Siirry sisältöön

Ethän levitä vieraslajeja viemällä haravointijätettä metsään tai puistoon

Julkaistu 9.4.2020 9.16

Kevät kutsuu taas puhdistamaan pihoja ja puutarhoja. Jäte ei kuitenkaan saa päätyä puistoihin, metsiin eikä muillekaan yleisille alueille. Puutarhajätteistä pääsevät viheralueille leviämään vieraslajit eli puutarhakarkulaiset kuten jättiputki, jättipalsami, lupiini ja kurtturuusu.

Puutarhajätteet rumentavat yhteistä ympäristöä ja heikentävät luonnon monimuotoisuutta. Muun muassa puutarhajätteiden mukana leviävät vieraslajit valtaavat alaa alkuperäisiltä luonnonkasveilta. Monet kotoiset kasvilajit taantuvat esimerkiksi jättipalsamin ja lupiinin vallatessa tehokkaasti kasvualaa tukahduttaen muut kasvit alleen. Haitallinen espanjansiruetana sekä kotimainen lehtokotilo viihtyvät puutarhajätekasojen alla ja siirtyvät niiden mukana yhä laajemmille alueille.

Ympäristönsuojeluyksikkö saa vuosittain palautetta yleisille alueille viedyistä puutarhajätteistä etenkin keväisin ja syksyisin. Kaupunki torjuu vieraslajeja luonnonsuojelualueilla ja niiden läheisyydessä sekä viheralueilla mahdollisuuksien mukaan. Etenkin jättiputken torjunta on aktiivista.

Yleisten alueiden roskaaminen on jätelain mukaan kielletty. Jos yleisten alueiden roskaaja saadaan selville, kaupunki määrää roskaajan siivoamaan alueen tai maksamaan siivouskulut.

Puutarhajätteen voi kompostoida ja hyödyntää multana

Lehdet, risut ja muut puutarhajätteet ovat kompostoituvaa biojätettä, joka on suositeltavaa kompostoida omalla pihalla esimerkiksi lautakehikossa, aumassa tai kompostorissa. Vähäisen määrän puutarhajätteitä voi laittaa myös biojäteastiaan, jos jäteastiassa on tilaa. Puutarhajätteitä varten kesäajaksi voi tarvittaessa hankkia myös oman erillisen biojäteastian.

Oksat ja risut voi hakettaa muun puutarhajätteen sekaan tai pensaiden juurille katteeksi. Hakettimia voi tiedustella konevuokraamoilta ja omakotiyhdistyksiltä.

Maatuvaa puutarhajätettä Tarastenjärven ja Koukkujärven jätteenkäsittelykeskukset ottavat vastaan veloituksetta henkilöauton peräkärryllisen (n. 2 m3), mutta isommista määristä peritään maksu. Puutarhajätettä on risuton haravointijäte, kuten ruoho, lehdet, naatit ja risuhake. Lisätietoa löytyy Pirkanmaan Jätehuollon verkkosivuilta Ulkoinen linkkihttps://pjhoy.fi/

Katualueen roskat siivottava ympäri vuoden

Kadulle pudonneidenkin lehtien ja roskien puhdistaminenkin kuuluu kiinteistönomistajan tai -haltijan tehtäviin, sillä kunnossapitolain mukaan kiinteistönhaltijalle kuuluu tontin kohdalla olevan katualueen puhtaanapito kadun keskilinjaan saakka. Kiinteistönhaltijan tulee myös huolehtia siitä, että tontin puolella kasvavat puiden ja pensaiden oksat ja versot eivät haittaa liikennettä tai aiheuttaa vaaraa.


Lisätietoja

Viheralueet ja kadut:
Työpäällikkö
Teemu Kylmäkoski
puhelin 040 8016376

Roskaantuminen:
Ympäristötarkastaja
Petri Jokinen
puhelin 040 801 6004

Vieraslajit:
Ympäristösuunnittelija
Jenna Pihlajamäki
puhelin 040 548 5060


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen