Siirry sisältöön

Tampereen kohtalo kisassa Euroopan kulttuuripääkaupungin tittelistä ratkeaa juhannuksen jälkeen

Julkaistu 17.6.2020 8.57

Onko Tampere mukana, kun Euroopan kulttuuripääkaupunkia 2026 valitaan? Se ratkeaa heti juhannuksen jälkeen. Kyseessä on ns. esivalinta. Lopullinen päätös tulee seuraavan vaiheen jälkeen kesällä 2021.

Euroopan kulttuuripääkaupungin nimitystä Suomessa vuodelle 2026 hakevat Tampere, Oulu ja Savonlinna. Arviointiraadin kokous pidetään 23.-24.6.2020 Helsingissä. Kokouksessa raati kuulee hakijakaupunkien suunnitelmat sekä päättää, mitkä kaupungit jatkavat kisassa seuraavalle, ratkaisevalle kierrokselle.

Kaupunkien hakemukset arvioi 12 jäseninen raati, joka koostuu riippumattomista, taiteen ja kulttuurin alan eurooppalaisista asiantuntijoista. Raadin suomalaisjäsenet ovat FT Riitta Vanhatalo ja FM Kai Amberla. Muita jäseniä ovat Sylvia Amann, Jelle Burggraaff, Cristina Farinha, Paulina Florjanowicz, Beatriz Garcia, Dessislava Gavrilova, Alin Nica, Pierre Sauvageot, Jiří Suchánek ja Agnieszka Wlazel.

Valintamenettely jatkuu tämän jälkeen raadin vierailuilla kaupunkeihin. Raadin toinen kokous on kesällä 2021, jolloin selviää vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungin nimi.

Jatkoon päässeet kaupungit ilmoitetaan tiedotustilaisuudessa keskiviikkona 24.6. klo 14.00 Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Tilaisuudessa ovat paikalla opetus- ja kulttuuriministeriön, Euroopan komission ja raadin edustajat. Tilaisuutta voi seurata suorana verkosta. Ohjeet löytyvät Ulkoinen linkkiOpetusministeriön sivuilta

Pääteemana yhdenvertaisuus

Yhdenvertaisuus on pääteema Tampereen ja Pirkanmaan hakemuksessa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026. Kulttuuripääkaupungin avulla Tampere ja Pirkanmaa haluavat nousta tasa-arvon kansainväliseksi tiennäyttäjäksi ja yhdenvertaisuuden edistäjäksi sen kaikissa muodoissa.

Hakemuksessa hahmoteltua kulttuuriohjelmaa ovat viitoittaneet alateemat: Enemmän saunaa! Enemmän rosoa! Enemmän kylähyppelyä! Enemmän leikkiä!

Hakemus nostaa esiin muun muassa saunan yhdenvertaisen kohtaamisen paikkana. Sauna on myös vertauskuva kaikille avoimesta kulttuuritilasta. Rosoinen kulttuuriperintö, historia ja vastakulttuurit ovat ilman muuta mukana. Kylähyppely viittaa kaupunkien, kuntien ja naapurustojen erityispiirteisiin. Teema nostaa esiin myös ekologisen lähimatkailun. Leikki-teema viittaa Tampereen vahvuuksiin esimerkiksi teatterissa ja jääkiekossa ja korostaa lasten ja nuorten merkitystä.

Hakemukseen ydin on luonnos vuoden 2026 kulttuuriohjelmaksi. Ohjelmaluonnoksen pohjana oli avoin ohjelmahaku, jonka kautta saatiin syksyllä 2019 yli 700 kulttuuriohjelmaehdotusta. Kulttuurialojen keskeiset toimijat ovat osallistuneet ohjelmatyöryhmiin ehdotusten läpikäymiseksi ja ideoiden jatkokehittämiseksi.

Hakemuksen taustalla on myös lukuisia asukkaiden osallistamistilaisuuksia eri puolilla Pirkanmaata sekä yli 70 muuta yleisötilaisuutta. Ydinteemoista on tehty asukaskysely.

Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihakua on työstetty Tampereella työskennelleen hakutiimin johdolla. Haun luova johtaja on Juha Hemanus.

Mukana yhteisessä hakemuksessa on 20 kuntaa eli Tampereen lisäksi Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Euroopan kulttuuripääkaupunki –tapahtuma on näkyvin osa Euroopan unionin kulttuuritoimintaa. Tapahtuma tuo esiin jäsenmaiden kulttuurien rikkautta, korostaen niiden yhteisiä piirteitä ja vahvistaen kansalaisten yhteenkuuluvuutta.

Euroopan kulttuuripääkaupungiksi nimettävä kaupunki pyrkii kasvattamaan kulttuurisen tarjontansa laajuutta, monipuolisuutta ja eurooppalaista ulottuvuutta sekä kohottamaan kaupungin kansainvälistä profiilia.


Lisätietoja

Luova johtaja
Juha Hemanus
puhelin 044 430 9769
sähköposti [email protected]

Projektipäällikkö
Eija Oravuo
puhelin 044 430 9988
sähköposti [email protected]

Kilpailukykyjohtaja
Anna-Kaisa Heinämäki
puhelin 040 639 7701
sähköposti [email protected]


Teksti Seppo Roth