä vesistöreitteihin tuo siihen paikallista ja ajankohtaista temaattista syvyyttä. Teos hahmottuu heti taideteokseksi ja täyttää toimeksiannon edellytykset, Myllyharju luonnehtii.

Kilpailun toiselle sijalle nousi ehdotus Kestikievari, jonka takaa paljastui työpari arkkitehti Johanna Anttila ja kuvanveistäjä Pekka Jylhä. Ehdotus palkitaan 5000 euron palkinnolla. Kolmannelle sijalle tuli ehdotus I don´t wanna grow up, jonka olivat tehneet taiteilijapari Teija ja Pekka Isorättyä. Heidät palkitaan 3000 euron palkinnolla.

Kilpailun palkintolautakunnan puheenjohtajana toimi museonjohtaja Taina Myllyharju Tampereen taidemuseosta. Lisäksi palkintolautakuntaan kuuluivat Tampereen kaupungilta projektipäällikkö Antti Haukka, ympäristösuunnittelija Jyrki Lehtimäki, yhdyskuntasuunnittelupäällikkö Hanna Montonen ja apulaispormestari Jaakko Stenhäll, A.R. Winterin Muistosäätiöstä hallituksen jäsen Seppo Kovala sekä kolme Suomen Taiteilijaseuran nimeämää tuomarijäsentä Kaisa Berry, Minna Kangasmaa ja Heli Ryhänen. Kilpailun työvaliokunnan muodostivat Taina Myllyharjun johdolla Kaisa Berry, Minna Kangasmaa ja Heli Ryhänen. Palkintolautakunnan ja työvaliokunnan sihteerinä toimi Heini Orell Frei Zimmer Oy:sta.

Ratikan taide -hankkeessa Tampereen Ratikka valjastaa taiteen osaksi matkustuskokemusta. Ratikan taiteen päämääränä on luoda laadukas ja ympäristön viihtyisyyttä parantava kokonaisuus sekä raitiotien rakentamisen että Ratikan toiminnan aikana. Tällä hetkellä 58 taitelijaa on osallistunut 17 taideprojektiin.

Ratikan taiteen kokonaisuudesta vastaa Tampereen kaupungin raitiotien kehitysohjelma. Toteutusta koordinoi Frei Zimmer Oy.


Lisätietoja

Tampereen taidemuseo
Museonjohtaja
Taina Myllyharju
puhelin + 358 (0)40 8016 665
sähköposti [email protected]