Siirry sisältöön

Vapriikissa kuullaan orjien arjesta

Julkaistu 9.3.2020 13.02

Vapriikissa kuullaan keskiviikkona 11.3. kello 18 dosentti Ville Vuolannon luento Orjuus ja orjan arki Rooman keisariajalla. Luennolle on vapaa pääsy. Ennen luentoa kello 17 opastettu kierros Ostia, portti Roomaan -näyttelyyn pääsylipun lunastaneille.

 


Luennolla kerrotaan orjien elämästä ja orjuudesta yleensä Rooman keisarikaudella.

- Rooman valtakunta oli orjayhteiskunta: ajanlaskumme alun Italiassa jopa neljäsosa ihmisistä oli orjia, sanoo Vuolanto.

Orjuus oli monimuotoista antiikin maailmassa.

- Joillekin elämässä se oli välivaihe, joillekin mahdollisuus opintoihin ja yhteiskunnalliseen nousuun, mutta suuri joukko joutui raatamaan kaivoksissa ja pelloilla koko elämänsä – jo lapsesta saakka.

Miten orjuuteen suhtauduttiin ja muuttuiko suhtautuminen kristinuskon myötä? Kuka joutui orjaksi ja mitä töitä orjat tekivät? Miten orjia kohdeltiin, ja millaista oli orjien arki? Onko antiikin orjilla jotain sanottavaa meille 2000-luvun suomalaisille?

Dosentti Ville Vuolanto on historian yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa. Hän vastaa latinankielisen kulttuurin ja latinan kielen opintokokonaisuudesta. Vuolanto on kansainvälisesti tunnettu Rooman perhehistorian asiantuntija, joka on julkaissut tutkimuksia erityisesti arjen ja lapsuuden historiasta, perhesuhteista Rooman valtakunnassa sekä varhaiskristillistä perheestä ja asketismista.