Siirry sisältöön

Tamperelaiset ideoivat 380 ehdotusta lasten ja nuorten hyväksi

Julkaistu 18.5.2020 13.24

Tampereen kaupungin osallistuvassa budjetoinnissa on saatu mun.tampere.fi-sivustolle 380 ideaa siitä, miten voitaisiin käyttää lähes puoli miljoonaa euroa alaikäisten tamperelaisten iloksi ja hyödyksi. Erityisen runsaasti on tullut harrastamiseen, vapaa-ajanviettopaikkoihin sekä nuorten mielenterveyspalveluihin liittyviä ideoita. Osallistuva budjetointi (osbu) jatkuu syksyllä, jolloin ideoista työstetään konkreettisia suunnitelmia kaikille avoimissa työpajoissa.

 

– Tampereen osallistuvan budjetoinnin ideointivaihe onnistui erinomaisesti. Tamperelaiset olivat kekseliäitä osbu-ideoinnissaan, ja saimme monipuolisia ideoita. Ehdotukset ovat yleisesti ottaen laadukkaita. Moni myös perusteli hyvin ideaansa, toteaa projektisuunnittelija Jari Mäkäläinen.

Hän on tyytyväinen, että ehdotuksia ja ideoita saatiin runsaasti varsinkin lapsilta ja nuorilta.

Esimerkiksi yhdeksäsluokkalaisilla oli Vaikuta!-päivät, joiden aikana he kehittelivät osbu-ideoita. Myös kaupungin nuorisotyöntekijät toteuttivat somessa useita onnistuneita ideointi-iltoja nuorille.

Mun Tampere -sivustolla ehdotettiin muun muassa luontoleikkipaikkaa, nuorisotilojen kunnostusta, tukea stressinhallintaan ja mielenterveyteen, graffitiseiniä ja alikulkutunnelien maalaamista, uusia nuorten vaikuttamistapahtumia sekä erilaisia kesätyömahdollisuuksia.

Vajaat puolet sivustolle saadusta 380 ideasta on suunnattu koko kaupungin lapsille ja nuorille. Loput ideat kohdistuvat tasaisesti eri puolille kaupunkia. Kaikki ehdotukset ovat nähtävissä mun.tampere.fi-sivustolla myös ideointivaiheen päätyttyä.

– Kesäkuun loppuun mennessä kaupunki esitarkastaa jokaisen idean. Jatkoon etenevät kaikki toteutuskelpoiset ideat. Niiden täytyy siis olla lainmukaisia, osbu-määrärahalla toteutettavissa olevia ja ylipäänsä kaupungin toimivaltaan kuuluvia. Tarkastamme myös, että toiminta on teemanmukaista eli lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa sekä luonteeltaan avointa, pääsymaksutonta ja määräaikaista, Mäkäläinen kertoo.

Syksyllä ideoita jalostetaan ja äänestetään

Osallistuvan budjetoinnin seuraava vaihe alkaa kesälomakauden jälkeen.

– Syksyllä järjestämme työpajoja, missä tamperelaiset pääsevät jalostamaan ideoista konkreettisia suunnitelmia. Näitä työpajoja tulee olemaan eri puolilla kaupunkia, ja niihin ovat aivan kaikki tervetulleita mukaan, suunnittelija Lilli Siikasmaa kertoo.

Työpajavaiheen jälkeen Tampereen kaupungin työntekijät selvittävät, mitä kunkin suunnitelman toteutus tulisi maksamaan.

Osallistuva budjetointi on menetelmä, missä asukkaat saavat ideoida, suunnitella ja päättää osbu-määrärahan käytöstä. Menetelmän viimeinen vaihe eli äänestäminen on marraskuussa.

– Tamperelaiset päättävät silloin äänestämällä, mitkä suunnitelmat ovat parhaat. Äänestysoikeus on kaikilla tänä vuonna 12 täyttävillä ja sitä vanhemmilla tamperelaisilla. Äänestys tapahtuu mun.tampere.fi-sivustolla, Siikasmaa kertoo.

Tampereen kaupunki on sitoutunut toteuttamaan äänestyksessä voittaneet ideat. Niitä toteutetaan vuoden 2021 aikana osallistuvalle budjetoinnille varatulla 450 000 eurolla.


Lisätietoja

Projektisuunnittelija
Jari Mäkäläinen
puhelin 040 801 6150
sähköposti [email protected]

Suunnittelija
Lilli-Nora Siikasmaa
puhelin 040 658 7593
sähköposti [email protected]


Teksti Johanna Kurela

Kuvat Laura Vanzo