Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki etsii tukiperheitä Tampereelle ja Orivedelle

Julkaistu 9.1.2020 9.05

Tampereella ja Orivedellä odottaa tukiperhettä tällä hetkellä yli 100 lasta. Olisiko sinulla aikaa annettavaksi lapselle? Tule mukaan kuulemaan lisää tukiperhetoiminnasta Tampereen kaupungin järjestämään tukiperhekoulutukseen lauantaina 15.2.2020. Tukiperheenä voi toimia lapsiperhe, pariskunta tai yksinasuva aikuinen.

Lapset pakkaavat tavaroita.
 

Tukiperhekoulutuksessa käydään läpi perusasioita: mikä on tukiperhe, kuka voi ryhtyä tukiperheeksi ja mitä tukiperheenä toimiminen käytännössä tarkoittaa. Koulutus järjestetään lauantaina 15.2.2020 klo 9–15 Perheiden talossa (os. Itsenäisyydenkatu 21b, Tampere), käynti sisäpihan kautta.

Jos olet kiinnostunut Tampereen kaupungin järjestämästä tukiperhetoiminnasta, ilmoittaudu mukaan koulutukseen torstaihin 6.2.2020 mennessä sähköpostitse osoitteeseen katja.kekki(at)tampere.fi. Ilmoitathan samalla mahdollisen erityisruokavaliosi.

Koulutus antaa perustietoa tukiperheenä toimisesta

Syksyn 2019 koulutus tavoitti hyvin tukiperhetoiminnasta kiinnostuneita. Toimintaan tutustumaan tuli parikymmentä perhettä. Suurin osa syksyn tilaisuuteen osallistuneista perheistä päätti lähteä mukaan Tampereen kaupungin tukiperhetoimintaan.

Päivän mittainen koulutus on kattava tietopaketti, jonka kautta pääsee matalalla kynnyksellä tutustumaan tukiperhetoimintaan ja pohtimaan omia valmiuksia alkaa tukiperheeksi. Koulutukseen osallistuminen ei vielä tarkoita tukiperheeksi ryhtymistä, vaan antaa monipuolisesti tietoa tukiperheenä toimimisesta.

Koulutuspalautteissa on annettu erityisen paljon kiitosta kokemuksistaan kertoneelle, toiminnassa mukana olevalle tukiperheelle. Palautteissa on kiitelty myös mahdollisuutta jutella muiden toiminnasta kiinnostuneiden kanssa. Myös helmikuun koulutuksessa on mahdollista kuulla kokeneen tukiperheen kokemuksia ja tavata muita tukiperhetoiminnasta kiinnostuneita.

Koulutuksen jälkeen perehdytys jatkuu tukiperheen luona kotikäynnillä ja sen yhteydessä tapahtuvalla taustatietojen selvityksellä. Hakijoiden soveltuvuutta tukiperheeksi arvioidaan tarkemmin tässä henkilökohtaisessa tapaamisessa. Hakijoiden tulee täyttää 'hakemus perhehoitajaksi' -lomake, joka löytyy Tampereen kaupungin verkkosivuilta. Lomakkeen voi täyttää jo etukäteen tai koulutuspäivän jälkeen.

Tukiperheitä tarvitaan eri-ikäisille lapsille

Tukiperhettä tarvitsevista lapsista nuorimmat ovat taaperoikäisiä ja vanhimmat pian nuorisoikäisiä. Noin kaksi kolmasosaa lapsista hakee tukiperhettä yhdessä yhden tai useamman sisaruksen kanssa ja loput yksin.

Tukiperhettä kaipaavat aivan tavalliset lapset. Tukiperhettä odottaa myös lapsia, joilla on ylivilkkautta ja tarvetta harjoitella sosiaalisia taitoja. Tukiperhettä haetaan, kun lapsella ei ole vanhempien lisäksi muuta sosiaalista verkostoa tai vanhemmalla on elämässään haasteita, jotka vaikuttavat hänen kykyynsä vastata lapsen tarpeisiin. Tampereen kaupungin tukiperhettä hakevat lapset ovat joko lapsiperheiden sosiaalityön tai lastensuojelun asiakkaita.

Mitä tukiperhe tekee?

Kun lapsella on tukiperhe, hän asuu vanhempiensa luona. Tukiperhe ottaa tuettavat lapset luokseen yhtenä viikonloppuna kuukaudessa ja lisäksi mahdollisesti loma-aikoina. Tuettavat lapset tulevat mukaan tukiperheen tavalliseen elämään ja arkeen silloin, kun he ovat perheen luona.

Tuettaville lapsille on tärkeää, että he saavat tehdä tavallisia, lapsen elämään kuuluvia asioita. Tukiperheen tarkoitus ei ole keksiä lapsille erityistä arjesta poikkeavaa viihdykettä tai ohjelmaa. Tukiperhe tarjoaa lapselle aikaa ja yhdessäoloa, syliä ja huolenpitoa sekä virikkeellisen ja turvallisen ympäristön. Tukiperheessä vietetyillä viikonlopuilla tuetaan lapsen vanhempien jaksamista ja vanhemmuutta ja annetaan vanhemmille mahdollisuus levätä.

Mitä tukiperheeltä edellytetään?

Tukiperheeksi ryhtyminen edellyttää vakaata elämäntilannetta ja toimivia ihmissuhteita, aikaa ja tilaa lapselle, valmiutta vastata lapsen tarpeisiin ja hyväksyä erilaisuutta sekä halua tehdä yhteistyötä viranomaisten ja lapsen omien vanhempien kanssa. Tukiperheenä voi toimia lapsiperhe, pariskunta tai yksinasuva aikuinen.

Tukiperheeltä ei edellytetä sosiaalialan koulutusta. Tukiperheeksi ryhtyvän tulee olla vähintään 25-vuotias. Toiminnan yläikäraja on 65 vuotta.

Toimintaan sitoudutaan aina vuodeksi kerrallaan. Tukiperheille maksetaan toiminnasta pieni palkkio ja kulukorvaus. Lisäksi tukiperheille järjestetään tukea erityisesti tukisuhteen alkaessa. Lisäksi tukiperhe saa uutisia sähköpostitse sekä koulutusta ja virkistystä retkien ja teemailtojen muodossa.


Lisätietoja

Sosiaalityöntekijä
Katja Kekki
puhelin 040 653 5134
sähköposti [email protected]


Teksti Johanna Toivanen