Siirry sisältöön

Kansallisen veteraanipäivän pääjuhla 2020 Tampereella

Julkaistu 21.11.2019 12.00

Vuoden 2020 kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen pääjuhla järjestetään kutsuvierastilaisuutena Tampereella Tampere-talossa maanantaina 27.4.2020. Kunniavieraina juhlassa ovat alueen veteraanit läheisineen.

Veteraanipäivän teemana on "Ihmisten välillä hyvä tahto – Välvilja mellan människor". Teema kunnioittaa veteraanipäivän rauhanomaista luonnetta ja nostaa esiin veteraaneilta perintönä saatua puolustettua itsenäisyyttä.

-Tälle perustalle sukupolvet ovat voineet yhteistyössä rakentaa vapaata ja yhdenvertaista yhteiskuntaa, joka mahdollistaa moniarvoisen vuoropuhelun ja toistemme kunnioittamisen yksilöllisistä eroistamme huolimatta, sanoo pääjuhlan operatiivisesta toteutuksesta vastaavan järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, kenraalimajuri evp. Kalervo Sipi.

Pääjuhlassa kuullaan tunnettuja tamperelaisia esiintyjiä ja suomalaisia sävellyksiä. Yleisradio näyttää tapahtuman suorana lähetyksenä TV1:ssä, se on myös katsottavissa jälkeenpäin Yle Areenassa 30 päivän ajan.

Sunnuntaina 26.4. seppelkulkue Kalevankankaalle

Veteraanien juhlistaminen aloitetaan Tampereella jo veteraanipäivää edeltävänä sunnuntaina 26.4.2020, jolloin Tampereen tuomiokirkkoseurakunta järjestää Tampereen tuomiokirkossa messun alkaen klo 10.

Messun jälkeen seppelpartiot lähetetään seppelkulkueena Kalevankankaan hautausmaan muistomerkeille seppeltenlaskuun. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita seuraamaan seppelkulkueen etenemistä ja osoittamaan siten kunnioitustaan veteraaneille. Seppelkulkueen eteneminen muistomerkeille videoidaan ja osia siitä esitetään pääjuhlassa. Sunnuntain tapahtumasta ja kulkueen reitistä tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

Tampereen kaupunki on veteraanipäivän pääjuhlan vastuullinen järjestäjä. Tampereen kaupunki toimi juhlan järjestäjänä edellisen kerran vuonna 2010. Kaupunki huomioi veteraanipäivän myös perusasteen kouluissa toteutettavan koulukampanjan kautta.

Kansallista veteraanipäivää on juhlittu vuodesta 1987 lähtien Suomen sotaveteraanien kunniaksi vuosittain huhtikuun 27. päivänä. Historiallisesti tämä ajoittuu Lapin sodan päättymisen päivään 27.4.1945. Tämä päivä on myös Suomen puolustusvoimien toistaiseksi viimeinen sotapäivä. Juhlapäivää kunnioitetaan muun muassa juhlaliputuksella sekä sotaveteraanien muistamisella pääjuhlassa ja muissa paikallisissa tilaisuuksissa. Vielä tällä hetkellä keskuudessamme on noin 8 500 vuosien 1939–1945 sotien veteraania.

Tampereella vietettävän pääjuhlan tapahtumiin liittyvät tiedot päivittyvät tapahtuman verkkosivuille osoitteessa: www.kansallinenveteraanipaiva.fi.


Lisätietoja

Suunnittelija
Minna Merikoski
puhelin 040 841 6917
sähköposti [email protected]


Teksti Aila Rajamäki