Siirry sisältöön

Sara Hildénin taidemuseon sijoittumista Finlaysonin alueelle selvitetään

Julkaistu 26.9.2019 13.24

Sara Hildénin taidemuseo toimii Särkänniemen alueella. Museo tarvitsee lisätilaa näyttelytoiminnan kehittämiseen ja oman kokoelman esillä pitämiseen. Nykyinen museorakennus on huonossa kunnossa ja vaatisi joka tapauksessa perusparannusta. Tampereen kaupunki, työeläkeyhtiö Varma ja Sara Hildénin säätiö ovat selvittäneet mahdollisuutta taidemuseon sijoittumiseen Finlaysonin alueelle. Tavoitteena on rakentaa taidemuseolle uusi rakennus. Tampereen kaupunginhallitus tekee linjauksen valmistelun jatkosta 30.9.

Sara Hildénin taidemuseon osalta on selvitetty vaihtoehtoisia tilavaihtoisia tiloja muun muassa Onkiniemen–Särkänniemen alueelle. Uudeksi sijaintipaikaksi on nyt esitetty Finlaysonin aluetta, jonka maa-alueen omistavat Tampereen kaupunki ja Varma.

Sara Hildénin taidemuseon sijoittuminen Finlaysonin alueelle parantaisi Tampereen läntisen keskustan elinvoimaisuutta. Se tukisi myös Varman tavoitteita vahvistaa Finlaysonin alueelle jo muodostuneen kulttuurin, vapaa-ajan ja työpaikkojen keskittymää. Sara Hildénin taidemuseon näyttelyissä vierailee vuosittain 40 000–100 000 kävijää. Uusi rakennus ja keskeinen sijainti varmistaisivat museolle tarkoituksenmukaiset tilat ja parantaisi kansainvälisten näyttelyiden järjestämisen edellytyksiä.

Vanhasta museorakennuksesta Särkänniemen alueella luovuttaisiin uuden valmistuessa. Sijaintiratkaisu tukee myös Tampereen hakemusta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

Sijainnin erityisluonteen ja museon kansainvälisen julkisuusarvon vuoksi on tarkoituksenmukaista järjestää asemakaavatyön pohjaksi kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu. Esitys kaupunginhallitukselle on, että kaupunki, Varma ja Sara Hildénin säätiö perustaisivat keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön, joka toteuttaisi uuden museorakennuksen. Keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö vuokraisi museon tilat Tampereen kaupungille pitkäaikaisella vuokrasopimuksella Sara Hildénin taidemuseon käyttöön.

Tampereen kaupunki on selvittänyt vuodesta 2011 lähtien vaihtoehtoja sekä Tampereen taidemuseon että Sara Hildénin taidemuseon tilaratkaisuihin. Vuonna 2017 Tampereen taidemuseon laajentamisen suunnittelusta sekä Pyynikintorin ja museota ympäröivän alueen kehittämisestä ja täydentämisestä järjestettiin kansainvälinen suunnittelukilpailu.Tampereen taidemuseoon liittyvä ratkaisu on osa Pyynikintorin alueen kehittämistä. Tavoitteena on Taidemuseon tilaratkaisun lisäksi kohentaa Pyynikintorin yleisilmettä, järjestää uudelleen torialueiden toiminnat ja sijoittaa sinne ympäristöön sopivaa asuin-, liike- ja toimistotilaa. Kilpailun voitti ehdotus "Siilo", joka on nyt lähtökohtana Pyynikintorin ja Tampereen taidemuseon alueen kaavoituksessa.


Lisätietoja

Kiinteistöjohtaja
Virpi Ekholm
puhelin 0400 205 044
sähköposti [email protected]


Teksti Anna-Maria Maunu