Siirry sisältöön

Tammelan täydennysrakentaminen virtuaalimallina verkossa

Julkaistu 18.6.2020 13.00

Tammelan kaupunginosa on vilkkaimpia täydennysrakentamisen alueita Tampereen keskustassa. Tampereen kaupunki on julkaissut Tammelan täydennysrakentamisesta virtuaalimallin selainversion. Mallissa voi tarkastella nykyistä rakennettua ympäristöä, kaupunkikuvaa muuttavia suunnitelmia ja alustavia ideatasoisia suunnitelmia.

Tammelan virtuaalimallissa on kolmiulotteisesti kuvattuna nykyinen rakennuskanta, valmistuneet ja rakennusluvan saaneet uudet rakennukset, voimassa ja vireillä olevat asemakaavat sekä ideatasoisia suunnitelmia. Kaupungin teettämien suunnitelmien lisäksi Tammelan talo- ja kiinteistöyhtiöt ovat luovuttaneet yhteiseen kolmiulotteiseen kaupunkimalliin omia täydennysrakentamisen suunnitelmiaan.

Tammelan virtuaalimallin käyttö on havainnollista ja helppoa. Lähtökohtana on nykyinen rakennettu ympäristö. Virtuaalimallissa pääsee katsomaan, miten ympäristöön istuvat esimerkiksi vielä rakentamattomat Tammelan stadion tai Kullervonkadun ja Tammelan puistokadun uudet asuinkerrostalot. Uusia rakennus- ja muita suunnitelmia lisätään virtuaalimalliin aina valmistumisen mukaan. Tammelan virtuaalimallin tarkoitus on ensisijaisesti havainnollistaa tulevaa kaupunkikehitystä kaupunkilaisille, kiinteistöjen omistajille ja yrityksille. Tämän lisäksi virtuaalimallia käytetään suunnittelun apuvälineenä. Kokeiluja on jo tehty asemakaavoituksen, täydennysrakentamisen, katu-, ympäristö- ja vihersuunnittelun yhteydessä.

Tietokoneilla ja myös mobiilissa toimivan sovelluksen lisäksi Tammelan virtuaalimallia voidaan käyttää Tampereen kaupungin 3D-luolassa (Galleria Nottbeck). Siellä on mahdollista tarkastella virtuaalimallia toden tuntuisesti eri vuodenaikoina, eri vuorokaudenaikoina ja erilaisissa sääolosuhteissa. Osa täydennysrakentamista suunnittelevista Tammelan taloyhtiöistä on viime vuonna päässyt kokeilemaan tätä uuta tekniikkaa.

Tammelan virtuaalimallin on kehittänyt Tampereen kaupungin Viiden tähden keskusta -kehitysohjelma, yhteistyössä asemakaavoituksen, kaupunkimallinnukseen erikoistuneen konsultin sekä myös Tammelan yhteistyöryhmän ja taloyhtiöiden kanssa. Tampere on digitaalisen kaupunkikehittämisen edelläkävijöitä ja Tammelan kaupunginosa on keskustamaisen täydennysrakentamisen edelläkävijöitä Suomessa.

Tammelan virtuaalimallin verkossa käytettävän selailuversion koekäyttövaihe kestää elokuun loppuun. Virtuaalimallin kehitystyö jatkuu 2020-2021 saadun palautteen pohjalta. Tammelan virtuaalimallia pääsee tarkastelemaan alla olevan linkin kautta.


Lisätietoja

Hankekehityspäällikkö
Minna Seppänen
puhelin +358 40 150 9857
sähköposti [email protected]


Teksti Minna Seppänen