Siirry sisältöön

Keskiviikkoluennot alkavat Vapriikissa teatteriteemalla

Julkaistu 20.9.2019 11.48

Vapriikin syksyn keskiviikkoiltojen luennoilla kuullaan Tampereen monipuolisesta teatterihistoriasta. Luentosarjan aloittaa dosentti Mikko-Olavi Seppälä kertomalla Tampereesta työväenteatterikentän keskuksena. Luennoille on vapaa pääsy. Ennen luentoja kello 17 opastus Teatterikaupunki -näyttelyyn pääsymaksun lunastaneille. Luennot on toteutettu yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa.

 

Keskiviikkona 25.9. klo 18: Tampere työväenteatterikentän keskuksena

"Kun on kysymys niin nuoresta, kaikkea historian ilmakehää vailla olevasta kaupungista kuin Tampere, ymmärtää helposti, että taiteista nykyhetkisin, kiihkeärytmisin ja taisteluhenkisin, nimittäin teatteri, omaa suurimmat edellytykset menestyäkseen", kirjoitti Eino Salmelainen vuonna 1929. Hän tuli Tampereen Teatterin ja Työväen Teatterin pitkäaikaisena johtajana luomaan kaupungille teatterihistoriasta tiheän ilmakehän.

TTT:n kainalossa 1940-luvulle asti toiminut Työväen Näyttämöiden Liitto oli suomalaisten työväenteattereiden yhdysside, joka järjesti koulutusta ja välitti näytelmiä sekä teatteritarvikkeita harrastajapohjaisille teattereille ympäri maata. Vaikka liiton toimisto muutti Helsinkiin, TTT säilytti asemansa maan työväenteattereiden lippulaivana, ja sen johtajat Kosti Elo ja Eino Salmelainen olivat työväennäyttämöiden ylimpiä taiteellisia auktoriteetteja.

Sotien jälkeen Tampereen aseman työväenteattereiden koulutuskeskuksena perivät Sääksmäen ja Ylöjärven kesäkurssit. Tampereen Draamastudio koulutti 1960- ja 1970-luvulla maahan kymmenittäin ohjaajia, jotka takasivat vitaalisen harrastajateatteriperinteen uudistumisen ja elpymisen modernisoituvassa Suomessa.

Mikko-Olavi Seppälä on teatteritieteen dosentti Helsingin yliopistossa. Hänen uusin teoksensa on suomalaisen työväenteatterin yleisesitys Parempi ihminen, parempi maailma, joka ilmestyy vuoden 2020 alussa Vastapainon kustantamana.

Teatteriluennot Vapriikissa:

KE 25.9. KLO 18 Dosentti Mikko-Olavi Seppälä: Tampere työväenteatterikentän keskuksena vuoteen 1943

KE 2.10. KLO 18 Professori Hanna Suutela: 1900-luvun alun tamperelaiset diivat ja impyet

KE 9.10. KLO 18 Teatteriohjaaja Jotaarkka Pennanen: Aarne Orjatsalo – taiteilija politiikan kurimuksessa

KE 23.10. KLO 18 Professori Hanna Suutela: Parivaljakko: Tampereen teattereiden johtajat Eino Salmelainen ja Sakari Puurunen

KE 30.10. KLO 18 FL Antti Liuttunen: Tarinaa HAIR-musikaalista, Tampereen Popteatterista ja hippikulttuurista.

Ulkoinen linkkiMuseokeskus Vapriikki