Siirry sisältöön

Juhlitaan yhdessä 240-vuotiasta Tamperetta!

Julkaistu 18.9.2019 12.00

1. lokakuuta 1779 perustettu kaupunkimme juhlii tänä vuonna 240-vuotispäiväänsä. Juhlavuoden ja kulttuuripääkaupunkihaun kunniaksi syntymäpäiviä juhlitaan kulttuurin teemalla. Kulttuuri näkyy monin tavoin juhlaviikon ohjelmassa, mukana on muun muassa taidetta, musiikkia, tanssia, teatteria, liikuntaa ja yhteisöllisyyttä. Juhlapäivien aikana on reilusti yli sata hienoa tapahtumaa ja tilaisuutta ympäri kaupunkia. Syntymäpäivälahjana kaupunkilaisille Tampere tarjoaa ainutlaatuisen julkisen taiteen kokonaisuuden Tammerkosken rantareitin varrella.

Yleisöä tapahtumassa
 

Tampere tunnetaan kosken rannalla syntyneistä ideoista, työstä ja ennen kaikkea yhdessä luodusta, ainutlaatuisesta tunnelmastaan. 240-vuotias Tampere haluaa juhlistaa merkkivuottaan yhdessä kaupunkilaisten kanssa ja tarjoaa lahjana kaikille kaupunkilaisille Taidetta Tammerkosken varrella -taidekokonaisuuden. Kahdeksan julkista taideteosta ovat esillä kymmenen päivän ajan 27.9.–6.10. eli 240 tuntia Tammerkosken rantareitin varrella.

Taidetta Tammerkosken varrella -tapahtumaan kutsuttiin mukaan sekä kotimaisia että kansainvälisiä nykytaiteilijoita. Lukuisista ehdotuksista mukaan valittiin kahdeksan kiinnostavaa julkisen taiteen teosta. Taidekokonaisuudessa ovat mukana Maija Kovarin Kosken kuulemat, Anna Pekkalan Pushing Daisies dinosaurusveistokset, Marko Vierimaan Loistavat pelit -valoteos Vapriikissa, ystävyyskaupunki Tarton ja NGO Valgusklubin yhteistyönä toteutettu valoinstallaatio Headline, Flowers of Life -ryhmän Initium, Petteri Jerkun Knut-valotaideteos, Richard Röhrhoffin Toivomuspuu sekä Minna Leinosen ja Jussi Suonikon Haamuratikka. Osa teoksista saa näyttävyyteensä valosta, joten ne ovat parhaimmillaan illan pimetessä iltakuuden jälkeen. Teosten tarkemmat esittelyt ja sijoituspaikat löytyvät verkkosivuilta tampere.fi/tampere240.

Rantareitin teosten lisäksi Tampereella nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa upea vesi- ja valoshow, kun Tammerkoski muuttuu kolmesti illan aikana Dancing Fountain -suihkulähde-esityksen näyttämöksi. Valaistut vesisuihkut nousevat peräti 25 metrin korkeuteen ja tanssivat Tammerkoskessa musiikin tahdissa. Noin kymmenen minuuttia kestävä esitys nähdään 27.9.–5.10. iltaisin kello 19, 20 ja 21.

– Koskenrannalta alkunsa saanut Tampere on vuosisatojen aikana kehittynyt teollisuuden veturista ICT-alan keskittymäksi ja kulttuurin pääkaupungiksi. Historiamme aikana olemme kokeneet vaikeitakin aikoja, mutta löytäneet lopulta yksituumaisuuden, jolla olemme tulevaisuutta ryhtyneet rakentamaan rohkeasti ja teollinen perinne huomioiden. Tätä yhdessä tekemisen meininkiä haluamme luoda myös syntymäpäivänä ja juhlia 240-vuotiasta kotikaupunkiamme yhdessä tamperelaisten kanssa nauttien julkisen taiteen annista, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly.

Syntymäpäiväkahvit Ratikkakahvilassa

Tampereen päivän juhlaohjelma on tänä vuonna rakennettu perinteiseen tapaan yhdessä kaupunkilaisten kanssa ja mukana on monenlaista tapahtumaa ympäri kaupunkia. Juhlinta ajoittuu viikonloppuun 27.–29.9. sekä varsinaiseen syntymäpäivään 1.10.

Lauantaina 28.9. Tampereen kaupunki tarjoaa kaupungin 240-vuotisjuhlan kunniaksi syntymäpäiväkahvit Ratikkakahvilassa Keskustorilla. Kahvia ja kakkua on tarjolla 2019 ensimmäiselle. Pormestari Lauri Lyly on tavattavissa klo 10–12.

