Siirry sisältöön

Ilkka Väätin ja Joseph Alasen näyttelyt Tampereen taidemuseossa

Julkaistu 27.5.2020 17.06

Tampereen taidemuseo avautuu yleisölle tiistaina 2.6.2020. Museon pohjakerroksessa on esillä kuvataiteilija Ilkka Väätin näyttely Hommage. Tilassa oli alkuvuodesta esillä taidegraafikko Anna Alapuron yksityisnäyttely, joka sulkeutui ennenaikaisesti koronan aiheuttamien rajoitusten vuoksi.

Tamperelaistaiteilija Joseph Alasen (1885–1920) näyttely ehti olla vain reilun kuukauden avoinna alkuvuodesta ennen museon sulkeutumista. Kalevala-aiheinen näyttely keräsi kuitenkin yli 10 00 kävijää ja paljon positiivista palautetta. Joseph Alasen näyttely jatkaa Tampereen taidemuseossa museon avautuessa.

Akseli Gallen-Kallelan harvoin nähty ensimmäinen versio Aino-tarusta saatiin lainaksi Suomen Pankilta maaliskuussa. Ainutlaatuinen triptyykki on myös esillä kesän ajan.

Ilkka Väätti – Hommage

Tamperelainen kuvataiteilija Ilkka Väätti (s.1955 Hyrynsalmella) tunnetaan taidemaalarina, taidegraafikkona sekä arkkitektonien rakentajana. Väätin Hommage-näyttely esittelee hänen uusinta tuotantoaan vuosilta 2017–20. Mukana on kolmisenkymmentä maalausta ja kaksi arkkitektonia eli rakennelmaa, joissa yhdistyy maalaus- ja veistotaiteellinen ilmaisu. Teoskokonaisuus perustuu Väätin uustulkintoihin modernin taiteen klassikoiden ja vähemmän huomiota saaneiden taiteilijoiden teoksista.

Hommage-sarjan esikuvana olleet maalaukset vuosilta 1906-1940 edustavat tyyliltään geometrista abstraktismia. Ilkka Väätti liikkuu taiteellisessa ilmaisussaan tiukan abstraktion ja vapaasti pelkistettyjen esittävien aiheiden välillä. Hän on usein poiminut taidehistoriallisesta teoksesta kokonaishahmon tai pienen yksityiskohdan. Sitä hän on lähtenyt kehittämään ja tulkitsemaan omaan suuntaansa persoonallisella tekniikallaan, uudessa mittakaavassa ja kontekstissa. Wassily Kandisky, Kazimir Malevitš, Piet Mondrian, Theo van Doesburg ja muut geometrisen abstraktion pioneerit ovat saaneet kunnianosoituksensa Väätin teossarjassa. Hän nostaa esiin myös usein miespuolisten kollegoidensa varjoon jääneet naismestarit, kuten Hilma af Klintin, Olga Rozanovan, Sophie Taeuber-Arpin ja Sonia Delaunayn.

Väätin teokset on toteutettu useimmiten vahvoin perusvärein, geometrisiin pintoihin, viivoihin ja komposition rytmiin keskittyen. Maalaukset on työstetty huolellisesti ja taiturimaisesti. Ne ovat lähtökohtaansa kolmiulotteisempia ja usein reunoiltaan pyöristettyjä. Pohjamateriaalina on puu, mikä vahvistaa reliefimäistä vaikutelmaa.

Ilkka Väätti


Väätti opiskeli Lahden taidekoulussa 1976−1979, Unkarin kuvataidekorkeakoulussa 1981, Lahden ammattikorkeakoulun Taideinstituutissa 1994−1996 sekä Kuvataideakatemiassa 2001−2003. Hän aloitti taiteilijanuransa 1970-luvun lopussa. Väätin teoksia on esitelty kymmenissä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla, ja niitä kuuluu maamme keskeisimpien taidemuseoiden kokoelmiin. Taiteilijantyönsä lisäksi Väätti tunnetaan taiteen ja historian tutkijana sekä kuvataidepedagogina. Hän väitteli taiteen tohtoriksi Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa 2012.


Ilkka Väätti: Hommage à Theo, 2019. Kuva: Jouko Järvinen

Lisätietoja

Tampereen taidemuseo
sähköposti [email protected]
puhelin 03 5656 6577
avoinna ti–to klo 9–17, pe–su klo 10–18