Siirry sisältöön

Kulttuuritalo Laikun Galleriassa bauhaus imaginista - Goethe-Institutin kiertonäyttely ja arkkitehti Erik Bryggman-näyttely

Julkaistu 4.2.2020 16.13

Kulttuuritalo Laikun Galleriassa avautuu Bauhaus imaginista - Goethe-Institutin kiertonäyttely ja suomalaisesta Bauhaus-arkkitehti Erik Bryggmanista kertova näyttely. Bauhaus-arkkitehti- ja taidekoulun perustamisesta tuli vuonna 2019 kuluneeksi 100 vuotta. Bauhaus imaginista on vuodesta 2018 ympäri maailmaa kiertänyt kansainvälinen juhlanäyttely. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

 

Bauhaus imaginista

Kuuluisan Bauhaus-arkkitehti- ja taidekoulun perustamisesta tuli vuonna 1919 kuluneeksi 100 vuotta. bauhaus imaginista on kansainvälinen suurprojekti juhlavuoden kunniaksi. Näyttely esittelee Bauhausin vaikutusta ja vastaanottoa sekä Bauhausin tarinaa Euroopan ulkopuolella. Moderni arkkitehtuuri ja esinesuunnittelu on ympäri maailmaa saanut syviä vaikutteita tästä saksalaisesta koulukunnasta, joka on toiminut vuosina 1919–1933 Weimarissa, Dessaussa ja Berliinissä. bauhaus imaginistan tarkoituksena on nähdä koulu uudesta, kansainvälisestä perspektiivistä, ja se on kiertänyt vuodesta 2018 alkaen ympäri maailmaa.

Näyttely esittelee kuvien ja tietokoneiden avulla neljä Bauhausin avainobjektia, joita käytettiin kehittämään koulutuksen teemoja ja konsepteja: Walter Gropiuksen Bauhaus Manifesto (1919), Paul Kleen piirros Carpet (1927), Marcel Breuerin kollaasi ein bauhaus film (1926) ja Kurt Schwerdfegerin valonheijastuslaitteisto Reflektorisches Lichtspiel (1922).

Taiteilija Luca Frein bauhaus imaginista-kiertonäyttelyä varten kehittämä rakenne "puoliksi veistos, puoliksi näyttelyarkkitehtuuria“ toimii lukutilana, jossa vierailijat voivat tutustua projektin eri tasoihin. He voivat selata tietokoneella bauhaus imaginista-sivustoa ja personoida omia reaktioitaan, tulostaa kuva- ja tekstimateriaalia ja kerätä sitä tarjolla oleviin hakemistoihin.

Arkkitehti Erik Bryggman

Arkkitehti Erik Bryggman (1891-1955) on Suomen merkittävimpiä arkkitehteja, jonka ura kattoi pohjoismaisen klassismin, funktionalismin ja sodanjälkeisen romantiikan kauden. Bryggman esitteli funktionalismin Suomessa yhdessä ystävänsä Alvar Aallon kanssa 1929 Turun messuilla. Esittelyä edelsi Bryggmanin vuoden 1928 matka Saksaan, jossa tutustuttiin Bauhausiin Dessaussa, Berliinin, Frankfurtin ja Stuttgartin funktionalistisiin asuntoalueisiin.Näyttely antaa yleiskuvan Bryggmanin koko tuotannosta. Bryggmanin päätöihin kuuluu Finlaysonille suunniteltu Amurinlinnan kortteli (1949-1955) joka toimi aravarakentamisen esikuvana sekä Tampereella että Turussa. Näyttelyssä on esillä korttelin alkuperäinen malli.Näyttelyn on toteuttanut Bryggman-instituutti, ja se perustuu Mikko Laaksosen kirjaan "Erik Bryggmanin arkkitehtuuri".

Arkkitehti Erik Bryggman (1891-1955) on Suomen merkittävimpiä arkkitehteja, jonka ura kattoi pohjoismaisen klassismin, funktionalismin ja sodanjälkeisen romantiikan kauden. Bryggman esitteli funktionalismin Suomessa yhdessä ystävänsä Alvar Aallon kanssa 1929 Turun messuilla. Esittelyä edelsi Bryggmanin vuoden 1928 matka Saksaan, jossa tutustuttiin Bauhausiin Dessaussa, Berliinin, Frankfurtin ja Stuttgartin funktionalistisiin asuntoalueisiin.

Näyttely antaa yleiskuvan Bryggmanin koko tuotannosta. Bryggmanin päätöihin kuuluu Finlaysonille suunniteltu Amurinlinnan kortteli (1949-1955) joka toimi aravarakentamisen esikuvana sekä Tampereella että Turussa. Näyttelyssä on esillä korttelin alkuperäinen malli.

Näyttelyn on toteuttanut Bryggman-instituutti, ja se perustuu Mikko Laaksosen kirjaan "Erik Bryggmanin arkkitehtuuri".


Näyttelyihin liittyvä luentotilaisuus Laikun luentosali 13.2.2020 klo 18–20

FM Mikko Laaksonen ja Alvar Aallon toimistossa työskennellyt arkkitehti Bruno Erat luennoivat Bauhausin vaikutuksista ja siitä, miten Bauhaus kohtaa aikamme haasteet.

"Form follows function" - ekologian ja ilmastonmuutoksen valossa

Myös Suomessa monet kuuluisat arkkitehdit, kuten Alvar Aalto ja Erik Bryggman, ovat ammentaneet Bauhaus-liikeen filosofiasta ja estetiikasta. Arkkitehti Bruno Erat valaisee luennossaan, miten ympäristöongelmat, hupenevat raaka-aineet ja ennen kaikkea ilmaston lämpeneminen asettavat uusia vaatimuksia rakentamiselle ja elämäntavoille. "Muoto seuraa toimintaa" saa laajemman tulkinnan.

Bryggman-näyttelyä ja Bauhausin vaikutusta esittelee tietokirjailija Mikko Laaksonen.


Näyttely avoinna:

8.2.2020 – 1.3.2020

ti–pe 9–21, la-su 10–18

Kulttuuritalo Laikku, Keskustori 4


Lisätietoja

Johtava koordinaattori
Maris Reinson
puhelin +358503727904
sähköposti [email protected]


Teksti Pirjo Rantanen ja Mikko Laaksonen