Siirry sisältöön

Tampereen palkinto Rauno Ihalaiselle ja Seela Sellalle

Julkaistu 1.10.2019 19.50

Tampereen 240-vuotisjuhlan kunniaksi kaupunki myönsi Tampereen palkinnot Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajalle, filosofian tohtori Rauno Ihalaiselle hänen ansioistaan tamperelaisen terveydenhoidon hyväksi sekä näyttelijä Seela Sellalle ansioista Tampereen kulttuurielämän hyväksi. Lisäksi myönnettiin viisi Tampereen kaupungin I luokan kultaista ansiomitalia. Tampereen kaupunki palkitsee vuosittain Tampereen päivän kunniaksi ansioituneita tamperelaisia, jotka ovat elämäntyöllään tai toiminnallaan edistäneet kaupungin kehitystä ja hyvinvointia. Palkinnot jaettiin Raatihuoneella tiistaina 1.10.2019 Tampereen kaupungin juhlavastaanoton yhteydessä.

Tampereen päivän palkitut Seela Sella ja Rauno Ihalainen
 

Tampereen palkinto myönnetään Rauno Ihalaiselle hänen merkittävistä yhteiskunnallisista ansioistaan terveydenhoidon parissa Tampereen kaupungin hyväksi. Vuodesta 1995 Pirkanmaan sairaanhoitopiiriä ja Tampereen yliopistollista sairaalaa johtanut Ihalainen jäi eläkkeelle 30.9.2019. Ihalainen on ollut keskeinen henkilö Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja kuntien välisen sopimusohjausmenettelyn käynnistäjänä ja kehittäjänä. Hän on osallistunut aktiivisesti myös sote-valmistelutyöhön niin alueellisesti kuin valtakunnallisestikin.

Ihalaisen johdolla Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on menestyksellisesti yhtiöitetty palvelutoimintaa: Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänkeskus Oy sekä Fimlab Laboratoriot Oy. Hänen johdollaan on myös aloitettu sairaalan uudistamisohjelma, joka sisältää laajan uudis- ja saneerausrakentamisen. Ihalainen on myös vaikuttanut siihen, että lääkintähelikopteritoiminta on sisällytetty osaksi julkisesti tuotettua ensihoitoa sekä organisoitu yliopistosairaaloiden yhteisesti omistamaksi yhtiöksi. Rauno Ihalainen on toiminut aktiivisesti lukuisissa luottamustehtävissä, muun muassa Kelan, Tampereen yliopiston sekä Tampereen Työväen Teatterin hallituksissa. Hänellä on luottamustehtäviä myös muun muassa Valvirassa, Tampereen Seudun Osuuspankissa, Syöpäpotilaiden Hoitokotisäätiössä sekä lääkintähelikopteriyhtiö FinnHEMSissä. Tasavallan presidentti myönsi Ihalaiselle vuonna 2017 sairaalaneuvoksen arvonimen.

Tamperelaissyntyinen näyttelijä Seela Sella on esiintynyt yli 60 vuotta kestäneen uransa aikana lukuisissa maamme teattereissa, muun muassa Suomen Kansallisteatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa, Tampereen Teatterissa, Tampereen Komediateatterissa ja Teatteri Jurkassa. Hän on tullut suurelle yleisölle tutuksi myös lukuisissa suomalaisissa elokuvissa ja televisiosarjoissa. Lisäksi hänen äänensä on kantanut korviimme lukuisia äänikirjoja. Hän on myös ääninäytellyt monissa lasten animaatioissa. Tämän vuoden tammikuussa Seela Sella teki paluun Tampereelle Rakkauskirjeitä-näytelmään. Lisäksi hän esiintyy syksyllä ensi-iltansa saaneessa Tampereen Työväen Teatterin näytelmässä Yhtä matkaa.

Sellalle on myönnetty Alfred Kordelinin säätiön tunnustuspalkinto vuonna 2000 ja näyttämötaiteen valtionpalkinto vuonna 2009. Vuonna 2007 Sella sai Jussi-patsaan sivuosastaan elokuvassa Kalteva torni.

Tampereen palkintona Rauno Ihalainen ja Seela Sella saavat taiteilija Markku Salon teoksen Tammerkosken kuohu. Tampereen palkinto on jaettu vuodesta 1959 lähtien ja sen on tähän mennessä saanut 77 palkittua tänä vuonna palkitut mukaan luettuna.

Tampereen kaupungin I luokan kultaiset ansiomitalit viidelle

Tampereen kaupungin I luokan kultaiset ansiomitalit myönnetään elintarvikekoordinaattori Salme Asuselle, intendentti Helena Hiilivirralle, toiminnanjohtaja Päivi Karjalaiselle, Viola-kotiyhdistykselle sekä Kontukodille.

