Siirry sisältöön

Maisemapelloille kylvetään vilja-hunajakukkaseosta - Vihiojanpuistossa kokeillaan monivuotista kukkapeltoa

Julkaistu 22.5.2020 11.00

Kevättyöt Tampereen kahdeksalla maisemapellolla ovat jo käynnistyneet. Pellot on kynnetty ja äestetty ja kylvötyöt toukokuun lopulla säiden lämmettyä. Tänä kesänä maisemapellolle kylvetään enimmäkseen hunajakukkaa ja viljaa. Vihiojanpuistossa kokeillaan monivuotista koristekukkaseosta. Kolme peltoa kasvaa apilanurmea.

kuva: Seimenniityn maisemapelto
 

Hunajakukkaa, kauraa ja vehnää kylvetään Ryydynpuistoon, Takahuhdin Varsanpuistoon, Pohtolanpuistoon ja Tohlopin Kohmanpuistoon. Varsanpuistoon ja Kohmanpuistoon kylvetään lisäksi hernekaurakaistat. Hunajakukka on hyvä mesikasvi pölyttäjille, ja kaura ja vehnä muodostavat peittävän kasvuston eikä rikkakasveille jää elintilaa.

Vihiojanpuistoon kylvetään kokeiluna monivuotista Koristekukka Diana -seosta, jossa on mukana myös yksivuotisia kukkivia kasveja. Kyseessä on Malmgård Riistasiemenen kehittämä seos, jota testataan ja seurataan Vihiojanpuistossa. Jos kasvusto onnistuu, se jätetään syksyllä kyntämättä ja saa jatkaa kasvuaan seuraavina vuosina.

Lepovuorossa apilanurmella ovat Turtolan Kirkkosuon, Vehmaisten Seimenniityn ja Niemenrannan Sahanvainionpuiston maisemapellot. Apilanurmessa kasvaa puna- valko- ja alsikeapilaa, timoteitä, nittynurmikkaa, nurminataa, englanninraiheinää, ruokonataa, rainataa ja punanataa. Nurmikasvusto parantaa maan kasvukuntoa ja auttaa rikkakasvien hallinnassa. Kukkivat apilat ovat erinomaisia mesi- ja siitepölykasveja hyönteisille.

Maisemapeltoja viljellään ja hoidetaan luonnonmukaisesti. Rikkakasveja torjutaan monipuolisella viljelykierrolla, mekaanisella maan¬muokkauksella sekä puhdistusniitoilla. Puhdistusniitto tarkoittaa sitä, että esimerkiksi ohdakekasvustoja käydään erikseen niittämässä, jotta ne eivät pääsisi siementämään maisemapellolle. Myös kasvivalinnoilla pyritään torjumaan rikkakasveja.

Maisemapellot elävöittävät maisemaa ja tarjoavat elämyksiä asukkaille ja tarjoavatpesä- ja piilopaikkoja monille eläimille ja hyönteisille.

Kaikilla maisemapelloille on myös infotaulut, josta löytyy lisätietoja.


Lisätietoja

Tampereen Infra:
Työpäällikkö
Teemu Kylmäkoski
puhelin 040 8016376

Maisema-asiantuntija
Riikka Söyrinki
puhelin 040 744 7231

Maatalousyrittäjä
Ari Hellsten
puhelin 045 672 1302


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen