Siirry sisältöön

Muista varmistaa vähällä käytöllä olleiden kiinteistöjen hanaveden laatu

Julkaistu 19.5.2020 11.40

Tampereen Vesi toimittaa puhdasta vettä koteihin ja huolehtii jätevesien puhdistuksesta normaalisti myös tämän poikkeustilanteen aikana. Veden laatua seurataan tavanomaiseen tapaan sen korkean laadun ylläpitämiseksi sekä omassa vesilaboratoriossa että terveydensuojeluviranomaisen tekemänä. Vesi tulee verkostostamme vedenkäyttäjien hanaan kiinteistöjen omien vesijohtojen ja muiden vesilaitteiden kautta. Kiinteistön omistaja vastaa siitä, että veden hyvä laatu säilyy myös kiinteistön vesijärjestelmässä.

 

Koronaepidemiaan liittyvien rajoitustoimenpiteiden vuoksi useat tilat ja kiinteistöt (esim. koulut, päiväkodit, ravintolat, hotellit, uimahallit, liikuntatilat, toimistot) ovat saattaneet olla lähes tyhjillään tai huomattavasti normaalia vähäisemmällä käytöllä.

Jos vettä ei käytetä säännöllisesti, vesi jää seisomaan vesijohtoihin ja sen laatu heikkenee: bakteerien kasvu lisääntyy ja veteen voi alkaa liueta aineita kiinteistön putkistosta. Tämän vuoksi myös kiinteistön omistajan on osaltaan varmistettava veden laatu.

Nämä asiat kannattaa huomioida vähällä käytöllä tai käyttämättä olleita kiinteistöjä tai tiloja käyttöön otettaessa:

- Mahdolliset kiinteistöjen omat vesisäiliöt tulee tyhjentää ja täyttää uudelleen. Lämminvesivaraajan vesi kuumennetaan vähintään 60 asteeseen ennen muita toimenpiteitä.

- Kaikista vesipisteistä juoksutetaan sekä kylmää että lämmintä vettä vähintään 2 minuutin ajan. Juoksutusta jatketaan, kunnes mahdollinen ummehtunut haju tai havaittava väri poistuu, ja vesi kirkastuu. Jotta kiinteistön koko vesijohto tulee huuhdeltua, juoksutus aloitetaan vesilaitoksen vesijohtoverkostoa lähimmästä hanasta ja edetään siitä kauimpaan hanaan.

- Lämpimän veden lämpötilan tulee saavuttaa kaikissa vesipisteissä mieluiten yli 55 asteen lämpötila.

- Tarkista, että kiinteistön sulkuventtiili ei ole alkanut vuotaa. Varmista kiinteistön omien vedenkäsittelylaitteiden tms. toiminta.


Tarkemmat ohjeet toimenpiteistä veden laadun varmistamiseksi kiinteistöjen vesijärjestelmissä löytyvät Vesilaitosyhdistyksen uutisesta: