Siirry sisältöön

Uusi taidegalleria Tampereelle

Julkaistu 23.9.2019 8.19

Syyskuun lopulla Tampereelle avataan uusi taidegalleria, Galleria Muuntotila. Hiedanrannassa Lielahden kartanolla sijaitseva galleria tulee keskittymään nykytaiteen esittämiseen ja sen toiminnasta vastaavat yhteistyössä Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut ja Rajataide ry.

Teoskuvassa drag queen -muotokuvan osa kasvoista.
 

Galleria Muuntotilan virallisia avajaisia vietetään 28.9. Tampereen päivän yhteydessä, kun Dino Vapaavuoren Werk Room -taidenäyttely avautuu. Kaksi huonetta kartanon alakerrasta tuli galleriakäyttöön jo elokuussa, kun Miina Puolitaipaleen taidenäyttely Väistämättä otti tilan haltuun. Kartano todettiin mielenkiintoiseksi paikaksi nykytaiteen esittämiseen jo vuoden 2018 aikana Galleria Hiedan toimiessa näyttelytilassa.

Jatkossa Muuntotila tulee esittelemään taidetta kuukausittain vaihtuvin näyttelyin. Rajataide ry vastaa näyttelyiden kuratoimisesta ja taiteilijoiden valinnasta. Rajataiteen Hämeenpuistossa sijaitsevan Galleria Rajatilan jatkaessa toimintaansa normaaliin tapaan tulee Galleria Muuntotila monipuolistamaan koko Tampereen taidetarjontaa.

Arvoihin pohjautuvaa yhteistyötä

Galleria Muuntotilassa tullaan esittelemään monipuolisesti kiinnostavaa nykytaidetta. Hiedanrannan tapahtumatoimintaan ja muuhun kulttuuritarjontaan galleria tuo toivotun lisän ja Rajataide ry:n ja Hiedanrannan yhteiset arvot: ekologisuus, yhteisöllisyys ja syrjimättömyys tulevat näkymään myös gallerian linjassa ja näyttelyvalinnoissa.

Galleria on kaikille avoin ja maksuton. Näyttelyn pitäminen Galleria Muuntotilassa on taiteilijalle maksutonta. Maksuttomuus ja ennakkoluuloton kuratointi antavat tilaisuuden myös rohkealle kokeilulle. Kartanon sekä Hiedanrannan tehdasalueen tilat ja toimijat luovat mahdollisuuden kiinnostaville yhteistyöprojekteille, tapahtumakokonaisuuksille ja onnekkaille sattumille.

Werk Room – Dino Vapaavuori

Sanana Werk Room viittaa ’back stage’ -tyyppiseen tilaan, jossa suositun tosi tv –ohjelman RuPaul’s Drag Racen kilpailijat laittautuvat esiintymiskuntoon peruukein, meikein ja kimaltavin asuin. Siellä kilpailijat myös tutustuvat toisiinsa ja viettävät aikaa yhdessä. Drag queen -muotokuvista koostuva Vapaavuoren ensimmäinen yksityisnäyttely tuo tätä tunnelmaa katsojan koettavaksi.

Taiteilijana Vapaavuori inspiroituu sosiaalisesta mediasta ja popkulttuurillisista ilmiöistä. Hänen oma, henkilökohtainen performanssi alkaa siitä, kun hän alkaa työskennellä drag queen –muotokuvien parissa. Työskentelyn aikana saavutetaan tila, jota taiteilijan omassa käsityksessä voin kutsua transsiksi: "Kuuntelen discomusiikkia, työstän kuvaa rutiininomaisesti, miettimättä itse tekemistä. Luotan sattumaan, sen hetkisiin fiiliksiin ja väreihin. Värit kuvissani kertovat kaiken oleellisen. Aiheena Drag on hyvin ajankohtainen. Suuren viihdearvonsa lisäksi se on visuaalisesti näyttävä taidemuoto ja poliittinen kannanotto. Työni ovat oma tapani astua osaksi dragin maailmaa – keino osoittaa arvostusta ja tuoda iloa, neonvärejä ja glitteriä tähän poliittisesti sysimustaan ilmapiiriin!"

Dino Vapaavuori, s. 1990, asuu ja työskentelee Tampereella. Valmistunut kuvataiteilijaksi Satakunnan ammattikorkeakoulusta vuonna 2017. Horoskoopissa Härkä.

Avajaisohjelmanumero: Cake Bush

Galleria Muuntotilan avajaisissa esiintyy drag queen Cake Bush. Cake Bush on vaihdokas, sukupuolianarkisti ja osa-aikaprinssi. Cake ymmärtää tarinoita paremmin kuin todellisuutta ja unia paremmin kuin ihmisiä, ja hänen dragissaan näkyvät yritykset sovittaa näitä yhteen kompassinaan kirjallisuus, musiikki ja muu populaarikulttuuri.

Yhteistyökumppanit

Rajataide ry on vuonna 1996 perustettu tamperelainen kuvataiteilijoiden ja muiden kulttuurin ammattilaisten yhdistys, joka ylläpitää Hämeenpuistossa sijaitsevaa Galleria Rajatilaa ja sen yhteydessä toimivaa Laitapuoti-kirjakauppaa sekä Galleria Muuntotilaa Lielahden Kartanolla.

Hiedanranta on kaupunkilaisten, yritysten ja yhteisöjen paikka kehittää elävää, monimuotoista ja kestävää kaupunkikulttuuria. Alueella toimii jo esimerkiksi skeittihalli Kenneli DIY, Kulttuuritila Kuivaamo ja taiteilijoiden ja käsityöläisten yhteisö, Hiedanrannan Paja. Alueen kulttuuritoimintaa koordinoi Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut.

Tampereen Hiedanranta on tulevaisuuden älykäs ja kestävä kaupunginosa, jossa tulee olemaan koteja 25 000 asukkaalle ja työpaikkoja 10 000 tekijälle. Kaupunginosan rakentaminen alkaa vuonna 2020 ja raitiotietä rakennetaan vuosina 2021 - 2024. Kaupunginosan kehitystyön arvioidaan valmistuvan 2040 - 2050-luvuilla.


Lisätietoja

Hiedanrannan kulttuuri
Janne Rahkila
puhelin 041 730 0258
sähköposti [email protected]

Kulttuuripalvelupäällikkö
Elise Pedersen
puhelin 050 553 8673
sähköposti [email protected]

Sanna Maria Paananen, näyttelysihteeri
Galleria Rajatila
sähköposti [email protected]


Teksti Janne Rahkila ja Dino Vapaavuori

Kuvat Dino Vapaavuori: Yvie