Siirry sisältöön

Kirjastoverkkoselvitys visioi tulevaisuuden kirjastoja

Julkaistu 9.9.2019 19.32

Tampereen kaupungin kirjastoverkkoselvitystä ja sen osana toteutetun kuntalaiskyselyn tuloksia esiteltiin avoimessa yleisötilaisuudessa pääkirjasto Metsossa maanantaina 9.9.

 

Tampereen kaupungin kirjastoverkkoselvitys on valmistumassa. Kuntalaiset pääsivät tutustumaan selvitykseen maanantaina 9.9. pääkirjasto Metsossa, jossa selvitystä esittelivät kirjasto- ja kansalaisopistoyksikön johtaja Pirkko Lindberg ja suunnittelija Leena Parviainen Tampereen kaupunginkirjastosta. Paikalla tilaisuudessa oli myös Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Lauri Savisaari.

Kirjastoverkkoselvityksen tavoitteena on kehittää Tampereen kaupunginkirjaston palveluverkkoa ja -valikoimaa vuoteen 2030 mennessä. Selvityksessä esitetyt kehitysaskeleet ovat visioita siitä, mihin suuntaan kirjastoja kannattaisi kehittää muun muassa väestösuunnitteen pohjalta.

- Esitykset koskevat muun muassa kirjastojen tulevia sijainteja, jotta kirjastoverkko vastaisi alueellista kehitystä ja kirjastot olisivat siellä, missä kuntalaisetkin. Palveluiden osalta nostetaan esiin muun muassa mahdollisuus käyttää kirjaston e-aineistoja tulevassa ratikassa ja kirjaston aineistojen kotiinkuljetus uutta teknologiaa hyödyntämällä. Tässä vaiheessa kyse on kuitenkin vasta visioista ja monet muutoksista edellyttävät yhteistyömallien selvittelyä ja lisärahoitusta, Pirkko Lindberg sanoo.

Asemakeskuskirjasto ja e-lehtien etäkäyttö innostivat

Osana kirjastoverkkoselvitystä Tampereen kaupunginkirjasto järjesti kesällä kaikille avoimen kyselyn, jossa myös kuntalaiset saivat visioida tulevaisuuden kirjastopalveluita. Kysely oli vastattavana verkossa ja paperilomakkeilla kirjastoissa, ja siihen saatiin 180 vastausta.

Kyselyvastauksista kirjasto sai moninaisia kehitysideoita niin nykyisten palveluiden kehittämiseen kuin uusiin avauksiinkin. Kyselyssä esitetyistä uusista palveluideoista suosituimmiksi nousivat vastauksissa rautatieaseman ympäristöön tuotava kioskimainen asemakeskuskirjasto, e-lehtien etäkäyttö kotona sekä suosittelupalvelu tai -sovellus.

-Kuntalaiset tulivat mahtavasti mukaan ideoimaan tulevaisuuden kirjastopalveluja ja kertomaan oman mielipiteensä tulevan vuosikymmenen suuntaviivoista. Saimme myös aivan uusia avauksia aina virtuaalimatkailusta suositteleviin kirjakuriireihin. Jatkamme yhteiskehittämistä asiakkaiden kanssa myös tulevaisuudessa, Leena Parviainen kertoo.

Kirjastoverkkoselvityksen esittelytilaisuuden tallenne on katsottavissa Tampereen kaupunginkirjaston Ulkoinen linkkiYouTube -kanavalta . Kuntalaiset voivat antaa palautetta selvityksestä syyskuussa 2019 sähköpostitse osoitteeseen [email protected] tai postitse osoitteeseen Tampereen kaupunginkirjasto, PL 152, 33101 Tampere. Aiheesta voi keskustella myös Twitterissä aihetunnisteella #kirjasto2030.

Ulkoinen linkkiKirjastoverkkoselvityksen esittelymateriaali 9.9.2019


Lisätietoja

Tampereen kaupunginkirjasto
Va. kulttuurijohtaja
Pirkko Lindberg
puhelin 0400 985 991
sähköposti [email protected]

Suunnittelija
Leena Parviainen
puhelin 044 423 5167
sähköposti [email protected]

Sivistyspalvelujen johtaja
Lauri Savisaari
puhelin 040 801 6081
sähköposti [email protected]


Teksti Emma Salmi