Siirry sisältöön

Etäyleisötilaisuus Hiedanrannan tulevaisuuden kaupunginosasta - yleissuunnitelmaa esitellään 24.6. klo 16–18

Julkaistu 18.6.2020 9.47

Hiedanrannan tulevan kaupunginosan maankäytön yleissuunnitelma hyväksyttiin Tampereen kaupunginhallituksessa 8.6.2020 jatkosuunnittelun lähtökohdaksi. Suunnitelmia esitellään etäyleisötilaisuudessa keskiviikkona 24.6. klo 16–18.

Hiedanrannan aluetta kaupunkimalliin perustuvassa ilmakuvassa.
 

Yleisötilaisuuteen voi osallistua internet-selaimella, Teams-työpöytäsovelluksella tai Teams-mobiilisovelluksella. Sujuvimmin osallistuminen onnistuu tietokoneella. Osallistumista tilaisuuteen voi käydä testaamassa ennen tilaisuutta tapahtumalinkistä, jotta varsinaisessa yleisötilaisuudessa laitteet toimivat mahdollisimman sujuvasti.

- Tällaiset etäyleisötilaisuudet ovat vielä uusia sekä osallistujille että järjestäjille, mutta tähän mennessä järjestetyistä tilaisuuksista on saatu hyvää palautetta, kertoo vuorovaikutussuunnittelija Eliisa Haanpää kaupunkiympäristön kehittämisestä.

Tilaisuudessa esitellään yleissuunnitemaa sekä sen liikenneverkkoa ja muuan muassa alueen läpi suunnitteltua raitiotietä. Myös viherverkkoa, kunnallistekniikan yleissuunnitelmaa, erilaisia selvityksiä ja suunnitelman vaikutusten arviointia esitellään sekä käydään läpi suunnittelun seuraavat vaiheet.

- Etäyleisötilaisuuteen on mahdollista osallistua esimerkiksi kotisohvalta, puistossa istuen tai mökiltä käsin. Verkossa järjestettyjen tilaisuuksien etuna on joustavuus, kun mukaan linjoille pääsee itselle sopivasta paikasta, Eliisa Haanpää jatkaa.

Ohjelmassa on myös Hiedanrannan kehitysyhtiön esittäytyminen. Hiedanrannan suunnittelusta voi kysellä kirjallisesti tilaisuuden loppupuolella. Kesän aikana voi lisäksi poiketa lisäksi katsomassa Hiedanrannan pienoismallia Galleria Nottbeckin lasien takaa Finlaysonin alueella.

Monimuotoinen kaupunkirakenne

Hiedanrantaan suunnitellaan uutta älykästä, kestävää ja resurssitehokasta kiertotalouden kaupunginosaa. Hiedanrannan suunnittelussa on tavoitteena monimuotoinen kaupunkirakenne, jossa asuminen, työ, vapaa-aika ja palvelut lomittuvat. Yleissuunnitelmassa esitetään alueen rakenne, liikenneverkko sekä vesistöjen, puistojen ja virkistysalueiden periaatteet sekä suunnitelman vaikutusten arviointi.

Alueelle on suunniteltu sini-viherverkko, jossa puistot ja virkistysalueet on nidottu yhteen kaupunkitilan vesiaiheiden ja hulevesijärjestelmien kanssa. Sijainti Näsijärven rannassa hyvin keskustasta saavutettavissa tuo alueelle houkuttelevaa luonnetta. Hiedanrannassa on erityistä myös historiallinen kartano ja vanhat tehdasrakennukset.

Hiedanrannan yleissuunnitelmassa esitellään keskeiset kehittämisen ja suunnittelun periaatteet kolmelle omaleimaiselle osa-alueelle: Hiedanrannan keskustaan, Järvikaupunkiin Näsisaarelle ja Lielahteen. Näiden suunnitteluperiaatteet ovat monipuolinen ja joustava kaupunkirakenne, kaupunkirakenteeseen kytketyt virkistysalueet sekä vesistöt, omaleimaiset alueet sekä kestävä liikenne ja pysäköinti.

Uutta kaupunkia raitiotiereitille

Yleissuunnitelmassa raitiotie on linjattu kulkevaksi Hiedanrannan keskustan kautta Lentävänniemeen sekä alueen halki edelleen länteen. Suunnitelmassa keskeiset palvelut sijoittuvat Hiedanrannan keskustaan ja ovat kaikilla liikennevälineillä saavutettavia. Lielahden vanhaa tehdasta kehitetään vahvana vetovoimatekijänä ja toiminnallisena osana keskustaa.

Yleissuunnitelman mukaan alueelle on tulossa koteja 21 000 asukkaalle ja 8 000 työpaikkaa. Tarkempi maankäytön suunnittelu tehdään yleissuunnitelman pohjalta laadittavissa asemakaavoissa lähivuosina. Yhdessä Lielahden kanssa Hiedanranta muodostaa läntisen Tampereen vetovoimaisen keskuksen, jossa on hyvä asua, tehdä töitä ja viettää vapaa-aikaa.

Hiedanrannassa kukoistavat jo nyt uudet ideat, kokeilut ja kaupunkikulttuuri. Kestävät ja älykkäät ratkaisut helpottavat alueen asukkaiden arkea tulevaisuuden rantakaupunginosassa.


Lisätietoja

Tampereen kaupunki Kaupunkiympäristön kehittäminen / Maankäytön suunnittelu
Projektiarkkitehti
Riikka Rahkonen
puhelin 040 801 2724

(paikalla 22.6.2020)
Projektiarkkitehti
Iina Laakkonen
puhelin 040 806 3080


Teksti Anna-Leea Hyry