Siirry sisältöön

Miltä tuntuu, kun näyttely peruuntuu? – Miten Kulttuuritalo Laikun sulkeminen vaikutti kolmeen eri taiteilijaan

Julkaistu 19.5.2020 6.00

Kun Tampereen kaupungin palveluita jouduttiin maaliskuussa sulkemaan koronaepidemian vuoksi, myös Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden hallinnoimien toimipaikkojen ovet pistettiin kiinni. Kulttuuritalo Laikussa jouduttiin yllättäen sulkemaan yleisölle avoinna olevia näyttelyitä sekä perumaan sovittuja. Miten tämä vaikutti taiteilijoihin, heidän työhönsä sekä arkeen, kun suunnitelmat yhtä äkkiä kariutuivat?

Sanni Seppä, Maria Stereo ja Mikko Metsähonkala.
 

Taiteilija eristyksissä -sarjan ajatus syntyi siitä, kun Kulttuuritalo Laikun näyttelytilat Galleria ja Studio jouduttiin sulkemaan koronaepidemian vuoksi määrittelemättömäksi ajaksi. Tämän myötä peruuntui useita näyttelyitä ja osa näyttelyistä jouduttiin siirtämään seuraavalle vuodelle. Laikun näyttelytoiminnasta vastaava Jarno Vesala halusi antaa taiteilijoille mahdollisuuden kertoa tuntojaan siitä, miltä näyttelyn yllättävä peruuntuminen tuntuu ja miten se kenties vaikuttaa työskentelyyn.

Vesala kertoo, että näyttelyn pitäminen on taiteilijalle usein pitkän työskentelyjakson loppuun saattaminen. Teokset ovat tuoreita ja niiden esittäminen on tärkeä osa teosten ja työskentelyn kaarta. Hän päätti pyytää peruuntuneiden näyttelyiden taiteilijoita kertomaan omin sanoin ja itse kuvaten millaiselta se tuntuu, kun näyttelyä ei voikaan pitää ennalta arvaamattoman asian seurauksena. Itseään sarjaa varten kuvasivat Maria Stereo, Mikko Metsähonkala ja Sanni Seppä. Luontevaksi alustaksi lyhyille videokertomuksille valikoitui sosiaalisen median kanavat Instagram sekä Facebook.

Maria Stereolle korona toi kiireiseen elämänvaiheeseen hengähdystauon, mutta toisaalta myös pettymyksen siitä, ettei työn hedelmiä päässytkään heti esittelemään. Kuvataiteilija Sanni Sepälle kuluva kevät on ollut ristiriitainen: On ollut mahdollisuus pysähtyä ja lomailla, mutta myös huomata miltä tuntuu sosiaalisen elämän kaventuminen. Mikko Metsähonkalan elämäntapoihin koronakriisi ei juuri vaikuttanut, mutta Laikun näyttelyn keskeytyminen herätti ajatuksia. Pari viikkoa haastattelun jälkeen selvisi, että myös Kulttuuritalo Laikun osalta koronarajoituksia puretaan ja Metsähonkalan näyttely aukeaa uudelleen Studiossa kesäkuussa.

Videot voi käydä katsomassa sekä Kulttuuritalo Laikun Instagram- että Facebook-tileillä.
Tiistaista 2.6. eteenpäin voi Mikko Metsähonkalan näyttelyn Waldemar Stenius (1870-1922) – 150 vuotta juhlanäyttely tulla katsomaan itse paikan päälle, kun Laikku aukeaa jälleen yleisölle. Kulttuuritalo on avoinna kesäkuussa ti–pe klo 10–19 ja la 10–18.

Lisätietoja
Koordinaattori
Jarno Vesala
puhelin 040 703 5744
sähköposti [email protected]