Juhlan kunniaksi Raatihuoneella on avoimet ovet kello 10–15. Tutustumiskierros kulkee Raatihuoneen keskeisten huoneiden läpi ja tutustuminen tapahtuu omatoimisesti. Kaupungin henkilökuntaa on esittelemässä tiloja ja taidetta ja vastaamassa kysymyksiin. Jonoon kannattaa tulla hyvissä ajoin, sillä vierailijoita ei oteta sisään enää ovien sulkeutumisen kello 15:n jälkeen. Raatihuoneella ei ole tavaransäilytystä, joten päällysvaatteet pidetään mukana kierroksen ajan, mutta isoja laukkuja, sateenvarjoja, reppuja tai lastenvaunuja ei ole mahdollista ottaa kierrokselle mukaan. Laukut tarkastetaan sisään tultaessa. Pyörätuolilla liikkuville tarjotaan esteetön reitti.

Juhlaviikko huipentuu Valoviikkojen avajaisiin 5.10.

Lähes kaikkiin Tampereen päivän tapahtumiin on vapaa pääsy tai sisäänpääsy alennetulla hinnalla. Monissa mielenkiintoisissa kohteissa, kuten esimerkiksi päiväkodeissa, ikäihmisten palvelukeskuksissa, Mediapoliksessa Tohlopissa, Hatanpään kartanossa, Kannen Visit Centerissä ja Taysissa on avoimet ovet. Hiedanrannassa järjestetään opaskierroksia lauantaina kello 11–17.

Moniin museoihin on sunnuntaina 29.9. vapaa pääsy, kuten Muumimuseoon, Vapriikkiin lukuunottamatta Teatterikaupunki-näyttelyä, Amurin työläismuseokortteliin, Tampereen taidemuseon Manga-näyttelyyn, Milavidaan, Sara Hildénin taidemuseoon ja Lenin-museoon. Tuttuun tapaan Tampereen päivää juhlitaan myös paloasemilla. Nyt myös uudistettu palomuseo Keskuspaloasemalla on avoinna.

Tampereen päivän perinteeksi on muodostunut Tallipihan suuri käsityöläistapahtuma, jossa suuri joukko kädentaitajia esittelee töitään ja taitojaan lauantaina kello 11–17. Tullintorilla järjestetään Tampereen päivän työpajoja sekä lauantaina että sunnuntaina kello 12–18, niin ikään molempina päivinä Finlaysonin alueella on tarjolla makuja ja elämyksiä. Myös Kulttuuritalo Laikussa ja Lastenkulttuurikeskus Rullassa on monenlaista ohjelmaa koko viikonlopun ajan. Monitoimitalo 13:ssa on tarjolla runsaasti ohjelmaa perheille ja nuorille sunnuntaina klo 11–15. Tampereen päivän opastetuille kiertoajeluille voi osallistua molempina päivinä.

Tampereen keskustan kaupalliset toimijat ovat voineet ilmoittaa tapahtumiaan, tarjouksiaan, ravintoloiden teemamenuja ja muita tempauksia osaksi Tampereen päivän ohjelmistoa. Syntymäpäivät huipentuu lauantaina 5.10. kello 19 järjestettävään Valoviikkojen avajaistapahtumaan Koskipuistossa.

Ohjelma löytyy Tampere-lehdestä ja verkkosivuilta

Tampereen päivänä palkitaan ansioituneita henkilöitä, jotka elämäntyöllään tai toiminnallaan ovat edistäneet Tampereen kehitystä ja tamperelaisten hyvinvointia tai olleet lisäämässä Tampereen vetovoimaa Suomen suosituimpana kaupunkina. Tampereen päivän palkinnot luovutetaan kaupungin vastaanotolla varsinaisena juhlapäivänä tiistaina 1.10.

Tampereen päivän ohjelma on julkaistu Tampereen kaupungin asukaslehdessä, Tampere-lehdessä, joka jaetaan kaikkiin tamperelaisiin kotitalouksiin lauantaina 21.9. Lehteä on saatavana myös kirjastoista ja Palvelupiste Frenckellistä. Ohjelma löytyy myös kaupungin nettisivuilta osoitteesta www.tampere.fi/tampereenpaiva. Tapahtuman virallinen Facebook-sivu (tapahtuma) löytyy nimellä Tampereen päivä 2019. Juhlatunnelmaan voi osallistua myös sosiaalisessa mediassa tunnisteella #tampereenpäivä. Tutustu Tampereen 240-vuotisjuhlan ohjelmaan ja lähde mukaan nauttimaan juhlavuoden monipuolisesta tarjonnasta.

Ruotsin kuningas Kustaa III allekirjoitti Tampereen kaupungin perustamiskirjan 1.10.1779. Tampereen päivää on vietetty vuodesta 1955.


Lisätietoja

Koordinaattori
Aliisa Piirla
puhelin 050 523 2134
sähköposti [email protected]


Teksti Aila Rajamäki