Siirry sisältöön

Hautajaiset tulisi varotoimista huolimatta järjestää normaalissa aikataulussa

Julkaistu 23.4.2020 11.22

Moni omaisensa menettänyt on nyt erityisen surullisessa tilanteessa, kun koronavirustilanteen varotoimet koskevat myös hautajaisten ja muistotilaisuuden järjestämistä. Poikkeustilanteesta huolimatta hautajaiset tulisi järjestää normaalissa aikataulussa. STM:n ohjeistuksen mukaan koronaepidemian aikana vainajat tulisi haudata 3 viikon sisällä siitä, kun hautauslupa on annettu. Mikäli hautajaisia siirretään järjestettäväksi koronavirustilanteen jälkeiseen aikaan, voi tulla vastaan tilanne, etteivät asianmukaiset vainajien säilytystilat riitä.

Omaiset joutuvat nyt pohtimaan, miten hautajaiset ja muistotilaisuus järjestetään koronaepidemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Tampereen seurakunnat on laatinut ohjeen siunaustilaisuuden järjestämisestä. Ohjeella halutaan varmistaa, että vainajan läheiset voivat surra ilman koronaviruksen aiheuttamaa pelkoa tai ahdistusta ja että vaikeasta tilanteesta huolimatta surulle jäisi tilaa.

Tampereen seurakunnissa osallistujien määrä siunaustilaisuuksissa on rajoitettu 10 henkilöön. Evankelisluterilaisen kirkon piispat ovat linjanneet, että siunaustilaisuudessa voivat olla läsnä kaikkein lähimmät omaiset, vaikka 10 henkilön raja ylittyisi. Yleisenä rajana pysyy edelleen rajoitus kymmeneen osanottajaan. Tämän peruste on vakava tartuntatautitilanne ja pyrkimys hillitä koronaviruksen leviämistä, mikä voi olla vaarallinen erityisesti vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville. Osallistujien rajoittaminen on erityisen ikävää omaisensa menettäneille, koska läheisen kuolema ja hautaan siunaaminen koskettavat surevia syvästi. Asialle toivotaan kuitenkin kaikkien ymmärrystä tässä vaikeassa tilanteessa. Hautajaisten järjestämistä varotoimien vuoksi ei tulisi kuitenkaan lykätä myöhemmäksi.

Seurakuntien ohjeissa suositellaan haudalla tapahtuvaa siunaamista. Mikäli siunaus toimitetaan kappelissa, lähikontaktien estämiseksi omaiset eivät kanna arkkua haudalle, vaan se lasketaan hautaan seuraavien arkipäivien aikana seurakunnan toimesta. Tärkeätä on huolehtia käsihygieniasta sekä riittävästä fyysisestä etäisyydestä osallistujien kesken. Flunssaoireisena ei kenenkään tule osallistua siunaustilaisuuteen. Seurakunnan työntekijöille on annettu tarkat THL:n ohjeita noudattavat hygieniaohjeistukset.

Muistotilaisuus on myös mahdollista järjestää etänä. Esimerkiksi paikalla ovat vain kaikkein lähimmäiset omaiset ja muut vieraat osallistuvat etäyhteyden välityksellä. Yksi vaihtoehto on myös pitää siunaustilaisuus vain lähiomaisten kesken ja järjestää isompi muistotilaisuus myöhemmin. Omaiset voivat sopia seurakunnan kanssa tarvittavista erityisjärjestelyistä.

Lisätiedot: Tampereen seurakuntien hautauspalvelut, puh. 03 219 0702, [email protected]


Lisätietoja

Hallintoylilääkäri, palvelujohtaja
Arto Lemmetty
puhelin 040 806 3669
sähköposti [email protected]


Teksti Aila Rajamäki