Siirry sisältöön

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo vahvasti esillä Tampereella

Julkaistu 2.12.2019 16.51

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat tapetilla Tampereella. Tampereen kaupunki on julistanut haluavansa olla yhdenvertaisuuden pääkaupunki ja käynnistävän joukon sitä edistäviä tekoja ”Tampere. Yhdenvertaisesti sinun” -teemalla. Yhdenvertaisuus on valittu kantavaksi teemaksi myös Tampereen ja Pirkanmaan yhteisessä kulttuuripääkaupunkihaussa. Maanantaina 2.12.2019 Tampereella järjestettiin juhlatilaisuus, jossa valtioneuvosto jakoi kansainvälisen tasa-arvopalkinnon. Tasa-arvosta keskustellaan myös 3.12. järjestettävässä Hän - Equality, culture and women -seminaarissa.


Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist jakoi Tampereella valtioneuvoston kansainvälisen tasa-arvopalkinnon, jota vastaanottamassa oli Equality Nown pääjohtaja Yasmeen Hassan.

Valtioneuvoston kansainvälinen tasa-arvopalkinto jaettiin 2.12. Tampere-talossa pidetyssä tilaisuudessa Nyt toisen kerran jaetun palkinnon sai maailmanlaajuisesti toimiva järjestö Equality Now, joka on 27 toimintavuotensa aikana onnistunut muuttamaan yli 50 syrjivää lakia eri maissa. Se vaikuttaa paikallisesti kunkin maan tarpeiden mukaisesti, mutta sillä on myös kansainvälinen vaikutus lainsäädäntöön, ihmiskauppaan ja käytäntöihin.

Tasa-arvoteema jatkuu tiistaina 3.12. Tampere-talolla järjestettävässä kansainvälisessä seminaarissa. Hän - Equality, culture and women -seminaarissa pohditaan, miten kaupungit, kunnat ja kulttuurisektorin työntekijät voivat edistää sukupuolten tasa-arvoa. Hän-sana tasa-arvoseminaarin seminaarin otsikossa viittaa suomalaiseen sukupuolineutraaliin persoonapronominiin. Seminaari tuo muutenkin esille Suomen ja Tampereen erityisen aseman tasa-arvon edistämisessä. Vuonna 1905 Tampereen keskustorilla luettiin Punainen julistus, jossa vaadittiin muun muassa yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta. Suomi oli ensimmäinen maa, joka antoi naisille täydet poliittiset oikeudet 1906.

Yhdenvertaisuutta tekojen kautta

Tampereen kaupunki toteuttaa tulevina vuosina vuoteen 2026 saakka joukon yhdenvertaisuutta edistäviä tekoja "Tampere. Yhdenvertaisesti sinun" -teemalla. Ensimmäiset julkistetut teot edistävät lasten ja nuorten sekä tapahtumatoiminnan yhdenvertaisuutta.

Tampereen panostus lapsiin ja nuoriin näkyy ensi vuoden aikana osallistuvan budjetoinnin, Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelman ja lasten harrastusmahdollisuuksien edistämisen kautta.

Tapahtumatoiminnassa Tampereen kaupunki toimii ensi vuonna yhdenvertaisuutta edistävien suurtapahtumien areenana: Asunnottomien jalkapallon MM-kisat (Homeless World Cup) pelataan Tampereella kesä-heinäkuun vaihteessa ja syyskuussa järjestetään Accessible Arts and Culture 2.0 -tapahtumakokonaisuus. Kaupunki on mukana myös Kaikkien festari -hankkeessa, jolla pyritään edistämään tapahtumien yhdenvertaisuutta ja saavutettavuutta sekä järjestää yhdessä Esteetön taide ja kulttuuri ry:n kanssa tamperelaisille tapahtumajärjestäjille työpajoja saavutettavuudesta.


Lisätietoja

Yhdenvertaisuuskoordinaattori
Eveliina Kiema-Majanen
puhelin 040 801 6188
sähköposti [email protected]

Suhdetoiminta- ja markkinointipäällikkö
Iina Ojala
puhelin 040 801 6189
sähköposti [email protected]


Teksti Marika Haapala

Kuvat Laura Vanzo