Siirry sisältöön

Taimen voi elää Tampereen taajamapurossa

Julkaistu 8.1.2020 9.00

Ensimmäistä kertaa Tampereen keskustan tuntumassa sijaitsevaan Peltolammin Härmälänojan Pärrinkoskeen tehdyt taimenistutukset onnistuivat hyvin. Purosta löytyi yhdessä kesässä jopa yli kymmensenttiseksi kasvaneita pikkutaimenia. Taimenet istutettiin Pärrinkoskeen luonnonsuojelualueelle viime kevättalvella maaliskuussa hedelmöitettynä mätinä mätirasioissa.

Syyskuussa purosta saatiin saaliiksi 64 taimenenpoikasta, kun istutusten onnistumista tutkittiin sähkökoekalastuksella.

- Hienoa, että istutukset onnistuivat. Näyttää siltä, että olot purossa ovat sopivat taimenelle. Jatkossa olisi toivottavaa, että saataisiin koko uoma Pyhäjärveen asti kunnostettua siten, että kalan kulku mahdollistuisi. Tällä hetkellä uomassa on useita kalan kulkua estäviä ja haittaavia rakenteita, esimerkiksi rumpuja ja patoja, toteaa ympäristötarkastaja Sanna Markkanen Tampereen kaupungilta.

Taimenistutukset liittyvät VIRTA-hankkeeseen, jossa kunnostetaan Kokemäenjoen vesistöalueen pieniä virtavesiä ja tutkitaan virtavesien kalastoa. Tampereen kaupunki on mukana hankkeessa, ja siihen osallistuu myös useita muita Pirkanmaan kuntia, vesialueiden omistajia, Pohjois-Savon ELY-keskus sekä yrityksiä ja yhdistyksiä. Hanketta vetää Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry.

Taimenten istutuspaikka Pärrinkoskessa
Taimenet istutettiin viime keväänä Pärrinkoskeen rasioissa mätinä. Mätimunista kuoriutuvat poikaset leimautuvat synnyinpaikkaansa ja palaavat siihen mahdollisen vaellusretkensä jälkeen.

Lisätietoja

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry:
Ympäristöasiantuntija
Heikki Holsti
puhelin 03 246 1259
sähköposti [email protected]

Tampereen kaupunki:
Ympäristötarkastaja
Sanna Markkanen
puhelin 050 524 2536
sähköposti [email protected]


Teksti Anne Kärkkäinen

Kuvat Heikki Holsti