Siirry sisältöön

Hallituksen tukipaketti pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan

Julkaistu 3.6.2020 11.31

Suomen hallituksen lisätalousarvio helpottaa koronakriisin aiheuttamaa Tampereen kaupungin alijäämää vuonna 2020. Vielä tarvitaan jatkotoimia talouden tasapainoon saamiseksi vuosina 2020 ja 2021. Kaupungin talous olisi ollut tasapainossa vuonna 2020, jos koronakriisiltä olisi vältytty.

– Kuntien tukipaketin kasvattaminen on hyvä, ja myös tuen jakoperusteet ovat perusteltuja. Alustavasti näyttää, että tämän vuoden koronaiskusta korvattiin runsas puolet. Elokuun valtion budjettiriihessä on katsottava vielä loppuvuoden ja erityisesti ensi vuoden tukitilannetta, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly.

Ilman valtion tukitoimia Tampereen kaupungin talouden alijäämän on arvioitu olevan 98 miljoonaa euroa.

– Maanantaina 1. kesäkuuta kaupunginhallitus käsitteli huhtikuun tilanteen perusteella laadittua koko vuoden tulosennustetta, joka on 45,3 miljoonaa euroa alijäämäinen. Arvio oli laadittu oletuksella, jossa tukipaketin suuruus olisi ollut miljardi euroa. Nyt kun paketti on suurempi, on kaupungin tulosennuste parempi, vaikka vielä alijäämäinen.

Tukipaketti tuo tämän vuoden arvioituun 98 miljoonan alijäämään hieman vajaan 50 miljoonaa euron parannuksen Tampereen saamina valtionosuuksina ja yhteisöveron kuntaosuuden kasvattamisena. Lisäksi noin 20 miljoonaa euroa jaetaan verotulomenetyksen korvauksena, joka kuitenkin peritään vuoden 2021 valtionosuuksien leikkauksena takaisin.

Näin hallituksen lisätalousarvio pienentää Tampereen tämän vuoden alijäämän noin 30 miljoonaan euroon.

– Annettu lisätalousarvio sisältää vetoapua kunnille ja keinoja, joilla suuret kaupungit voivat ryhtyä vauhdittamaan taloustilannetta. Tampereelle paketti tuo mukanaan elinvoimahankkeita, kuten Vaitinaron liittymän lisäkaistan ja pääradan kunnostukseen rahaa. Juuri neuvotellut MAL-sopimukset ja vuodenvaihteessa käynnistyvä työllisyyden kuntakokeilu antavat kunnille työkaluja parantaa työllisyyttä.

– Loppuvuoden 2020 ja ensi vuoden 2021 tilanne on vakava. Tarvitaan lisää päätöksiä ja toimia, koska ilman niitä vuoden 2021 talousarvio on erityisen synkkä. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri (PSHP) tarvitsee alijäämänsä kattamiseen vielä valtiolta paljon lisärahaa, sillä lisätalousarvio korvaa vasta kolmanneksen koronan tuomista kuluista.

Tampereen talousarviovalmistelu vuodelle 2021 arvioi ensi vuoden alijäämän huomattavan suureksi. Talouden tasapainottamistoimia on jaksotettava useammalle lähivuodelle, koska koronakriisin vaikutukset kestävät vielä pitkään.


Lisätietoja

Pormestari
Lauri Lyly
puhelin sihteeri 0400 780 866
sähköposti [email protected]

Talousjohtaja
Jukka Männikkö
puhelin 050 576 7539
sähköposti [email protected]