Siirry sisältöön

Museo Milavida esittelee käsilaukkuja

Julkaistu 13.2.2020 15.28

Museo Milavidan herkullinen katsaus käsilaukun historiaan esittelee viitisenkymmentä ikonista laukkua, joista monet ovat muuttuneet koko maailman tuntemiksi klassikoiksi kuuluisien käyttäjiensä ansiosta. Heistä mainittakoon Grace Kelly, Jacqueline Kennedy-Onassis ja Prinsessa Diana. Heidän suosikkilaukkunsa ovat myös mukana näyttelyssä. Aina mukana - käsilaukun vuosisata on avoinna Milavidassa Näsilinnassa 21.2.–13.9.2020

 

Näyttely kertoo käsilaukun satavuotisen tarinan. Jos aikaisemmin laukku oli käytännöllinen apuväline, voi sillä nykyään viestiä itsestään monia asioita. Yhteiskunta muuttuu ja käsilaukut sen mukana. Pop-kulttuurin, musiikin ja julkkisten vaikutus muotiin on suuri. Laukkutrendejä syntyy ja kuolee, ja joistakin laukuista tulee luksustuotteita ja kaikkien havittelemia hittilaukkuja.

Käsilaukku on paljon muutakin kuin vain muodikas asuste. Ennen, kun vaatteissa ei vielä ollut taskuja, arvotavarat kuljetettiin erilaisissa nahkapussukoissa, muhveissa tai jopa hihoissa. 1500-luvun lopulta lähtien miesten vaatteisiin ommeltiin kirjottuja taskuja, joissa rahat ja amuletit pysyivät järjestyksessä. Naisten pussukat roikkuivat joskus hyvinkin arvokkaassa vyötäröketjussa, tai ne kätkettiin vaatteiden poimuihin.

Pompeijin löytyminen muutti muotia. Empirepukujen vyötärölinja kohosi poven alapuolelle, eikä vyötäröketju enää istunut asuun. Nyt pikkutavarat kannettiin kädessä erillisissä pussukoissa. Rautatiet yhdistivät Euroopan 1800-luvulla, ja matkantekoa helpottamaan tarvittiin uudentyyppisiä laukkuja. Varsinainen laukkumuoti syntyi 1900-luvulle tultaessa ja siihen vaikuttivat yhä nopeammassa tahdissa taide, trendit ja uudet materiaalit sekä yhteiskunnalliset muutokset, esimerkiksi naisten lisääntynyt työssäkäynti. 1900-luvulle tultaessa voidaan alkaa puhua laukkumuodista, johon yhä nopeammassa tahdissa vaikuttivat uudet materiaalit, taide ja trendit. Siihen vaikutti myös naisen roolin ja yhteiskunnallisen aseman muutos ja erityisesti lisääntyvä työssäkäynti kodin ulkopuolella, joka asetti käsilaukullekin uusia käytännöllisiä vaatimuksia.

Luksusbrändit tulivat yhä tärkeimmiksi suunnannäyttäjiksi, kuten Hermès, Louis Vuitton, Gucci ja Prada. Käsilaukku on ollut ja on myös monen designerin ja muotitalon huomion kohteena, kuten Chanel, Dior, Yves Saint Laurent, Versace, Donna Karan, Anton Piek, Judith Leiber tai vaikkapa Dolce & Cabbana. Ennen laukku saattoi pysyä ulkonäöltään samanlaisena vuosikymmeniä, mutta nyt joka sesonkia varten syntyy uusi mallisto.

Näyttely on koottu italialaisista yksityiskokoelmista ja se on yhteistyöprojekti Tampereen museoiden ja Exponan kanssa. Näyttelyn on kuratoinut itsekin käsilaukkuja suunnitteleva italialainen muotisuunnittelija Günther Fulterer, joka myös vastaa näyttelyn käsikirjoituksesta.

Näyttelyyn liittyy luentosarja helmi-maaliskuussa.

Ulkoinen linkkiMuseo Milavida