Siirry sisältöön

Hatanpään valtatien raitiotietöiden liikennejärjestelyjä valmistellaan heti vuodenvaihteen jälkeen

Julkaistu 20.12.2019 13.28

Hatanpään valtatien raitiotietöihin liittyviä liikennejärjestelyjä valmistellaan heti vuodenvaihteen jälkeen, jotta ne ovat valmiina bussiliikenteen muuttuvien reittien tullessa käyttöön loppiaisena 6. tammikuuta. Merkittävimmät muutokset liikennejärjestelyissä Hatanpään valtatiellä tehdään 7. tammikuuta alkaen. Liikennejärjestelymuutosten valmistuttua aloitetaan rakentamistyöt tammikuussa useassa kohdassa Hatanpään valtatiellä.

Aleksanterinkatu (Hämeenkatu-Hatanpään valtatie)

Aleksanterinkadun ja Hämeenkadun liittymä sekä Aleksanterinkatu viimeistellään bussiliikennettä varten 2.1. alkaen. Suurin osa Aleksanterinkadun varrella olevista pysäköintipaikoista on poistettu raitiotietöiden ajaksi käytöstä. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 5.-6.1. asennetaan Aleksanterinkadun bussipysäkin linjaopasteet.

Pelastusajoneuvojen käyttämä reitti Aleksanterinkadulla on varmistettu ja katselmoitu yhteistyössä Pirkanmaan pelastuslaitoksen kanssa. Aleksanterinkatu on muutettu etuajo-oikeutetuksi ja Verkatehtaankadulle on asennettu lännen suunnasta väistämisvelvollisuutta osoittava kärkikolmio. Raitiotieallianssi ja pelastuslaitos seuraavat Kyttälän alueen tilapäisten liikennejärjestelyjen toimivuutta ja järjestelyjä voidaan tarvittaessa muuttaa. Autoilijoiden suositellaan käyttävän varsinkin läpikulkuliikenteen osalta muita reittejä kuin Aleksanterinkatua.

Suvantokatu

Rautatienkadun ja Suvantokadun liikennevaloja muokataan perjantaina 3.1. tulevaa bussiliikennettä varten siten, että mm. autoilijoiden pysäytysviivoja ja opastimia siirretään risteysalueella. Myös Suvantokadulla ja Tuomiokirkonkadulla Sorin aukion reunassa sijaitsevien bussipysäkkien linjaopasteita asennetaan. Suvantokadun varrella olevat pysäköintipaikat poistettiin käytöstä bussipysäkkien rakentamiseksi, mutta ne palautetaan käyttöön 20.12.2019 - 3.1.2020 väliseksi ajaksi. Sen jälkeen paikat poistuvat käytöstä töiden ajaksi.

Hatanpään valtatie

Liikennevalo-ohjatut liittymät Suvantokadun ja Vuolteenkadun liittymissä muutetaan kiertoliittymiksi. Kiertoliittymiä ryhdytään rakentamaan keskiviikon ja torstain välisenä yönä 8.-9.1. Aluksi kiertoliittymät toimivat nykyisten ajoratojen mukaisina ja nykyiset liikennevalot puretaan. Viikolla 3 eli 13.1. alkaen kiertoliittymät viimeistellään ja ajoradat muokataan töiden aikaisten liikennejärjestelysuunnitelmien mukaisiksi.

Hämeenkatu–Suvantokatu-osuus Hatanpään valtatiestä aidataan työalueeksi 7.1. alkaen. Tällä osuudella bussit liikennöivät yksisuuntaisesti Hämeenkadun suuntaan. Hämeenkadulta etelään bussiliikenne käyttää Aleksanterinkatua.

Sorin aukion reunasta kaadetaan puita 7.1. alkaen. Kaikkiaan työalueilta poistetaan noin kaksikymmentä puuta, joista puolet tullaan siirtämään uusille kasvupaikoille Ranta-Tampellaan.

Vuolteenkatu–Tampereen Valtatie-osuudella työt aloitetaan aitaamalla työmaa-aluetta 7.1 alkaen kiinteistöjen Hatanpään valtatie 12–16 edustalta. Jalankulkuväylä kaventuu, mutta säilyy nykyisellä paikallaan kiinteistöjen edustalla. Tonttiliittymät ja suojatien paikat tulevat muuttumaan työn edetessä, mutta kulku kiinteistölle säilytetään koko työmaan ajan.

Raitiotietyöt käynnistyvät useasta kohdasta

Hatanpään valtatien raitiotien rakentaminen aloitetaan useassa kohdassa yhtä aikaa. Hämeenkadun liittymän ja Suvantokadun välillä työalueet sijaitsevat ensivaiheessa Hatanpään valtatien länsireunassa. Sorin aukion kohdalla työalue sijaitsee pohjoisreunassa ja Vuolteenkadun sekä linja-autoaseman välillä kadun itäpuolella.

Keskustassa käytössä olevista jalankulku- ja pyöräilyreiteistä julkaistaan opaskartat loppiaisen jälkeen

Keskusta-alueella tehtävät rakennustyöt muuttavat jalankulun ja pyöräilyn reittejä. Tampereen kaupunki on laatinut keskusta-alueen käytössä olevista jalankulun ja pyöräilyn reiteistä opaskartat, jotka julkaistaan loppiaisen jälkeen. Opaskarttoja sijoitetaan mm. tärkeimmille keskustaan johtaville jalankulun ja pyöräilyn väylille. Pyöräreittien opastusta täydennetään myös väliaikaisilla viitoituksilla. Hatanpään valtatien raitiotietöiden lisäksi myös muut keskustan rakennustyömaat vaikuttavat käytössä oleviin jalankulun ja pyöräilyn reitteihin, joten karttoja ja opasteita päivitetään rakennustöiden edetessä.

Raitiotien rakentamisen kaikissa työvaiheissa kulkureitit Hatanpään valtatien kauppakeskuksiin, yrityksiin ja kiinteistöihin varmistetaan. Jalankulku opastetaan töiden aikana turvallisesti työmaiden ohi, ja Hatanpään valtatiellä kadun ylityspaikkoja järjestetään säännöllisesti liittymien lähelle. Vaikka suojateiden ja kulkureittien paikka vaihtelee töiden edetessä, jalankulkijoille järjestetään kaikissa vaiheissa toimivat kulkureitit. Sorin aukiolla jalankulkijat ohjataan työmaan ohi aukion itäpuolta.

Huoltoajo ja kauppakeskusten pysäköinti varmistetaan

Huoltoajo yrityksiin ja kiinteistöihin varmistetaan rakentamisen aikana jokaisessa vaiheessa. Pääsy Hotelli Ilvekseen sekä Koskikeskuksen ja Ratinan pysäköintihalleihin toimii kaikissa työvaiheissa. Koskikeskuksen invapysäköinti ja taksipaikat sijaitsevat Suvantokadulla. Rakentamisen eri vaiheiden aikana Hatanpään valtatien ajokaistojen leveyksiin ja linjauksiin tulee muutoksia.

Palautteet:
Tampereen palvelupiste
sähköposti [email protected]
puhelin 041 730 8168
avoinna ma – pe klo 9 - 16


Lisätietoja

Raitiotien rakentaminen: Hatanpään valtatien lohkopäällikkö
Olli Tuomisto
puhelin 040 8690 874

Ympäristösuunnittelija
Jyrki Lehtimäki
puhelin 044 423 5405

Liikennesuunnittelu, jalankulku-pyöräilykartat:
Liikenneinsinööri
Timo Seimelä
puhelin 040 758 2104