Siirry sisältöön

Tampereen Kotitori kokoaa yhteen tiedon yksityisistä, julkisista ja yhdistysten palveluista ikäihmisille – malli on ainutlaatuinen koko Suomessa

Julkaistu 12.9.2019 12.52

Kun ikäihminen tai hänen omaisensa tarvitsee tietoa seniorien palveluista, on tiedon etsiminen monesti melkoinen viidakko. Tieto palveluista on hajallaan eri tuottajilla eli esimerkiksi kaupungilla, yrityksillä ja yhdistyksillä. Tampereella tilanne on parempi. Tampereella on jo kymmenen vuotta toiminut Kotitori, josta ikäihminen tai hänen läheisensä saa tietoa eri vaihtoehdoista. Joskus sopivin ja halvin vaihtoehto voi löytyä myös yksityiseltä palveluntuottajalta.

Frenckellin edustaa keväällä
 

Ainutlaatuista Kotitorin toimintatavassa onkin se, että sieltä saa tietoa sekä yksityisistä, julkisista että kolmannen sektorin palveluista. Tampereen kaupungin Kotitorin palvelut tuottaa sosiaali- ja terveysyhtiö Luona.

– Kotitori luotiin tukemaan kotona asumista. Ohjaus ja neuvonta haluttiin keskittää yhteen paikkaan ja Kotitori nähdä avaimena niin kaupungin kuin yritysten ja yhdistysten tarjoamiin palveluihin. Vertaiskehittäminen, kumppanuus ja monituottajuus ovat Kotitori-mallin ytimessä nyt ja jatkossa, kertoo avopalvelujohtaja Anniina Tirronen Tampereen kaupungilta.

Kotitorin toimintamalli auttaa myös kustannusten hallinnassa, kun ikäihmiset pystyvät oikeiden palveluiden avulla elämään hyvää elämää omassa kodissaan ja tarve esimerkiksi tehostetun palveluasumisen ryhmäkoteihin muuttamiseen tai kotihoidon palveluille siirtyy myöhemmäksi.

Koko valtakunnan tasolla Kotitorin kaltainen toimintamalli voisi tuoda yhteiskunnalle merkittävät säästöt. Se myös auttaisi ikäihmisiä ja heidän läheisiään saamaan tukea varhaisessa vaiheessa sekä pärjäämään paremmin palveluiden ja tukien viidakossa. Kotitori on toiminut Tampereella jo 10 vuotta, ja malli on Suomessa uniikki.

– Kotitorilla yksityinen sote-toimija on koonnut Tampereen seudun noin 200 palveluntuottajaa yksin kansiin siten, että ikäihmisen on helppo löytää palvelut jo ennen kuin niitä tarvitsee säännöllisesti. Kotitorilla neuvotaan ja ohjataan erilaisten palveluiden piiriin aktiivisesti jo ennen kuin toimintakyky heikkenee. Tällä tavalla on saatu viivästettyä siirtymiä raskaampiin, yhteiskunnan rahalla maksettaviin palveluihin ja kaupungin kustannuksia on säästetty. Samalla alueen ikäihmiset kiittävät, kun on yksi paikka, josta saa tukea ja opastusta, sanoo Luonan toimitusjohtaja Milja Saksi.

Kotitorilla neuvotaan ikääntyviä ja heidän omaisiaan ja etsitään erilaisia ratkaisuvaihtoja kunkin asiakkaan omaan tilanteeseen. Asiakasohjaajat antavat konkreettista apua palveluiden ja etuuksien hakemiseen. He kertovat esimerkiksi palveluliikenteestä, kotisiivouksesta, edunvalvontavaltuutuksesta, virkistystoiminnasta, lähitorien toiminnasta ja erilaisista apuvälineistä kuten turvapuhelimista.

Kotitori saa asiakkailta hyvää palautetta ja he ovat valmiita suosittelemaan sen palveluita muille. Tästä kertoo esimerkiksi se, että Kotitorille soittavien asiakkaiden suosittelutodennäköisyys (NPS-luku) oli alkuvuoden 2019 aikana 74. Eri toimialoilla käytettävässä NPS-mittauksessa yli 70 pistettä pidetään erinomaisena tuloksena.

– Asiakkailta tulevan palautteen mukaan he pitävät Kotitorin sujuvasta ja asiantuntevasta ohjauksesta, joka auttaa viemään asioita eteenpäin. Sen lisäksi he arvostavat Kotitorin henkilökunnan kannustavaa otetta, kertoo palvelujohtaja Kati Federley Luonasta.


Kotitorista lyhyesti:
Tampereen Kotitori on toiminut vuodesta 2009 lähtien.
Se palvelee kaikkia Tampereen ja Oriveden asukkaita. Tyypillisesti Kotitoriin on yhteydessä ikäihminen tai omainen, kun kotona pärjääminen huolettaa tai askarruttaa. Asiakkaina ovat ikäihmiset, heidän läheisensä ja myös terveydenhuollon ammattilaiset.


Kotitori
sähköposti [email protected]
puhelin 03 5656 5700, ma - pe klo 8 - 16.30

Kotitorilla voit vierailla ma - pe klo 9 - 16 sekä ajanvarauksella klo 16 - 18. Neuvonta sijaitsee katutasossa, kulku kadulta on esteetön.Lisätietoja

Tampereen kaupunki
Kehittämisjohtaja
Anniina Tirronen
puhelin 040 801 6378
sähköposti [email protected]

Luona Oy
Toimitusjohtaja
Milja Saksi
sähköposti [email protected]