Siirry sisältöön

Hatanpään, Härmälän ja Peltolammin suunnan asukkaille kysely 30 km/h -nopeusrajoituksesta

Julkaistu 8.1.2020 13.26

30 km/h -aluenopeusrajoitus on laajenemassa Tampereen eteläisiin kaupunginosiin Hatanpään, Härmälän, Lahdesjärven, Lakalaivan, Multisillan, Peltolammin, Rantaperkiön, Rautaharkon ja Sarankulman alueille. Alueiden asukkaat, toimijat ja siellä liikkuvat voivat antaa palautetta aluenopeusrajoitusehdotuksista 8.–26.1.2020.

kuva: liikennemerkki 30 km/h
 

Tavoitteena on saada uusi aluenopeusrajoitus 30 km/h voimaan keväällä 2021.

Kysely ja lisätietoa Tampereen nopeusrajoituspolitiikasta löytyy sivulta www.tampere.fi/liikenneturvallisuus. Kyselyssä on mukana kartta nopeusrajoitusehdotuksista alueella.

Alustavassa suunnitelmassa asuinalueiden nopeusrajoitus olisi 30 km/h ja teollisuusalueiden 40 km/h. Rantaperkiön ja Härmälän läpi kulkevan Nuolialantien nopeusrajoitus olisi edelleen 40 km/h. Lahdesjärven teollisuusalueella nopeusrajoitus laskee nopeuteen 40 km/h, mutta Automiehenkadulle, Leppästensuonkadulle ja Vuoreksen puistokadulle nopeusrajoitukseksi jää 50 km/h.

Alueilla tehdään myös toimenpiteitä nopeusrajoituksen noudattamisen helpottamiseksi. Toimet voivat olla esimerkiksi hidasteita tai suojateiden havaittavuuden parantamista. Vastaajat voivat merkitä kartalle turvattomaksi kokemiaan paikkoja. Rauhoittamistoimien suunnittelussa otetaan huomioon kyselyssä ilmoitetut turvattomat paikat ja muu palaute sekä liikennemäärät ja liikenneonnettomuudet.

Ajonopeudet vaikuttavat liikenneonnettomuuksien todennäköisyyteen ja vakavuuteen. Alempi nopeus parantaa kuljettajan havaintomahdollisuuksia ja lyhentää jarrutusmatkaa. Myös jalankulku ja pyöräily sujuvat turvallisemmin. Alhainen nopeus vähentää kiihdytyksen tarvetta ja sitä kautta meluakin.

Nopeusrajoitusjärjestelmän uudistamisesta päätettiin yhdyskuntalautakunnassa 29.12.2016. Tavoitteena on liikenneturvallisuuden parantaminen ja nopeusrajoitusjärjestelmän yhtenäistäminen. Asuinalueilla nopeusrajoitus lasketaan nykyisestä 40 km/h nopeuteen 30 km/h. Pääkatujen ja kokoojakatujen nopeusrajoituksiin uudistus ei pääsääntöisesti vaikuta.

Tampereen asuinalueiden aluenopeusrajoitukset otetaan käyttöön vuoteen 2021 mennessä asuinalueille laadittujen tarkempien suunnitelmien perusteella. Useilla alueilla uusi aluenopeusrajoitus on jo tullut voimaan.

Tiedotetta päivitetty 13.1.2020. Kysely on toistaiseksi suljettu teknisten ongelmien takia.


Lisätietoja

Liikenneinsinööri
Heljä Aarnikko
puhelin 040 806 4917
sähköposti [email protected]

Erikoissuunnittelija
Mira Siren
puhelin +358408007581
sähköposti [email protected]


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen