Siirry sisältöön

Viinikanlahden puhdistamon tontilla kaadetaan puita

Julkaistu 29.10.2019 10.16

Viinikanlahden nykyisen jätevedenpuhdistamon tontilla aloitetaan valmistelut siirtoviemärin ja pumppaamon rakentamista varten. Hatanpään valtatien varressa puhdistamotontilla kaadetaan puita rakentamisen vaatimilta alueilta. Työ alkaa torstaina 31.10.2019 ja kestää noin viikon verran.

Keskuspuhdistamon toteutusvastuulla on kahden paineviemärin rakentaminen. Samassa urakassa paineviemärin kanssa toteutetaan myös Tampereen Veden vesihuoltolinjoja sekä Sähkölaitoksen sähkö-, kaukojäähdytys- ja kaukolämpölinjat. Yhteisurakka on ensimmäinen vaihe Viinikanlahden puhdistamon alueen muuntumista kohti uutta maankäyttöä. Urakka on jo kilpailutettu ja työt alkavat vielä tämän vuoden puolella.

- Tässä ensi vaiheessa keskuspuhdistamon viemärilinjoja rakennetaan Hatanpäänkadulle asti. Kaikkiaan mennään sitten Vihilahteen saakka, ja sieltä louhitaan viemäritunneli Sulkavuoreen, kertoo projektipäällikkö Marko Männynsalo Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:ltä.

Uuden jätevedenpumppaamon rakentaminen alkaa syksyllä 2020, mutta myös sen rakennusalalta kaadetaan puut samalla kertaa. Nykyinen jätevedenpuhdistamo on toiminnassa rakentamistoimien ajan ja mm. lieteautojen liikennöinnin pitää sujua. Tämä edellyttää usean toimijan urakassa hyvää työmaalogistiikkaa ja sen takia tarvitaan työmaa-alue, jolle voidaan vastaanottaa ja varastoida putkia ja tarvikkeita.

Kaadettavat puut on katselmoitu yhdessä Tampereen kaupungin asiantuntijoiden kanssa. Kaupunki ottaa erikseen talteen ympäristörakentamisessa tai vaikkapa taiteen teossa hyödynnettävissä olevat puut. Loput menevät energiapuuksi. Kun yhteisurakan kaikkien osapuolten työt on saatu valmiiksi, putkikaivannon alue maisemoidaan väliaikaisesti.

Vuoden 2024 aikana käyttöönotettavassa Sulkavuoren keskuspuhdistamossa käsitellään tulevaisuudessa Kangasalan, Lempäälän, Pirkkalan, Tampereen, Vesilahden ja Ylöjärven jätevedet. Laitos tulee kallion sisään, ja sen teknologia on modernia. Puhdistamon käyttöönotto vähentää Pyhäjärveen päätyvien epäpuhtauksien määrää, vaikka käsiteltävän jäteveden määrä lisääntyy väestömäärän kasvaessa. Jäteveden puhdistamossa käsitellään myös mm. teollisuuden jätevesiä.

Karttakuva Viinikanlahden työmaa-alueesta
Kartalle on merkitty keltaisella alue, joka on työmaa-aluetta urakan aikana ja jolta puusto kaadetaan. Kuva avautuu isommaksi klikkaamalla.

Lisätietoja

Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:
Projektipäällikkö
Marko Männynsalo
puhelin 040 156 2172

Tampereen Vesi:
Verkostojohtaja
Pekka Laakkonen
puhelin 050 552 6267
sähköposti [email protected]