Siirry sisältöön

Maksuton ehkäisy laajenee Tampereella ja Orivedellä vuoden 2020 alussa

Julkaistu 18.12.2019 15.07

Tampereen kaupunki laajentaa vuoden 2020 alussa ehkäisyvälineiden maksutonta jakelua Tampereella ja Orivedellä uuteen ikäryhmään. Maksuttomaan raskauden ehkäisyyn ovat 1.1.2020 alkaen oikeutettuja kaikki alle 22-vuotiaat tamperelaiset ja orivesiläiset nuoret sekä alle 22-vuotiaat ulkokuntalaiset toisen asteen opiskelijat.

Ehkäisyä tarvitseva alle 22-vuotias nuori saa raskauden ehkäisyneuvontaa ja maksuttomia ehkäisyvälineitä kunnallisesta terveydenhuollosta. Nuori voi hakeutua tätä varten joko koulu- tai opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajan vastaanotolle tai Tampereen kaupungin nuorisoneuvolaan (perusopetuksessa olevat ja opiskelun ulkopuolella olevat nuoret). Synnytyksen jälkeen maksutonta ehkäisyä tarjoavat äitiys- ja lastenneuvolat.

Ehkäisypillereitä ja kondomi.

Raskauden ehkäisyyn liittyvät vastaanottokäynnit lääkärillä tai hoitajalla ovat kaupungin terveyspalveluissa aina maksuttomia.

Uudistus täydentää Tampereen kaupungin 1.2.2019 alkanutta käytäntöä, jonka myötä alle 20-vuotiaat nuoret tulivat maksuttoman ehkäisyn piiriin.

Ehkäisyyn on useita vaihtoehtoja

Raskauden ehkäisyyn on tarjolla useita eri vaihtoehtoja, kuten ehkäisypillerit ja muut hormonaaliset ehkäisyvalmisteet sekä pitkäkestoisen ehkäisyn välineinä kierukat ja ehkäisykapseli.

Kun kyseessä on ensimmäinen raskauden ehkäisyn aloitus tai synnytyksen tai raskaudenkeskeytyksen jälkeinen ehkäisy, alle 22-vuotias nuori voi saada hormonaalisen ehkäisyvalmisteen (ehkäisypillerit, -laastari ja -rengas) maksuttomana yhteensä 12 kuukaudeksi, kuitenkin enintään siihen asti, kun hän täyttää 22 vuotta.

Pitkäkestoisen ehkäisyn alle 22-vuotias nuori voi saada maksuttomana riippumatta siitä, onko hän käyttänyt ehkäisyä aikaisemmin. Pitkäkestoisessa ehkäisyssä (hormoni- tai kuparikierukka, ehkäisykapseli) ehkäisimen käyttöaika on useita vuosia riippuen siitä, mikä ehkäisin on kyseessä.

Myös kondomiehkäisy on alle 22-vuotiaille maksutonta. Se on tarkoitettu kaikille ikäryhmään kuuluville nuorille seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta riippumatta. Kondomeja on saatavilla opiskelu- ja kouluterveydenhuollon terveydenhoitajien vastaanotoilla, nuorisoneuvolassa sekä terveysasemilla.

Tarkoituksena on varmistaa nuorten mahdollisuus ehkäisyyn parhaalla mahdollisella tavalla ja edistää myös seksitaudeilta suojautumista.

Ehkäisyvälineitä saa maksutta myös muissa tilanteissa iästä ja kotikunnasta riippumatta

Tampereella ja Orivedellä saa iästä ja kotikunnasta riippumatta hormonaalisen ehkäisyn (ehkäisypillerit, -laastari tai -rengas) kuudeksi kuukaudeksi maksutta, kun raskauden ehkäisy aloitetaan ensimmäistä kertaa, sekä synnytyksen ja raskaudenkeskeytyksen jälkeen.

Keskeytyksen jälkeen on lisäksi mahdollisuus saada maksutta pitkäaikainen ehkäisy (hormoni- tai kuparikierukka tai ehkäisykapseli).

Myös kondomeita jaetaan muun muassa terveystarkastusten yhteydessä sekä ehkäisyn aloituksessa vaihtoehtona muille menetelmille.

Lisätietoa maksuttomasta ehkäisystä on Tampereen kaupungin verkkosivuilla osoitteessa www.tampere.fi/maksutonehkaisy.


Lisätietoja

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut
Ylilääkäri
Tuire Sannisto
sähköposti [email protected]


Teksti Johanna Toivanen