Siirry sisältöön

Kohti kansainvälistä Tamperetta

Julkaistu 10.12.2019 13.24

Vuorikiipeilijä Veikka Gustafssonin eteneminen Mount Everestille innoittaa Kansainvälisen osaamiskeskuksen väkeä kohti tavoitteita. Mount Everestiä ei valloitettu päivässä ja ensimmäisen suomalaisen kiipeäminen vuorelle oli tärkeä tapahtuma koko Suomelle.
Kansainvälisempi, osallistava ja avoin Tamperekin on yhteinen tavoite, johon Kansainvälisen osaamisen palveluiden -tiimi pyrkii askel askeleelta.

 

Vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson aloitti keväällä 1993 matkansa kohti Mount Everestiä, tavoitteenaan kiivetä maailman korkeimman vuoren huipulle ensimmäisenä suomalaisena. Hän on kertonut jälkikäteen haastatteluissa tunteistaan ja kokemuksistaan, joita hän koki kiivetessään ylöspäin lumisen vuoren rinnettä:
-Huippua en vielä ajatellut, mutta päätin, että menisin askel kerrallaan ylemmäs.
Tämä sinnikkyys palkittiin, ja hän on ensimmäisenä suomalaisena noussut kaikkien yli kahdeksan kilometriä korkeiden vuorten huipuille ilman lisähappea.

Kansainvälisen osaamisen ja maahanmuuton parissa työskentelevät ihmiset eri organisaatioissa edistävät vuorelle nousua omalta osaltaan samalla tavoin.
- Uudet tavoitteet siintävät jo edessämme. Tampereella on pitkä historia maahanmuuttotyöstä ja tänä syksynä olemme juhlistaneet mm. ensimmäisten pakolaisten vastaanoton 30 vuotispäivää sekä viime elokuussa "20 vuotta Tampereen päätöslauselmasta", joka linjasi eurooppalaista yhteistyötä maahanmuuttopolitiikassa EU -jäsenmaiden kesken, kertoo Kansainvälisen osaamiskeskuksen päällikkö Mari Taverne.

Tampere on ottanut myös suuria askeleita kansallisesti julkaisemalla tämän vuoden lokakuussa kaupungin ensimmäisen kansainvälisen osaamisen ja maahanmuuton strategisen ohjelman.

Ulkoinen linkkiKansainvälisen osaamisen ja maahanmuuton strateginen ohjelma 2019–2024
Strategia luo pohjaa ja vision seuraaville viidelle vuodelle siitä, miten kansainvälisille osaajille ja maahanmuuttajille suunnattuja palveluita alueella kehitetään. Tampere haluaa tässä työssä olla suunnannäyttäjä koko Suomelle ja edistää palvelurakenteen kehittymistä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Esimerkkinä tästä on uusi, toukokuussa toimintansa käynnistänyt Maahanmuuttajien kansainvälinen osaamiskeskus, jonka tärkeimpänä tavoitteena on edistää maahanmuuttajataustaisten henkilöiden nopeampaa siirtymistä koulutukseen ja työelämään. Osaamiskeskus rakentuu yhteistyössä Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluiden, Tampereen seudun ammattiopisto Tredun ja Pirkanmaan TE-toimiston kanssa.

Toisena tärkeänä osakokonaisuutena on kiinnittää huomiota kansainvälisten osaajien ja opiskelijoiden houkutteluun ja alueen pitovoiman edistämiseen. Tätä tavoitetta silmällä pitäen Tampere on käynnistänyt International HUB Tampere -toiminnan yhteistyössä TE-toimiston ja Tampereen korkeakouluyhteisön kanssa. Palveluita kehitetään erityisesti palvelemaan yrityksiä, joilla on osaajatarpeita ja jotka ovat kiinnostuneita kansainvälisten osaajien rekrytoinnista joko kotimaasta tai ulkomailta. Näihin molempiin uusiin palvelurakenteisiin kiinnittyy maahanmuuttajien alkuvaiheen neuvonta-, ohjauspalvelut ja omakielinen neuvonta, jota maahanmuuttajaneuvonta Mainio on tarjonnut jo yli 11 vuoden ajan Tampereella.

-Isoin ponnistuksin saavutamme pala palalta huippua, jossa häämöttää Tampereen kaupungin vision mukaisesti Tampere - Sinulle paras - vetovoimainen ja tunnettu kaupunki kansainvälisille osaajille, Mari Taverne toteaa.

Osaamiskeskuksen verkkosivut


Lisätietoja

Kansainvälisen osaamisen palveluiden johtaja
Mari Taverne
puhelin 040 801 2686
sähköposti [email protected]