Siirry sisältöön

Tampereen Vesi onnittelee 240-vuotiasta Tampereen kaupunkia!

Julkaistu 1.10.2019 8.32

Tampereen kaupungin perustamisen alkuaikoina kaupunkilaiset eivät saaneet vielä nauttia vesihuoltopalveluista, vaan sitä jouduttiin vielä muutama vuosikymmen odottamaan. Historiankirjat kertovat, että Tampereella on tiettävästi ensimmäisenä Suomen kaupungeista ryhdytty puuhaaman vesilaitosta. Jo vuonna 1835 Tammerkosken yläjuoksulta yritettiin pumpata vettä. Tästä mentiin kuitenkin vielä monta vuosikymmentä eteenpäin vuonna 1882 perustetun matalapaineisen vesilaitoksen kautta vuoteen 1898. Silloin toimintansa aloitti pumppaukseen perustuva korkeapaineinen vesilaitos. Tämä vuosi katsotaan Tampereen Veden syntymävuodeksi, joten Tampereen asukkaat ovat olleet järjestetyn vesihuollon piirissä jo reilun 120 vuoden ajan.

 

Vesilaitoksen perustamisvuonna kaupungin asukasluku oli 36 000 ja vesijohtoa oli 18 kilometriä. Siitä lähtien kaupunkilaisten vesihuollon turvaamiseksi on tehty pitkäjänteistä työtä. Vettä puhdistetaan ja toimitetaan joka vuosi noin 20 miljoonaa kuutiometriä yli 250 000 asukkaalle ja yrityksille Tampereella ja osin naapurikunnissakin. Tämän lisäksi jätevedet viemäröidään ja puhdistetaan. Veden laatua ja koko vesihuoltojärjestelmää ylläpidetään ja valvotaan jatkuvasti ammattitaitoisen henkilökunnan voimin. Työ ei ole suinkaan valmis, vaan vesihuoltopalveluja kehitetään jatkuvasti. Tampereen kaupunki kasvaa jatkuvasti ja tähän varaudutaan myös vesihuollossa muun muassa uutta verkostoa rakentamalla ja nykyistä saneeraamalla sekä panostamalla vedenhankintaan ja jätevedenkäsittelyyn.

Puhtaasta juomavedestä kelpaa nauttia puhtaiden vesistöjen ympäröimässä kauniissa Tampereen kaupungissa. Nostetaan siis vesilasi pyöreitä täyttävälle kotikaupungillemme!


Teksti Liisa Mustaniemi