Siirry sisältöön

Pirkanmaan kirjoituskilpailun parhaat valittu

Julkaistu 19.5.2020 17.11

Pirkanmaan kirjoituskilpailun parhaat julkistettiin virtuaalisesti toteutetussa palkintojenjaossa 19. toukokuuta. Korkeatasoisessa kilpailussa proosasarjan voiton vei pälkäneläinen Kirta Koskinen ja lyriikkasarjan tamperelainen Risto-Matti Rasa.

 

Vuoden 2020 Pirkanmaan kirjoituskilpailu on ratkennut. Proosasarjan voittoon ylsi pälkäneläinen Kirta Koskinen ja lyriikkasarjan voittoon tamperelainen Risto-Matti Rasa. Voittajat ja kunniamaininnan saajat julkistettiin koronatilanteen vuoksi virtuaalisesti järjestetyssä palkintojenjaossa tiistaina 19. toukokuuta . Palkintolautakunnan valintoja perustelivat Tampereen kaupungin kulttuuri- ja liikuntakanavan lähetyksessä kirjallisuudentutkija Hanna Samola ja kirjailija Asko Jaakonaho.

Tampereen kaupunginkirjasto järjesti Pirkanmaan kirjoituskilpailun tänä vuonna 69. kerran. Kilpailutöitä saapui yhteensä 323, joista proosasarjaan osallistui 180 ja lyriikkasarjaan 143. Palkintolautakuntaan kuuluivat Samolan ja Jaakonahon lisäksi näytelmäkirjailija, ohjaaja Sirkku Peltola sekä runoilija, kääntäjä Pekka Kytömäki.

Pirkanmaan kirjoituskilpailun tarkoituksena on tukea uusia lahjakkaita kirjoittajia ja tarjota heille mahdollisuus saada tekstejään julkisuuteen. Kilpailuun voivat osallistua Pirkanmaan alueella asuvat, työskentelevät tai opiskelevat kirjoittajat, jotka eivät ole julkaisseet kaunokirjallista teosta tai omakustannetta.

Parhaat tekstit rohkeasti omilla poluillaan

Palkintolautakunnan mukaan Pirkanmaan kirjoituskilpailu osoitti jälleen kirjoitusharrastuksen laajuuden ja tasokkuuden. Kärki oli kummassakin sarjassa tasainen. Lisäksi voittajatekstien ja kunniamainintojen ulkopuolelle jäi monia vahvoja ja tuomaristoa puhuttaneita tekstejä.

Asko Jaakonahon mukaan useita tekstejä luonnehti virkistävä riskinotto, mikä näkyi sekä aiheen valinnassa että kielessä. Parhaimmat tekstit saivat lukijat toivomaan, että kirjoittaja jatkaisi tekstinsä kanssa pidemmälle romaaniksi, novellikokoelmaksi tai runokokoelmaksi laajentaen.

- Kirjoittajat ovat lähteneet rohkeasti tekemään tekstikokeilujaan omaa näkemystään seuraten. Voittajateksteille oli ominaista tyylin ja muodon taju – kaikki palaset olivat kohdillaan. Suomalaiseen nykypäivään ja historiaan sijoittuvat tekstit tarjosivat terävää havainnointia, sekä yksilöön että lähiyhteisöön tarkentaen. Arkitodellisuuden ohella teksteille oli haettu uutta kulmaa vaikkapa ulkomaille sijoittuvista tapahtumapaikoista ja kansanperinteestä.

Proosasarjan voittaneen Kirta Koskisen lyhytproosa avaa yllättävän näkymän Suomen ja yhden perheen lähihistoriaan. Perheen vaiheet jäsentyvät vaihtuvien autojen aikakausina, aina Polle-hevosesta valkoisen Wartburgin kautta Duettiin.

- Lyhyiden novellien sarja rakentaa osumatarkkaa, yksityiskohtaista ja aistivoimaista ajankuvaa. Koskinen uudistaa suomalaisen lyhytproosan perinteitä, ja tyylillisinä sukulaisina tulevat mieleen muiden muassa Kari Hotakainen ja Petri Tamminen, Jaakonaho kehuu.

Lyriikkasarjan parhaaksi valittu Risto-Matti Rasan runosarja vakuutti tuomarit monilla tasoillaan.

- Rasan runot ovat hämmentävän tuoreita ja monimerkityksisiä kielikuvia täynnä. Jokainen lukukerta hätkäyttää uudella mahdollisuudella tulkita monimielistä ajatusta olemassaolosta. Nämä runot vaativat ja palkitsevat, eivät kerrasta tyhjene. Ne ovat runoutta, Sirkku Peltola luonnehtii.

Palkitut tekstit 2020

Proosa

1. palkinto, 1 000 euroa
Kirta Koskinen, Pälkäne, novellisarjasta Peltilehmiä, ajajia, elämiä ja eläjiä – Kauramoottorista Taavettiin

Kunniamaininnat:
Sanna-Erika Suorsa, Tampere, novellista Kirje Egenille
Marja-Leena Kanerva, Tampere, novellista Turvapaikka
Anne Lehtinen, Tampere, novellista Maailmanloppu
Helena Murtonen-Leppä, Kangasala, novellista Keltaisessa kupoliteltassa
Juhani Lahtinen, Kankaanpää, novellista Tanssi

Lyriikka

1. palkinto, 1 000 euroa
Risto-Matti Rasa, Tampere, runosarjasta

Kunniamaininnat
Sanna-Erika Suorsa, Tampere, runosarjasta Leikitäänkö että
Pyry Qvick, Tampere, runosarjasta Kipinöitä
Elli Kuusisto, Tampere, runosarjasta Roiske kunnian takaa
Marjo Anttoora, Sastamala, tankarunosarjasta
Juho Hakkarainen, Tampere, runosta Rakastin
Mika-Petri Nieminen, Tampere, runosarjasta Kasvunaikoja

Palkitut tekstit on julkaistu kirjaston kotisivulla. Virtuaalinen palkintojenjako on katsottavissa myös jälkikäteen tallenteena kulttuuri- ja liikuntakanavalta.

Palkitut tekstit

Ulkoinen linkkiKulttuuri- ja liikuntakanava


Lisätietoja

Tampereen kaupunginkirjasto
Viestintäsuunnittelija
Emma Salmi
puhelin 0400 581 510
sähköposti [email protected]


Teksti Emma Salmi