Siirry sisältöön

Tampere panostaa järjestelmälliseen yhdenvertaisuustyöhön – ”Haluamme olla yhdenvertaisuuden pääkaupunki”

Julkaistu 28.11.2019 10.03

Tampereen kaupunki toteuttaa joukon yhdenvertaisuutta edistäviä tekoja ”Tampere. Yhdenvertaisesti sinun” -teemalla. Ensimmäiset julkistettavat teot edistävät lasten ja nuorten sekä tapahtumatoiminnan yhdenvertaisuutta. Yhdenvertaisuus on valittu kantavaksi teemaksi myös Tampereen ja Pirkanmaan yhteisessä kulttuuripääkaupunkihaussa.

Maisema Pispalanharjusta
 

Tampere on historiansa aikana toiminut monien yhteiskunnallisesti merkittävien ja yhdenvertaisuuteen liittyvien tapahtumien näyttämönä. Tampereen kaupunki haluaa korostaa yhdenvertaisuuden merkitystä ja käynnistää joukon tekoja, jotka tekevät Tampereesta entistäkin paremman paikan elää, asua ja tehdä töitä. Tampere. Yhdenvertaisesti sinun -kokonaisuus käynnistyy jo 2. joulukuuta Suomen valtioneuvoston tasa-arvopalkinnon (IGEP) juhlatilaisuudessa Tampere-talolla. Lisää tekoja julkistetaan ensi vuodesta lähtien.

Tampere hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026. Haun kantavaksi teemaksi on valittu yhdenvertaisuus.

"Tampere haluaa kehittyä vuoteen 2026 mennessä yhdenvertaisuuden pääkaupungiksi. Sen ytimessä ovat kaupunkilaiset, tamperelaiset yhteisöt, yritykset ja kaupungin oma organisaatio. Edistämme yhteistuumin tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta aktiivisesti", luonnehtii Tampereen pormestari Lauri Lyly. "Yhdenvertaisuuden merkitys kansainvälisestikin on korostunut. Sen keskiössä on yhteiskunnan kaikkien toimijoiden hyvinvointi. Olemme haastaneet mukaan kaikki Pirkanmaan kunnat toteuttamaan tekoja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Kyse on alueemme asukkaiden arjen parantamisesta sekä kuntien menestyksen siivittämisestä."

Ensimmäiset julkistettavat teot edistävät lasten ja nuorten sekä tapahtumatoiminnan yhdenvertaisuutta.

1. Panostus lapsiin ja nuoriin

Tampereen panostus lapsiin ja nuoriin näkyy ensi vuoden aikana osallistuvan budjetoinnin, Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelman ja lasten harrastusmahdollisuuksien edistämisen kautta.

Osallistuvassa budjetoinnissa Tampereen kaupunki varaa osan vuoden 2020 budjetista lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen. Osallistuva budjetointi on menetelmä, jossa kuntalaiset lähettävät teemaan liittyviä ideoita, jalostavat niitä työpajoissa ja valitsevat sitten äänestämällä, mitkä ideat toteutetaan.

"Äänestämään pääsevät kaikki 12 vuotta täyttäneet. Myös nuorempien lasten mielipiteitä kuullaan äänestysvaiheessa", Tampereen kaupungin yhdenvertaisuuskoordinaattori Eveliina Kiema-Majanen kertoo.

Toinen yhdenvertaisuutta edistävä teko on lasten ja nuorten hyvinvointierojen kaventaminen Tampere Junior –kehitysohjelman avulla. Ohjelman visiona on "Suomen paras kaupunki kasvaa". Tavoitteena on parantaa erityisesti tamperelaisten lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia.

Lasten ja nuorten yhdenvertaisuutta edistetään myös Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelmalla. Ohjelmaa on toteutettu menestyksekkäästi jo aiempina vuosina, ja ensi vuodesta lähtien se vakiinnutetaan koskemaan kaikkia perusopetuksen ikäluokkia kaupungin omalla rahoituksella. Mahdollisuus osallistua ohjelmaan on jokaisella tamperelaisella peruskoulun oppilaalla. Aiempina vuosina osallistumisprosentti on ollut 93 %. Taidekaaren teemoina vuonna 2020 ovat yhdenvertaisuus ja kestävä kehitys.

Neljäntenä julkistettavana tekona Tampereen kaupunki ottaa käyttöön 6. luokkalaisille suunnatun vahvuusstipendin, joka jaetaan jokaiselle oppilaalle koulun päättäjäisissä todistuksen mukana. Luokanopettaja kokoaa stipendiin kunkin oppilaan yksilölliset vahvuudet ja hyvät ominaisuudet. Stipendillä vahvistetaan lapsen minäkuvaa ja käsitystä omista vahvuuksista. Vahvuusstipendi otetaan käyttöön kaikissa Tampereen alakouluissa.

2. Tapahtumatoiminnan edistäminen

Tampereen kaupunki toimii ensi vuonna yhdenvertaisuutta edistävien suurtapahtumien areenana. Asunnottomien jalkapallon MM-kisat (Homeless World Cup) pelataan Tampereella kesä-heinäkuun vaihteessa. Turnaukseen osallistuu yli 500 pelaajaa yli 50 eri maasta. Kaikki pelaajat ovat kokeneet kodittomuutta jossain vaiheessa elämäänsä. Turnauksen yhteydessä järjestetään myös seminaareja ja muuta yhdenvertaisuuden edistämiseen liittyvää toimintaa.

Syyskuussa 2020 Tampereella järjestetään Accessible Arts and Culture 2.0 -tapahtumakokonaisuus, joka edistää yhdenvertaisuutta ja esteettömyyttä taiteen ja kulttuurin keinoin.

Kaupunki on mukana myös Kaikkien festari -hankkeessa, jolla pyritään edistämään tapahtumien yhdenvertaisuutta ja saavutettavuutta. Yhdessä Esteetön taide ja kulttuuri ry:n kanssa kaupunki järjestää ensi vuonna myös tamperelaisille tapahtumajärjestäjille suunnattuja työpajoja, joissa tapahtumajärjestäjiä koulutetaan tapahtumien saavutettavuudesta ja laaditaan saavutettavuussuunnitelmat.


Lisätietoja

Yhdenvertaisuuskoordinaattori
Eveliina Kiema-Majanen
puhelin 040 801 6188
sähköposti [email protected]


Kuvat Laura Vanzo