Siirry sisältöön

Kansallisen kaupunkipuiston rajauksista kaupunginhallituksen tarkennettu linjaus

Julkaistu 11.5.2020 17.41

Tampereen kaupunginhallitus käsitteli 11.5.2020 kansallisen kaupunkipuiston rajauksia. Rajauksiin tehtiin muutoksia kaupunkilaisilta saatujen palautteiden perusteella.

Rajaukseen liitettäviä alueita olisivat aluerajauksen laajentaminen Niihamassa, Alaverstaanraitti, Soukkapuisto, osia Puuvillatehtaankadusta ja Finlaysoninkadusta, Pyynikin kirkkopuiston kuuluvat puistoalueet ja Aleksanterin koulukorttelin kokonaisuus, osa Pirkankatua (Pyynikin kirkkopuiston ja Metson kirjaston välinen katualue), Kolmisopen talot ja Rollikkahalli.

Rajauksesta poistettavia alueita olisivat Peurankallionkatu 9 ja 7 (1990-luvun alun kerrostalokorttelit Punakylän yhteydessä), Mirkka Rekolanpuisto ja siihen rajautuva 1970-luvun rakennus. Tuomiokirkon ja sen ympäristön liittämistä ei puollettu tässä vaiheessa. Niiden ottamista mukaan ja aluerajausta tutkitaan vielä tarkemmin.

Kansallisen kaupunkipuiston aluerajaukseen liittyen karttakyselyn alueisiin eniten merkintöjä tuli Eteläpuistoon, Petsamon ja Litukan siirtolapuutarhan alueelle, Särkänniemi-Santalahti-alueelle sekä Alasjärven ympäristöön.

Karttakyselyn ns. avoimista vastauksista hieman yli puolet koski Eteläpuistoa. Vastaajien mielestä Eteläpuisto tulisi säilyttää puistona. Kaupunginhallitus on päättänyt toukokuussa 2019, että Viinikanlahden uuden kaupunginosan kehittäminen toteutetaan pääosin ennen Eteläpuiston toteutusta. Eteläpuiston ranta-alueen asemakaavoitusta ei tehdä vuosina 2020-2024, vaan mm. kaupunkipuistohankkeen edellyttämät rajaukset tehdään vasta tämän jälkeen.

Nähtävillä olon aikana kansallisesta kaupunkipuistosta saatiin yhteensä 326 mielipidettä. Karttakyselyyn vastasi 135 vastaajaa, kohdemerkintöjä tehtiin yli 2 000 ja aluemerkintöjä noin 600. Kirjaamoon mielipiteitä jätettiin 191. Syyskuussa järjestettyyn asukastilaisuuteen osallistui noin 110 henkilöä.

Tampereen kansallisen kaupunkipuiston hakemuksen sekä hoito- ja käyttösuunnitelman valmistelua jatketaan tarkistetun aluerajauksen pohjalta suunnittelu- ja ohjausryhmissä. Hakemus Tampereen kansallisen kaupunkipuiston perustamisesta tuodaan kaupunginhallituksen käsiteltäväksi vuoden 2020 loppuun mennessä.


Lisätietoja

Yleiskaavapäällikkö
Pia Hastio
puhelin 040 801 6917
sähköposti [email protected]

Johtaja
Mikko Nurminen
puhelin 040 801 2665
sähköposti [email protected]


Teksti Anna-Maria Maunu