Tampereen kaupungin I luokan kultainen ansiomitali myönnetään Salme Asuselle hänen merkittävästä sosiaalityöstään tamperelaisten hyväksi. Tamperelainen Salme Asunen aloitti työsuhteensa Tampereen seurakuntayhtymässä päihdetyöntekijänä vuonna 1982 Mustassa Lampaassa. Erityisdiakoniatyöntekijänä Salme Asunen oli päiväkeskuksen kantava vetäjä ja voima. Hän siirtyi Tampereen seurakuntien Ruokapankin johtajan Seppo Ahokaisen työpariksi vuonna 2008. Salme Asunen on toiminut apua tarvitsevien tukena yli 37 vuotta. Hän siirtyi eläkkeelle 30.9.2019.

Intendentti Helena Hiilivirralle myönnetään Tampereen kaupungin I luokan kultainen ansiomitali hänen merkittävistä ansioistaan Tampereen musiikkielämän hyväksi. Intendentti Helena Hiilivirta toimi Tampere Filharmonian intendenttinä 2013-2019. Hän on vaikuttanut merkittävästi Filharmonian tasoon ja maineen nousuun. Hiilivirta on toiminut myös Helsingin Musiikkitalon johtajana sekä Lahden kaupunginorkesterin intendenttinä. Hän on myös diplomisellisti. Lisäksi hän on toiminut Yleisradion musiikkitoimittajana, Radion sinfoniaorkesterin ja Ylen ykkösen musiikkipäällikkönä ja Yleisradion musiikin osaamiskeskuksen päällikkönä.

Tampereen kaupungin I luokan kultainen ansiomitali myönnetään toiminnanjohtaja Päivi Karjalaiselle hänen merkittävistä ansioistaan Tampereen hyvinvoinnin hyväksi. Päivi Karjalainen on tehnyt työtä ikäihmisten, päihde- ja mielenterveyspalvelujen ja perhepalvelujen parissa Tampereella 1970-luvulta saakka. Hän on toiminut Sopimusvuoren ja Tampereen Kaupunkilähetyksen toiminnanjohtajana. Tampereen Kaupunkilähetys toimii ikäihmisten, kehitysvammaisten ja lapsiperheiden palveluissa. Lisäksi yhdistys tekee mittavaa kansalaisjärjestö- ja kehittämistyötä. Karjalainen on asiakaslähtöisen ja vaikuttavien palvelujen pioneeri ja kumppanuusyhteistyön vahva tekijä.

Tampereen kaupungin I luokan kultainen ansiomitali myönnetään Viola-kotiyhdistyksen toiminnanjohtaja Niina Lahdelle. Viola-kotiyhdistys parantaa vanhusten ja vammaisten sosiaalista asemaa ja asunto-oloja sekä ylläpitää heidän henkistä ja fyysistä kuntoa. Vuodesta 1998 alkaen toiminut Viola-kotiyhdistys ry on saanut korkeatasoisen palvelutuotannon ja toimintavan sarjan Vanhusten hoiva ja hoito -ykköspalkinnon. Viola-kodin hoiva ja hoito on palkittu maailman parhaana The International Academy for Design and Health -palkinnolla. Yhdistys toimii yhteistyössä Tampereen kaupungin sekä alan yhteisöjen kanssa.

Tampereen kaupungin I luokan kultainen ansiomitali myönnetään yhteiskunnallisen yrityksen Kontukodin toimitusjohtajalle Teo Tuoviselle. Kontukoti perustettiin vuonna 2013, kun Tampereen kaupunki etsi henkilöstönsä joukosta työntekijöitä, jotka haluaisivat perustaa yhteiskunnallisen yrityksen, joka tuottaa uudella tavalla hoitoa muistisairaille vanhuksille. Kontukoti on yhteiskunnallinen yritys, jossa asuu 135 ikäihmistä. Asumisyhteisön hoiva ja hoito pohjautuvat itsemääräämisoikeuden ja yksilöllisyyden vaalimiseen, itsenäisen toimintakyvyn vahvistamiseen sekä hallinnan tunteen ja valinnan vapauden lisäämiseen. Lähtökohtana on ihmisten omien voimavarojen tukeminen sekä toimintakyvyn säilyttäminen.

Tampereen päivän 2019 ansiomitalistit
Tampereen kaupungin I luokan kultaisin ansiomitalein palkitut intendentti Helena Hiilivirta, Viola-kotiyhdistyksen toiminnanjohtaja Niina Lahti, Sopimusvuoren ja Tampereen Kaupunkilähetyksen toiminnanjohtaja Päivi Karjalainen, elintarvikekoordinaattori Salme Asunen ja Kontukodin toimitusjohtaja Teo Tuovinen sekä Tampereen palkinnon saaneet näyttelijä Seela Sella ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja, filosofian tohtori Rauno Ihalainen.

Lisätietoja

Yhteysjohtaja
Kaisa Läärä
puhelin 040 806 3640
sähköposti [email protected]


Teksti Aila Rajamäki

Kuvat Veli-Matti Lahdenniemi