Siirry sisältöön

Kumiankka poistuu kaupunkikuvasta

Julkaistu 26.5.2020 16.06

Villu Jaanisoon teos Kumiankka on pitkään ilahduttanut ihmisiä Ratinassa ja Tampereen taidemuseon pihamaalla. Teos on nyt tullut elinkaarensa päähän, ja teos poistetaan Taidemuseon kokoelmasta. Kumiankka vietiin pois museon pihalta 26.5.2020. Teoksen tulevaisuutta mietitään taiteilijan kanssa neuvotellen.

 

Kumiankka on niin sanottu elinkaariteos. Sille määriteltiin jo hankintavaiheessa teosikä, noin 10 vuotta, koska kumimateriaali hapertuu ajan kuluessa.

Virolainen kuvanveistäjä Villu Jaanisoo (s. 1963) valmisti yli kolmimetrisen Kumiankan käytetyistä autonrenkaista v. 2003. Tampereen kaupunki osti ankkateoksen taidekokoelmaansa 2010. Kumiankan vakituinen paikka oli aluksi Ratinanniemessä, jonne se pystytettiin kesällä 2011.

Kumiankka on ollut suosittu teos ja se on vieraillut useilla paikkakunnilla. Tampereella se oli esillä Taidemuseon Puhuvaa ainetta –näyttelyssä kesällä 2010 ja Vuoreksen asuntomessualueella kesällä 2012. Kesällä 2013 Kumiankka esiteltiin OpenART-näyttelyssä Örebrossa, Ruotsissa. Kesäksi se on usein siirretty Taidemuseon pihalle Ratinassa järjestettyjen tapahtumien tieltä.


Lisätietoja

Kokoelmapäällikkö
Suvi-Mari Eteläinen
sähköposti [email protected]


Kuvat Jari Kuusenaho