Siirry sisältöön

THL kutsuu 65 vuotta täyttäneitä influenssarokotetutkimukseen

Julkaistu 23.10.2019 13.21

Tampereen kaupunki on mukana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksessa, jossa selvitetään, suojaako uusi, korkea-annoksinen influenssarokote ikääntyneitä vakavilta sydän-, verenkierto- ja hengitystiesairauksilta tavallista influenssarokotetta tehokkaammin.

Hoitaja pistää rokotteen.
 

Tutkimus toteutetaan yhteistyössä rokotevalmistaja Sanofi Pasteurin ja eri puolelta Suomea valikoitujen terveyskeskusten kanssa. Tavoitteena on saada tutkimukseen tänä syksynä ja talvena 34 000 osallistujaa.

Tutkittava rokote sisältää samat neljä viruskantaa kuin kansallisessa rokotusohjelmassa käytössä oleva influenssarokote, mutta vaikuttavia aineita rokotteessa on nelinkertainen määrä. Rokotteen turvallisuudesta on saatu näyttöä aiemmissa tutkimuksissa.

Korkea-annoksisen rokotteen tehoa verrataan kansallisessa rokotusohjelmassa käytettävään influenssarokotteeseen. Tutkimukseen osallistuvat saavat jommankumman näistä rokotteista. Tulosten luotettavuuden varmistamiseksi annettava rokote arvotaan, eivätkä osallistujat, hoitohenkilökunta tai tutkijat tiedä, minkä rokotteen kukin osallistuja saa.

Rokotteiden tehon selvittämiseksi tutkimukseen osallistujien terveyttä seurataan kansallisista terveysrekistereistä noin 10 kuukauden ajan rokotteen antamisesta.

Tutkimusalueilla eli esimerkiksi Tampereella ja Orivedellä asuvat 65 vuotta täyttäneet saavat kutsukirjeen tutkimukseen postitse.

Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Jokainen 65 vuotta täyttänyt on oikeutettu kansallisen rokotusohjelman mukaiseen maksuttomaan influenssarokotteeseen. Kutsuttujen ei siis tarvitse osallistua tutkimukseen saadakseen influenssarokotteen, mutta korkea-annoksista tutkimusvalmistetta on saatavilla vain tutkimuksessa.

Tutkimus jatkuu ensi syksynä, jolloin tavoitteena on saada niin ikään 34 000 osallistujaa mukaan.

Tampereella tutkimusrokotteen voi saada 11. marraskuuta alkaen

Tampere on yksi tutkimuksessa mukana olevista kaupungeista. Tutkimukseen voivat osallistua 65 vuotta täyttäneet tamperelaiset ja orivesiläiset, joilla ei ole terveydellistä estettä rokotteen ottamiselle ja jotka eivät ole mukana muussa lääketutkimuksessa. Edellisen influenssarokotteen ottamisesta pitää olla kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Mukaan tutkimukseen pääsee tulemalla rokotukseen. Aikaa ei tarvitse varata etukäteen. Tutkimusrokotteita pistetään tamperelaisille ja orivesiläisille ma klo 8 - 16, ti - to klo 8 - 18 ja pe klo 8 - 15 sekä rokotuslauantaina 30.11.2019 klo 8 - 14 seuraavissa paikoissa:

  • Hervannan terveysasema, Insinöörinkatu 38
  • Linnainmaan terveysasema, Kirviälänkatu 2
  • Tammelakeskuksen terveysasema, Itsenäisyydenkatu 21 B, 3. krs
  • Tipotien terveysasema, Tipotie 4
  • Hatanpään puistosairaalan tiloissa, Hatanpään puistokuja 8, 3. krs

Tutkimusrokotteita annetaan 20.12.2019 saakka.

Lisätietoja tutkimuksesta saa rokotetutkimuksen neuvontanumerosta 041 730 1373 (ma–to klo 8–16 ja pe klo 8–15) tai terveyspalvelujen neuvonnasta numerosta 03 10023 (joka päivä klo 7–22).

***
Tiedotetta päivitetty 28.11.2019: Rokotetutkimukseen pääsee myös ilman ajanvarausta.


Lisätietoja

Rokotustutkimus Tampereella ja Orivedellä:
Hoitotyön päällikkö
Birgit Aikio
puhelin 040 801 6175
sähköposti [email protected]


Kuvat Nea Eurén