Siirry sisältöön

OISPA SIPSEJÄ - Lesoa skeittilautagrafiikkaa Suomesta

Julkaistu 3.10.2019 16.10

Tampereen Tarinatehdas vierailee lokakuussa Kulttuuritalo Laikun Aulagalleriassa. OISPA SIPSEJÄ- Lesoa skeittilautagrafiikka Suomesta -näyttelyssä on esillä suomalaisten taiteilijoiden suunnittelemia dekkejä sekä merkittäviä lautoja pirkanmaalaisesta skeittihistoriasta. Pienimuotoinen näyttelyssä nähdään taiteilijoita ja lautamerkkejä laajalla skaalalla Ars Fennica -palkituista kuvataiteilijoista tatuointiartisteihin. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Piirros skeittaavasta sipsistä.
 
Tampereen Tarinatehdas goes Laikku


Marraskuussa 2018 ja maaliskuussa 2019 Finlaysonin alueella kirjallisuuden ja sarjakuvan ystäviä monitaiteellisella tarjonnallaan hurmannut Tampereen Tarinatehdas vierailee lokakuun loppupuoliskon ajan kulttuuritalo Laikulla. Skeittilautanäyttely Oispa sipsejä on auki Aulagalleriassa 16.-31.10. ja samalla ajanjaksolla tapahtuu kuusi monitaiteellista tarinatehdastilaisuutta musiikkisalissa. Kuvataide, lavarunous, musiikki, elo- ja sarjakuva kohtaavat yllättävillä tavoilla.Kuten Tarinatehtaan aiemmat pop up -kuukaudet Finlaysonilla, myös vierailu Laikulla on osa laajempaa Tarinatalohanketta, joka kokoaa paikallisia kirjallisuus-, sarjakuva-, sanataide- ja kuvitustoimijoita yhteen ja etsii näille pysyviä tiloja Tampereelta.Laikun edusta on skeittaajien suosiossa, ja siksi Oispa sipsejä -näyttely keskittyy juuri tähän luovan kaupunkikulttuurin osa-alueeseen. Näyttelyssä on esillä suomalaisten taiteilijoiden suunnittelemia dekkejä sekä merkittäviä lautoja pirkanmaalaisesta skeittihistoriasta. Pienimuotoinen näyttely sisältää taiteilijoita ja lautamerkkejä laajalla skaalalla Ars Fennica -palkituista kuvataiteilijoista tatuointiartisteihin. Mukana muun muassa Tommi Musturi, Kaija Papu, Anssi Kasitonni, Katri Sipiläinen, Jyrki Nissinen, Ville Anger, Arsi Keva, Tikari, Statum, Mörkö ja Napalm Custom.


Tampereen tarinatehdas goes Laikku -tapahtumat:


16.10. klo 18-19:30 OISPA SIPSEJÄ- Lesoa skeittilautagrafiikka Suomesta -näyttelyn avajaiset

Skeittaava kuraattori Mikko Kyrönviita, skeittaava kuvataiteilija Arsi Keva ja skeittaamaton läänintaiteilija Ville Pirinen keskustelevat skeittauksen taiteellisista ja yhteiskunnallisista ulottuvuuksista. Ohjelmassa myös skeittileffanäytös. Katsotaan ainakin Etiopiassa kuvattu skeittileffa 100%.

19.10. klo 12 ja 15 Laikun Suomi-indie-leffapäivä

Tapahtuma tarjoaa esittämiskanavan erityisesti suomalaiselle indie-draamalle ja -komedialle, joita harvemmin nähdään esimerkiksi elokuvafestivaaleilla kauhu- ja fantasiaelokuvien ja muiden niin sanottujen "genre-elokuvien" kaapatessa usein isomman näkyvyyden. Suomi-indie-leffapäivää on tarkoitus järjestää jatkossa kaksi kertaa vuodessa.

22.10. klo 18-19 Early evening with Anssi Kasitonni

Lyhytelokuvanäytöksessä katsotaan Anssi Kasitonnin elokuvat Liitäjät ja Sakke. Ville Pirinen haastattelee Anssi Kasitonnia, aiheina skeittauksen ja kuvataiteen leikkauspisteet, radio-ohjattavan skeittilelun rakentaminen, elokuvien ja elämän tarkoitus. Anssi Kasitonni on Ars Fennica -palkittu taiteilija.

23.10. klo 17.30-19 Runoja ja ruutuja: Pekka Kytömäki ja Kaija Papu

Runoja ja ruutuja on nykyrunoutta ja nykysarjakuvaa kohtauttava tapahtumakiertue, joka startattiin syksyllä 2018 Pirkanmaan kuntien kirjastoissa. Kiertueella vaihtuvat taiteilijatyöparit keskustelevat runoilijan ja sarjakuvataiteilijan työstä läänintaiteilijoiden kanssa. Tilaisuus huipentuu esitykseen, jossa runoilijan teksti yhdistyy sarjakuvataiteilijan kuviin elämyksellisellä tavalla. Laikun tilaisuudessa mukana on erityinen skeittitwisti, koska molemmat taiteilijat ovat skeittaajia. Kaija Papu mukana myös Oispa sipsejä -näyttelyssä.

29.10. klo 18-20:30 Särinä-klubi: Lyyti, Juha Rautio & Veli-Matti Rintala, Saku Lillukka

Särinä on paitsi sanataiteelle, myös musiikille ja äänitaiteelle omistautunut runoklubi. Särinä-klubia järjestetään normaalisti noin kuusi kertaa vuodessa ravintola Telakalla, mutta tänä syksynä Särinä tekee lokakuussa vierailun Kulttuuritalo Laikkuun.

Lyyti on vahvan omaääninen laulaja-lauluntekijä Helsingistä, ja hän luonnehtii musiikkiaan runoelmapopiksi.

Juha Rautio on monitaiteellisista esityksistään tunnettu runoilija Espoosta. Hän on aiemmin yhdistänyt lavarunoutta mm. jonglööraukseen ja tanssiin. Särinä-klubilla Rautio esiintyy yhdessä elektronimuusikko Veli-Matti Rintalan kanssa.

Saku Lillukka on tamperelainen runoilija ja kuvataiteilija. Hänen esikoiskokoelmansa Et löydä sitä muualta (Enostone Kustannus) julkaistiin 2017. Lillukka on intensiivinen esiintyjä, joka luottaa esiintyessään läsnäolon voimaan.

30.10. klo 18-19 Kauhutarinoiden ilta

Halloweenin lähestyessä yleisön kauhutarinat ja pelot heräävät eloon Laikun Musiikkisalin lavalla improvisaatioteatterin keinoin. Tampereen Improvisaatioteatteri Snorkkeli toteuttaa illan aikana erilaisin improvisaatiotekniikoin lyhyitä tarinoita, näytelmäkohtauksia, sketsejä, lauluja, runoja, sananlaskuja – kaikki tämä yleisöltä kerätyistä aiheista.

Tapahtumat ovat pääsymaksuttomia. Ohjelma on tehty yhteistyössä Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa.


Näyttely avoinna:

16.10.2019 – 31.10.2019

ti–pe 9–21, la-su 10–18

Kulttuuritalo Laikku, Keskustori 4


Lisätietoja

Kulttuurituottaja
Karoliina Paappa
puhelin 044 430 9642
sähköposti [email protected]


Teksti Ville Pirinen

Kuvat Ville Pirinen